’t Natte weerbeeld van april 2016

Een regenachtige dag als vandaag leent zich er uitstekend voor om het weerbeeld van april maar eens in kaart te brengen, want dat was met het mooie weer in de eerste helft van mei nog steeds blijven liggen. Het weer leek in april veelvuldig op dat vandaag, want het was een natte maand …

160325-1158x

Daarom begin ik voor de verandering nu maar eens met de neerslagcijfers. Volgens het KNMI viel er in april gemiddeld over het land 62 mm neerslag, tegen normaal ca. 44 mm. In het noordoosten kwamen we er nog wat slechter vanaf, want in ons tuintje viel welgeteld 95 mm, tegen normaal over de periode 1971-2000 ca. 41 mm …

160523-neerslag-april

Daarbij bleef het niet alleen bij regen, onder invloed van een noordelijke stroming bleven de maximumtemperaturen vanaf 23 april onder de tien graden steken en trokken er regelmatig buien met hagel en (natte) sneeuw over. Fikse hagelbuien veroorzaakten maandag 25 april in de hele provincie Fryslân grote problemen voor het verkeer. Rondom in de provincie gebeurden tientallen ongelukken. De A32 tussen Leeuwarden en Heerenveen werd in beide richtingen afgesloten, omdat een dikke laag ijs veilig rijden volstrekt onmogelijk maakte. In de vroege ochtend van de 26ste lag er in het noordoosten hier en daar tijdelijk een paar cm sneeuw. Wonderlijk genoeg trokken de zwaarste buien vrijwel steeds ten zuidwesten of juist ten noordoosten van ons langs, maar ook ons tuintje kleurde diverse keren goeddeels wit …

160424-1648x

Volgens de Fries weerman Klaas Ybema kwam het provinciaal neerslaggemiddelde kwam uit op 70 mm tegen 39 normaal. Daarmee was het in Fryslân de natste aprilmaand in vijftien jaar. Voor de liefhebber leverden de vele buien ook regelmatig mooie beelden op, zoals de foto hieronder, die ik op 28 april maakte bij De Veenhoop …

160428-1318x

Naast de neerslag leverde ook het temperatuurverloop in april wel een bijzonder beeld op. Na een eerste nacht met 2 graden vorst kwam de maand tamelijk voortvarend uit de startblokken, op 3 april steeg het kwik in ons tuintje zelfs tot 18,5 ºC. In de eerste helft van de maand kwam de gemiddelde temperatuur uit op 9,6 ºC. Onder invloed van de al eerder genoemde noordelijke stroming daalde het kwik vervolgens, waarna de gemiddelde temperatuur in de tweede helft van april uitkwam op slecht 6,2 ºC.
Over de hele maand april kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje op 7,8 ºC. Daarmee was april 2016 een graad kouder dan december 2015 …

160523-temp-april

Ondanks alle kou en nattigheid scheen de zon volgens het KNMI gemiddeld over het land zo’n 20 uren meer dan normaal in april. Dat heeft alles te maken met het feit, dat de neerslag veelal viel uit buien, die regelmatig werden gevolgd door brede opklaringen. 13 april was daarvan een mooi voorbeeld. Wie zou kijkend naar de onderstaande foto nu denken dat er die dag 22 mm regen is gevallen …

160413-1147x

21 gedachten over “’t Natte weerbeeld van april 2016

 1. Ik ben nu toch wel toe aan een wat warmer en droger weerbeeld 🙂 Mijn tuin was blij met de regen, maar wordt langzamerhand een te dankbaar oer(regen)woud. Wel heel mooi, dat natte longkruid en het laatste beeld is werkelijk wonderschoon.

  Liked by 1 persoon

 2. Je bloemen op de eerste foto zijn prachtig in beeld gebracht.
  Daarmee was april 2016 een graad kouder dan december 2015… dat heb ik met verbazing gelezen. Wat leven we toch in een raar landje.
  Het was voor de fotograaf een mooie maand met die korte felle buien.
  Je foto van de bootjes bij de zeilschool vind ik een topfoto, zoals ik al een keer eerder schreef.
  Leerzaam overzicht.
  En nu maar hopen dat vandaag de laatste slechte dag in mei was.

  Liked by 1 persoon

 3. en ondanks de nattigheid in april code geel en oranje voor brandgevaar in de natuur. Het kan snel veranderen, en inmiddels zullen de codes ook wel weer zijn ingetrokken 🙂 Kortom, dit klimaat verveelt me nooit 🙂 En tot slot een compliment voor de havenmeester die de bootjes superstrak heeft afgemeerd. Mooie foto

  Liked by 1 persoon

 4. Goede diagrammen en mooie foto`s, interessant om dit allemaal bij te houden….maar……het weer bij jullie of hier in het zuiden is de laatste maanden zoveel verschillend geweest. De ijs-sneeuw en ijzel hebben we hier niet gehad. De foto van de Veenhoop is wel verassend zou je inderdaad niet zeggen wat er die dag naar beneden is gekomen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.