Schaatsers bij de Hooidammen

Na twee nachten met lichte tot matige vorst zou het best eens kunnen, dat de eerste schaatsers de smalle ijzers onder zouden binden om een eerste rondje te maken op het landijs bij de Hooidammen ten westen van Drachten, bedacht ik me gisteren na afloop van mijn afspraak in het Weinterper Skar. En dus ben ik daar vervolgens maar even naar toe gereden …

Ter plekke was meteen duidelijk, dat mijn ingeving de juiste was geweest, want er was inderdaad een handjevol mensen dat zich op het dunne ijs waagde. Haar eerste streken waren zo te zien nog wat onwennig …

Maar al snel had ze de slag te pakken en had ze een partner gevonden met wie ze vlot een aantal rondjes over de glanzende ijsvlakte maakte …

De aanblik van de over het ijs zwierende schaatsers en het geluid van het zingende ijs deden mijn bloed nog wat sneller stromen, maar nu de dooi intussen weer is ingevallen, heb ik mijn schaatsen nog maar even in het vet laten zitten …

23 gedachten over “Schaatsers bij de Hooidammen

 1. Een gouden greep om daar naartoe te rijden. Ik vind het een prachtig gezicht waar je gelijk blij van wordt.
  Schaatsen op dergelijk ondergelopen land noem ik schaatsen met een handicap. Tsjonge jonge wat moet je goed opletten op de begroeiing wat er bovenuit steekt.
  Met dit grijze weer maar weer snel naar het schaatsen in Thialf.

  Liked by 1 persoon

  • Valt reuze mee met de door jouw beschreven handicap. Wat gras dat door het ijs heen groeit, daar zijn we in Fryslân groot mee geworden op de schaats. Ik kan me herinneren dat een heel groot gebied ten west-noordwesten van Drachten in jaren 60 ’s winters één grote ijsvlakte was, omdat veel meer land toen als gevolg van een hogere waterstand en slechtere bemaling vaak onder water stond. Daar kon altijd al heel snel geschaatst worden, zodat we vaak al flink wat kilometers in de benen hadden tegen de tijd dat het ook op sloten, vaarten en meren vertrouwd was. 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.