Lekker fikkie stoken

Ik kom zo langzamerhand aan het eind van deze fotoserie over het werk in het rietland in De Weerribben. Voor het laatste werk waar ik even de focus op leg – het verbranden van het afval waar de rietsnijder niets mee kan – zouden ze mij ook nog wel mogen inhuren, want ik ben altijd gek geweest op fikkie stoken. Stoeltje erbij, af en toe even het vuurtje wat opporren … Ja, dat lijkt me wel wat …

Dat stoeltje is wel een noodzaak, want aan mijn zitstok heb ik in het rietland weinig, ontdekte ik op die dag. Terwijl Jetske en ik even een praatje maakten met de mannen, zette ik mijn stok neer om er even genoeglijk op te leunen, en zo mijn benen even wat rust te gunnen. Daar kwam echter weinig van terecht, want vrijwel meteen zakte de stok pijlsnel een meter diep in de kragge en lag ik achterover op mijn rug. Gelukkig hield ik aan mijn buiteling geen schade over, juist omdat die bodem zo zacht is.

Kragge is een dikke laag veen, ook wel trilveen genoemd. Het is een zeldzaam bodem- en vegetatietype dat bestaat uit een dunne en uiterst slappe ‘bodem’, die vooral uit zegge- en graswortels bestaat en op water of slappe modder drijft. Als je er overheen loopt, voel je de bodem onder je voeten veren. Ik kan je zeggen dat het een bijzondere gewaarwording is als je dat voor het eerst voelt.

Overigens zou het best eens zo kunnen zijn, dat het verbranden van het afval in het rietland zijn langste tijd heeft gehad, want er schijnt te worden gewerkt aan een verbod. Als dat doorgaat, dan zal de rietsnijder het afval van het rietland moeten afvoeren, en dat zal het riet alleen maar weer duurder maken. Ook op andere fronten wordt het de rietsnijders niet gemakkelijk gemaakt, wellicht kom ik daar later nog eens op terug. Eerst maar even fikkie stoken, het kan nu nog …


Deze slideshow heeft JavaScript nodig.22 gedachten over “Lekker fikkie stoken

 1. Trilveen is leuk om over te lopen, en ideaal om op te vallen 😉
  Ik ben blij dat je er niets aan overhield.
  Fikkies stoken blijft leuk maar de rook is toch ook gewoon vies en onwenselijk, al is een verbod op simpelweg verbranden van afval nog zo vervelend voor de rietsnijders. Vaak is er voor afval best nog een bestemming te vinden, er kan van alles verwerkt worden tot plaatmateriaal of zo. Ooit ging bijna alle cocosvezel in vlammen op, nu maakt men er o.a. pallets van. Het spul op de juiste plaats krijgen is waarschijnlijk het grootste probleem.

  Liked by 1 persoon

 2. Mooie serie Jan een beetje jammer dat we mekaar wat overlappen al is jou reportage er een die meer over het ambacht van rietsnijder gaat, en ik wat meer op het landschap zit.
  En we waren bijna op de zelfde tijd in het gebied dat is dan ook wel weer toevallig.
  de mooiste foto van deze serie vind ik toch wel die waar het vuur goed zichtbaar is.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.