Groene cicade op ’n grijze auto

Aan het begin van de middag heb ik even een kuiertje gemaakt aan de zuidkant van het Weinterper Skar …

130704-1337x

Ik had gehoopt bij het vennetje wat waterjuffers en libellen te kunnen fotograferen …

130704-1338x

Dat is ook wel gelukt, maar de wind en onwillige gedrag van de modellen stonden mooie scherpe foto’s helaas ook vandaag weer in de weg …

130704-1341x

Terug bij de auto wachtte me echter een leuke verrassing: op het dak zat een groene cicade (Cicadella viridis). In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij deze beestjes, bleef dit exemplaar geruime tijd voorbeeldig stil zitten …

130704-1343x

Hij probeerde alleen voorzichtig schuifelend aan mijn camera te ontkomen, maar daarmee kon hij niet verhinderen dat ik een mooie serie kon maken van dit nog geen centimeter grote springertje …

130704-1347x

Tot slot nog even een uitsnede, waarop nog net te zien is, dat ook dit beestje facetogen heeft. Kijk ook even naar het kleine ‘zweetdruppeltje’ op zijn kopje, blijkbaar had hij het net zo warm als ik …  😉

130704-1348x

Het moge duidelijk zijn dat deze kleine cicade mijn dag helemaal goed maakte. 🙂

22 gedachten over “Groene cicade op ’n grijze auto

 1. Hier kan geen spiegelreflexcamera met macrolens tegenop! (PS: meneer de boer heeft een hele tijd op je weblog rondgeneusd: “Mooie foto’s”, zei ‘ie, die kun je in je broekzak steken :-D!)

  Like

  • Dat antwoord heb ik hier onlangs ook al een paar maal gegeven, maar ik wil het nog wel een keer doen: Ik maak al mijn foto’s met de Canon Powershot XS50 HS. Voor de macrofoto’s klik ik er een Raynox DCR-250 Macro voorzetlens op. Ik heb er bewust voor gekozen om niet met een spiegelreflex te werken, omdat het gesjouw met een tas met camera en lenzen in mijn geval niet meer echt aan te bevelen is. Maar zoals je intussen hebt kunnen zien, weet ik me met mijn compact toch aardig te redden.

   Like

 2. Het lijkt echt een joekel van een insect. Ik wist niet dat we die in Nederland ook hadden. In Frankrijk heb ik ze wel eens gezien, maar dan met de kleur van een boom en veel groter. Mooi in beeld gebracht.

  Like

 3. Kwam je toch nog met een voldaan gevoel thuis Jan 🙂 Want dit zijn weer super macro’s. Prachtig zoals te zien is hoe zo’n klein beestje ingenieus in elkaar zit. de natuur blijft verbazen.
  Wie weet gaat de wind de komende week wel liggen als de zon tevoorschijn komt. Dan zou het toch nog een macrofestijn kunnen worden dit jaar 😉

  Like

 4. Mooie foto’s hoor, ik dacht eerst dat het een krekel was, die waren net in het nieuws maar het zijn dus Waterjuffers.

  p.s. Fryslan boppe, mooie provincie, ik kom er ook vandaan!

  Like

 5. Nog nooit heb ik zo’n kleine cicade zo mooi scherp en groot op mijn beeldscherm gezien. Fantastisch … zo kunnen we goed zien hoe ze er eigenlijk uitzien, want wat je zegt … normaal blijven ze niet stil zitten wachten.

  Like

 6. Oh Jan, hier ben ik stil van. Zo’n klein beestje en dan zulke prachtige macro’s ervan Schitterend! Als je dit lukt, kan je dag niet meer stuk.
  Ik hoop met jou en met vele anderen dat de wind nu eindelijk eens gaat afzwakken.

  Like

 7. Mag jij blij zijn dat je auto niet heen en weer waaide in de wind. 😉
  Volgens mij was het vandaag ondanks de wind een prachtige zomerdag.
  Mooie opbouw in deze mooie serie. Als dit beestje nog geen centimeter groot is dan is het logisch dat ik de facetogen (ondanks leesbril) nog niet eerder heb ontdekt. Je laat weer een wereld voor me opengaan.

  Like

 8. Het zal een fijn gevoel geweest zijn Jan! Hoewel het er zo niet uitzag stond er toch wat wind. Ging ook eens mijn eerste stapjes zetten in de macrofotografie. Pffff valt niet mee

  Like

Reacties zijn gesloten.