Weerbeeld mei 2012

Mei toonde duidelijk twee gezichten dit jaar. Lange tijd bleef het somber en kil. Nadat we hier op 2 mei een ronduit zonnige dag hadden gehad, moesten we tot 20 mei wachten op de volgende echt zonnige dag. Maar toen bleef het dan ook meteen een week achtereen zonnig en warm …

120523-1202x

In de eerste helft van de maand bleef het in navolging van april vrijwel steeds te koud voor de tijd van het jaar. De eerste zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) kon ik in ons tuintje pas op 22 mei noteren.  In totaal heb ik in mei 3 zomerse dagen kunnen noteren, en dat komt overeen met het lokale langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 …

120604-temp-mei

Dankzij een warme laatste decade kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje over de maand mei uit op 13,2 °C. Daarmee lag de gemiddelde temperatuur dan toch nog ongeveer 1,4 °C boven het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000. En dat vind ik dan toch wel weer verrassend …

120523-1349x

De hoeveelheid neerslag in mei was zowel landelijk (61 mm) als in ons tuintje (55 mm) precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. Vooral in de eerste helft van de maand viel de neerslag in onze regio met name in de vorm van langdurige miezerige regen …

120604-neerslag-mei

In de tweede helft van de maand toonde mei zich in alle opzichten op haar mooist. De landerijen lagen er fleurig en kleurig bij, de weidevogels werkten aan hun nageslacht en het insectenleven kwam alom tot bloei …

120523-1600x

De foto’s die dit logje kleur geven, zijn allemaal gemaakt op 23 mei, de warmste dag van de maand in ons tuintje. Die dag eindigde met een onweersfront dat over ons land trok, wij kregen daar alleen een staartje met wat gerommel en slechts 0,5 mm regen van mee …

120523-2114x

En intussen is juni bedroevend koud en somber begonnen. Vorig jaar hebben wij de laatste mooie en warme dagen meegemaakt op Terschelling. Het zal toch niet zo zijn dat we dit jaar de laatste mooie en warme dagen in Noord-Brabant hebben doorgebracht, mag ik hopen!?

19 gedachten over “Weerbeeld mei 2012

 1. Het is nu ook gewoon koud, niks aan..je doet ook geen energie op zo.
  Hoorde net op het nieuws dat het zomerse weer nog niet in aantocht is.
  Jammer…de hele mooie dagen van vorige week vergeet je zo snel.
  Groeten

  Like

 2. bij een weertje als vandaag, worden de zomerse dagen vlug vergeten Jan…

  volgens de statistieken van het KMI was mei over de ganse lijn normaal..

  of hoe een warme week de cijfers beïnvloedt…

  groeten

  Like

 3. Nou ik hoop het wel met je mee en duim er ook voor om toch nog wat warme dagen te krijgen de komende zomer.
  Als het aan het voetbal moet liggen om warm te worden heb ik ook weinig hoop 😉

  Like

 4. Als je heel warm en heel koud middelt kom je wel op een gemiddelde die dan weer verrassend is.
  Ik hield wel van de warme dagen in de tweede helft van mei, ik kan goed tegen de warmte. Daarbij heb ik de luxe dat ik in een omgeving werk met een prima klimaatbeheersing.
  Ik hoop toch met je mee dat we het niet weer zo krijgen als vorig jaar.

  Like

 5. Zou dat hoge gemiddelde niet meer aan hoge minimumtemperaturen kunnen liggen dan aan die warmere laatste decade? (ik kan geen normalen voor de minimumteperatuur vinden en het gemiddelde uit je grafieken afleiden is ook niet zo simpel, maar op het eerste gezicht komt het op mij over dat er veel nachten met vrij hoge minima waren)

  Like

 6. Juni begint allerbelabberdst kan ik wel zeggen. Ik heb deze week nog vakantie, maar ik zie het toch somber in met het weer. Voor de rest amuseren we ons wel.

  Like

 7. Mijn beleving is wel dat mei warm was, (heel veel bbq’s in de buurt, twee keer gezwommen in een diepe plas, vreselijk lopen zweten bij hardloopevenementen) en zeker ook droog. Maar Groningen heeft een hele regenperiode gemist die elders veel overlast bezorgde. Ik was blij met de regen de afgelopen dagen, de tuin was er aan toe.
  Aandoenlijke foto van die broedende scholekster midden in de kale woestenij.

  Like

 8. Het verbaasde mee zeer, toen ik in de krant las dat mei een van de warmere maanden was geweest. Jij trekt dezelfde conclusie. Dat die paar warme dagen het gemiddelde zo opkrikken. In mijn beleving was mei koud.

  Like

Reacties zijn gesloten.