Er gaat IETS boven Groningen

Vorig jaar werd er bij Nationaal Park Lauwersmeer een groot metalen bord geplaatst met daarop de naam van het park. Op zich niets mis mee, zou je zeggen, ware het niet dat het bord aan de Friese kant van het Lauwersmeer was geplaatst …

170103-1255x

Niet alleen de naam van het park stond op het bord, maar onderaan het bord prijkte ook de verfoeilijke tekst “Er gaat niets boven Groningen“, en dat kan dus niet op Friese bodem. Daarom besloot de oudejaarsploeg “Stiekem mei alles” uit Nijega actie te ondernemen. Begin december werd het bord weggehaald om – enigszins gewijzigd – later te worden herplaatst …

170103-1252xx

Om duidelijk te maken dat er wel degelijk iets boven Groningen gaat, werden er om te beginnen een paar Friese pompeblêden op het bord aangebracht. Daarnaast verscheen aan weerszijden van de naam van het park in grote letters de tekst “Fryslân boppe”. Dat laat niets aan duidelijkheid te wensen over …

170103-1253x

Restte nog één kleinigheidje … Er gaat niets boven Groningen? Jawel! Een klein stukje bijpassende roestend metaal werd over de ‘N’ geplakt. Er gaat wel degelijk iets boven Groningen … Fryslân Boppe! 🙂

170103-1251x

In het programma “Noord Vandaag” van RTV Noord vertelde de Groningse historicus en medeblogger Harry Perton alias Groninganus maandag 2 januari het een en ander over de goedmoedige animositeit die al jaren gaande is tussen Groningers en Friezen, en die zo nu en dan weer even de kop opsteekt. Het ruim 5 minuten durende gesprek over de Fries-Groningse strijd is hier vanaf 9:45 min te zien: “Noord Vandaag, 2 januari 2017” …

170103-1254x

En dat bord? Dat staat intussen waarschijnlijk alweer keurig aan de Friese kant in het Nationaal Park Lauwersmeer. 🙂

22 gedachten over “Er gaat IETS boven Groningen

 1. 😄😄😄😄
  Heerlijk dit gemorrel tussen de Friezen en de Groningers.
  En nu lees ik hier ook nog iets iver Lauwersmeertje pik 🤔🤔🤔
  Kwa fotografie vind ik de eerste en de derde foto heel fraai.
  Dat plukje bomen ,dat doet het hem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Schitterend om dit allemaal te lezen, Jan! 😀
  Ik woon dan wel in het Westen van het land, maar van oorsprong een Gruningse… en ik weet niet beter dat er altijd wel een soort van rivaliteit van huis uit was… mijn moeder had dat altijd heel erg, ook naar de andere kant toe (de oorlog) en mijn vader kwam uit Assen en dan zei ze altijd dat daar de wereld dicht geplakt was met kranten… ik moest er altijd maar om lachen. Het sloeg natuurlijk nergen op.
  Lieve groetjes van Anna 😀

  Geliked door 2 people

 3. Als Fries om utens kon ik deze nieuwjaarsstunt wel waarderen :-).Groninganus loste het overigens uitstekend op door zich noorderling te noemen, daar kan ik me goed in vinden. De strijdbijl is voor even weer begraven.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.