Blauwtjes op de heide

Het was gistermiddag goed toeven op het Pieter Postma bankje op de heide in het Weinterper Skar, maar na een tijdje heb ik mezelf toch maar weer overeind gehesen. Boven het achterste deel van de hei fladderden heel wat heideblauwtjes rond, en daar wilde ik in dit matige vlinderjaar toch nog wel even wat foto’s van maken …

120717-1317x

De vlagerige wind en de wisselende lichtomstandigheden maakten het niet echt makkelijk om ze er mooi scherp op te krijgen, maar nadat ik gisteravond heel wat onscherpe foto’s had weggegooid, bleven er toch nog wel wat aardige plaatjes over …

120717-1338x

Nu had ik een poging willen wagen om de mannetjes en de vrouwtjes netjes uit elkaar te houden, maar daarbij liep ik al meteen bij de eerste foto vast. Omdat dit exemplaar zijn vleugels strak gesloten houdt, kan ik aan de kleur van de bovenkant van de vleugels niet zien wat het geslacht van dit vlindertje is. En aan de onderkant van de vleugels valt naar mijn idee alleen te zien dat het geen erg jong exemplaar meer is, want daar zit bijna geen kleur meer op …

120717-1341x

Kijkend naar de bruine bovenkant van de vleugels, lijkt de tweede me een vrouwtje. De derde zou dan een al wat ouder mannetje moeten zijn en de laatste is naar mijn idee weer een vrouwtje. Maar ach, wat maakt het in feite uit. Het zijn gewoon mooie vlindertjes, die blauwtjes. En belangrijker nog: ze hebben mij weer even aangenaam bezig gehouden in de buitenlucht …

120717-1346x

Toen ik na afloop van deze winderige fotosessie op de hei nog even zat bij te komen op de afsluitboom van één van de paden, kwam Geert van Geert Sines ook net aan om een kuiertje te maken. Eigenlijk had ik mijn oogst even aan hem moeten laten zien, want Geert weet met dergelijke determinatieproblemen over het algemeen wel raad. In plaats daarvan hebben we een tijdlang genoeglijk zitten bijpraten, en dat is ook wat waard.

20 gedachten over “Blauwtjes op de heide

 1. Knap dat je nog een paar scherpe plaatjes hebt kunnen schieten Jan.
  Een mens is geneigt altijd het naadje van de kous te willen weten….maar wat je zegt…wat maakt het uit.
  Stilletjes kijken en je verwonderen,heerlijk!

  Like

 2. Een prachtige serie vlinders heb je gevangen, vooral de laatste foto vind ik erg mooi… en dat terwijl het hier hoost… Rob zei het al, de nattigheid zorgt ervoor dat je maar weinig vlinders ziet dit jaar…en al zou je ze wel zien dan is het in ieder geval geen weer om ze te fotograferen…Agnès

  Like

 3. Je zit wel goed hoor met je determinatie.
  Van boven naar beneden: mannetje, vrouwtje, mannetje, vrouwtje.
  Je kunt vooral aan de mannetjes zien dat ze het moeilijk hebben met het huidige weer, ze zijn al heel veel kleurschubben kwijt.

  Like

 4. Ik zocht op internet heel iets anders en kwam bij toeval op je website terecht. Fantastisch dat je nog vlinders gezien en gefotografeerd hebt. Bij mij zijn ze allemaal gevlucht voor de kou en regen. Mooie foto’s. Groetjes, Joke

  Like

 5. De foto’s die jouw schifting hebben overleefd mogen er zijn. En of het nu een mannetje of vrouwtje is, zou mij niet zo veel uitmaken, als ik er maar eentje voor de lens zou krijgen. Vooral de laatste foto vind ik geweldig.

  Like

 6. Alle nattigheid heeft veel gevleugelde vrienden weggejaagd. Vlinders of vogels ik zie er weinig van in mijn tuin.
  Fijn om dan ook naar jouw blogfoto’s te kunnen kijken.
  Ik heb vandaag wel veel overtollig groen weggehakt en nieuwe bloemen tevoorschijn zien komen.
  Regenachtige groet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.