Van larve tot lieveheersbeestje

Niet eerder hebben we in het voorjaar zoveel larven van lieveheersbeestjes in de tuin gehad, ik heb er tientallen geteld. Op 7 juni liet ik hier al wat foto’s en een videootje zien van de larve van een lieveheersbeestje dat driftig op zoek was naar bladluizen …

120605-1145x

Zodra ze zich hebben volgevreten, beginnen die larven aan een volgend stadium in hun leven. Ze zoeken een plekje om zich vast te hechten aan het oppervlak van een blad, een schutting of zelfs op het deksel van een gft-container, zoals het onderstaande exemplaar. Een paar weken zitten ze zo ineengeschrompeld vast. En dan bedoel ik ook echt vast, want de larve op de foto hieronder heeft zelfs het legen van de container overleefd …

120629-1321x

Het uiteindelijke resultaat van deze gedaantewisseling is een kersvers lieveheersbeestje. Hert beestje hieronder komt dus voort uit de vreemde gedrochten op de eerste twee foto’s. Is het niet wonderlijk …?

120716-1428x

Het leven van zo’n lieveheersbeestje begint meteen met hindernissen. Zodra hij zijn vleugels heeft uitgeslagen. heeft hij een probleem, die vleugels moeten namelijk vervolgens weer veilig worden onder de beschermende dekschilden. En dat valt nog lang niet mee …

120716-1432x

Maandagmiddag heb ik de worsteling waarmee het opvouwen en opbergen van die vleugels gepaard gaat kunnen vastleggen op video. Vooral aan de rimpels en kreukels in de dekschilden is goed te zien dat het echt om een kersvers beestje gaat, want die schilden zijn nog niet uitgehard. En als het beestje ons aan de achterzijde een inkijkje geeft onder de schilden en de vleugels, dan herkennen we ineens de langwerpige gedaante van de larve …

21 gedachten over “Van larve tot lieveheersbeestje

 1. Geweldige beelden Jan en dat zomaar in je eigen tuin. 🙂
  Daar hoef je dus helemaal niet ver voor weg.
  Onvoorstelbaar hoe dat beestje daar blijft zitten bij het legen van de container… Maar je mag wel wat zorgzamer omgaan met je huisdieren hoor!

  Like

 2. De larve schijnt zich goed vast te klampen aan de K van Jan K…
  Wonderbaarlijk dat er uit zo’n larve een lieveheersbeestje kan komen.
  Wat een gemartel, ik krijg het er benauwd van. Het is echt een topfilmpje. De hele tijd denk je dat de te grote vleugels per ongeluk gegeven zijn aan het verkeerde beestje. Aan het eind van het filmpje zie je dat het gaat lukken, ik zat inmiddels op het puntje van mijn stoel. En dan waarempel schieten de vleugels er weer uit.

  Like

 3. Hoi Jan,
  Wat heb je dat mooi in beeld gebracht. Ik wist ook eerst niet wat al die larfjes en later poppen waren, totdat ik getuige was van het uitkomen van zo’n pop en de geboorte van een lieveheersbeestje. Heel bijzonder vond ik dat. Maar met dit filmpje kun je inderdaad goed zien uit welke larve het beestje voortkomt. Bedankt voor het delen.

  Like

 4. Heel bijzonder om dit zo van dichtbij te kunnen bekijken. Het doet mij denken aan het leren lopen van kinderen, met vallen en opstaan. Dit gaat wat sneller wat met zo’n klein lijfje toch een grote inspanningen.
  Super dat je dit vastlegde, helemaal TOP

  Like

 5. Geweldig geweldig GEWELDIG Jan!!! De vastzuigfase had ik nog nooit eerder gezien. Wat zul je benieuwd zijn geweest toen de vuilnisman langskwam :O
  En heb je de kleine filmacteur al opgegeven voor een cursus Origami? :))

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.