In Earrebarre by Earnewâld

Subtitel: Een ooievaar bij Eernewoude

Stadich komt der in ein oan de foto’s dy’t ik ferline wike makke haw fan it besnijde Fryske lânskip …

Langzaam maar zeker komt er een eind aan de foto’s die ik vorige week heb gemaakt van het besneeuwde Friese landschap …

160120-1139x

By Earnewâld skarrele in earrebarre syn kostje by elkoar tusken de lêste restanten fan de snie …

Bij Eernewoude scharrelde een ooievaar zijn kostje bij elkaar tussen de laatste restanten van de sneeuw …

160120-1134x

Nei dizze proastich omstappende earrebarre sjend, krij ik no dochs wol langst nei de maitiid. En dy earrebarre net minder, tink ik …

Kijkend naar deze parmantig rondstappende ooievaar, begin ik nu toch wel te verlangen naar het voorjaar. En die ooievaar niet minder, denk ik …

160120-1140x

32 gedachten over “In Earrebarre by Earnewâld

 1. Moest toch wel de onderste regels lezen hoor 🙂
  Het Fries snap ik niet helemaal maar wel grappig als ik het probeer hardop te lezen ,)
  Vandaag lijkt het wel herfst heel anders dan vorige week met ijzel en rijp.
  De lente mag zich nu wel aandienen hoor.
  De ooievaars kijken er ook naar uit ….

  Liked by 1 persoon

 2. Hoi Jan ! Wat fijn om je hier na al die tijd weer terug te vinden. En zo te zien is het hier nog altijd even gezellig op je blog. Winterse beelden… volgens ik op het nieuws hier in Belgie hoorde heeft t in Friesland wel degelijk ‘gewinterd’, hier amper een vlokje gezien. De Friese taal versta ik niet, maar kvind t wel interessant, geeft je blogje ‘eigenheid’ en situeert ineens de foto’s. Hoop alles goed met je en dra weer lente 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Op mijn beurt vind ik het leuk om jou weer actief te zien in weblogland, Erna.
   We hebben hier tweemaal een driedaags wintertje gehad in Fryslân, zodat op ondergelopen land zelfs even geschaatst kon worden. Maar nu zitten we met regen en wind weer midden in de herfst, terwijl voor morgen weer voorjaarsweer wordt voorspeld.
   En hoe het met mij gaat? Ach, ik rommel gewoon rustig in mij eigen tempo verder. 🙂

   Liked by 1 persoon

 3. Mooi Jan, dan kan ik eindelijk weer eens de Friese taal een beetje ophalen. Dat leverde vroeger wel eens enige hilariteit op bij beppe, die had niet in de gaten dat deze toen nog kleine jongen wel Nederlands sprak, maar het Fries uitstekend verstond. Nu wordt dat minder, ze zijn beiden reeds meer dan 30 jaar dood, sinds die tijd hoor ik geen Fries meer.

  Liked by 1 persoon

 4. Is dit een vervolg op de Friese les die ik jou vroeg en kreeg in de auto tijdens die fotokuier? Met name de dubbelklanken en uitspraak daar moet ik nog wat langer op oefenen. Knap hoor zoals jij de het Fries kun schrijven, volgens mij ben jij daarin een uitstervend ras.
  Inmiddels kunnen ze weer badderen. 😉

  Liked by 1 persoon

  • Het de schijnt de laatste jaren weer aardig te gaan met het gebruik van de Friese taal. Ook tieners en jongeren schijnen op social media het Fries relatief vaak te gebruiken. Omdat de jongste generaties vooral de werkwoorden op een andere manier gebruiken door woorden om te wisselen, lijkt de taal wel te veranderen. Enerzijds is dat wel jammer, anderzijds is het wel een teken dat het Fries nog steeds een levende taal is.
   Omdat er sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een paar taalwijzigingen zijn doorgevoerd, is mijn manier van schrijven overigens ook niet meer helemaal actueel.
   Met de tweeklanken kan ik je schriftelijk helaas niet helpen, maar die moeten we dan onderweg maar blijven oefenen. 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.