Een vergeefse poollichtjacht

Het werd nog best gezellig nadat ik gisteravond tijdens mijn poollichtjacht tegen 23:00 was neergestreken op één van de bankjes op de zeedijk bij Paesens Moddergat. Bij het monument stond een groepje poollichtjagers en ook aan de voet van de zeedijk stonden een paar fotografen bij de oude palenrij, verder werd de dijk regelmatig beklommen door passanten die ook even een kijkje kwamen nemen en wel even een praatje wilden maken.

Poollicht kregen we er echter niet te zien. De nog bijna volle maan stortte een zee van licht uit over het Wad, maar wat belangrijker was: het magnetisch veld bleef noordelijk gericht, waardoor het poollicht te zwak bleef om tot onze contreien door te dringen. En dat terwijl het magnetisch veld donderdag wel keurig zuidelijk was bij de veel zwakkere impact van de M-flare. En zo blijft het elke keer weer tot het laatste moment afwachten of een kans op poollicht in onze regionen ook echt tot poollicht zal leiden …

140912-2312x

Op een paar plaatsen aan de Friese Waddenkust en op Terschelling werd wel fotografisch poollicht vastgelegd, enkele foto’s daarvan zijn te zien op de site van Omrop Fryslân. Waar ik al bang voor was, werd afgelopen nacht bevestigd: mijn huidige camera is voor dit werk absoluut niet geschikt, want op mijn foto’s zijn slechts de lichtjes van de Waddeneilanden en Lauwersoog te zien. Fotografisch poollicht is in feite hetzelfde als visueel poollicht, het enige verschil is dat een camera een lange sluitertijd aan kan dan je ogen, en dus die kan meer licht opvangen en daarom toch poollicht weergeven. Maar ja, mijn camera heeft helaas een maximale sluitertijd van 15 seconden en sterke beperkingen m.b.t. de ISO-waarden.

Enfin, het was in elk geval weer een spannende poollichtjacht. En als mijn lijf en leden het toelaten, ga ik bij een volgende kans zeker weer op pad, want ooit zullen we toch ook hier weer een visueel spektakel zoals in oktober 2003 te zien krijgen. En misschien moet ik maar eens een crowdfundingactie starten t.b.v de aanschaf van een gedegen spiegelreflexcamera …  😉

22 gedachten over “Een vergeefse poollichtjacht

 1. nou, ik heb echt niet veel besteed aan een spiegelreflex. Inclusief 2 lenzen 325 euro. De camera had pas 1200 kliks, dus dat is niks. En ik ben heel tevreden ermee. Bovendien zorgt de verkoper voor een 100 % tevredenheidsgarantie mocht een lens je niet bevallen. Kijk hier maar eens naar. http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/fotografie-camera-s-digitaal/m827657428-sony-alpha-a300-zelf-samenstellen.html?c=3c1f5dcc18d02a99040ca8de656940d2&previousPage=lr

  Like

 2. is inderdaad een duizendste luk om dit te kunnen vastleggen in nl of belgie, heb t ook nog nooit gezien, is altijd wel iets..; afwachten maar… ooit

  Like

 3. de kans was groot had ik gelezen, maar bewolking of een bijna nog volle maan kon roet in het eten gooien
  nou dat laat je hier dus duidelijk zien, valt niet mee om dit verschijnsel in Nederland vast te leggen, er is altijd wel iets wat stoort

  Like

 4. Voor je nieuwe spiegelreflexcamera stort ik graag een bijdrage van 1 euro. Ik adviseer de Canon 700D. Heb ik zelf net aangeschaft en kost rond de 500 euro. Als iedereen nu 1 euro stort … dan zijn er nog 499 sponsors te gaan, Jan 🙂

  Like

 5. Hé, lees ik hierboven spiegelreflexcamera? 😉
  Jammer dat je niets hebt gezien. Het is dus iedere keer weer afwachten en afhankelijk van vele factoren.
  Ach wij hebben het ook gezellig gehad in de auto aan de Beulakerwiede. Wij zaten ook nog warm en we hadden een muziekje erbij aan.

  Like

 6. Dat is wat je noemt pech hebben. Je moet gewoon wat filmpjes over Friesland op CD zetten en uitbrengen. Die van de weerribben was al een mooie start.

  Like

Reacties zijn gesloten.