Een rondje zuivel

Eigenlijk liep ik al vanaf de bouw van het enorme bedrijfscomplex van A-Ware Fonterra in 2013 langs de A7 bij Heerenveen rond met het idee om daar eens wat foto’s van te maken. Dat idee werd nieuw leven ingeblazen, toen ik vorig jaar hoorde dat boerin Hendrika en haar boer vanaf 1 januari 2017 de melk van hun koeien aan A-ware zouden leveren …

170110-1231x

Toen het vorige week dinsdag net zo helder was als vandaag, ben ik na de koffie in de auto te gestapt om dat plan dan toch eindelijk maar eens ten uitvoer te brengen. Ik had geen beter moment kunnen kiezen, want toen ik vanaf de uiterste westkant aan mijn rondgang begon, was het nog heerlijk helder, maar toen ik een klein uurtje de oostkant had bereikt, was de lucht bijna helemaal dichtgetrokken …

170110-1302x

Royal A-ware produceert in haar kaasmakerij in Heerenveen jaarlijks 80.000 tot 100.000 ton kaas, ruim de helft van de kaas die zij verhandelt. De wei die hierbij vrijkomt wordt door Fonterra, in de fabriek ernaast verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten voor voeding voor baby’s, senioren en sporters. Fonterra produceert in de fabriek 5.000 ton wei-eiwit en 25.000 ton lactose per jaar …

170110-1303x

Beide fabrieken maken gebruik van de modernste technologie. Daarnaast is bij de bouw en inrichting van de fabrieken waar mogelijk gebruik gemaakt van de meest duurzame apparatuur waardoor onder meer het verbruik van energie en water wordt geminimaliseerd. Het dak van de zuivelfabrieken is voorzien van zonnepanelen, zodat een groot deel van de benodigde energie zelf kan worden opgewekt. Momenteel wordt onderzocht of het resterende deel van de energiebehoefte via geothermie (‘aardwarmte’) kan worden ingevuld …

170110-1309x

Voor zo ver grote industriële complexen mooi kunnen zijn, vind ik A-Ware Fonterra daar toch wel een schoolvoorbeeld van, hoewel natuurlijk afgewacht moet worden hoe die glanzende silo’s er na verloop van jaren uit zullen zien. Er volgen binnenkort nog wel wat detailfoto’s …

170110-1356x

24 gedachten over “Een rondje zuivel

 1. Wat een uitgebreid complex..Misschien doen ze daar wel eens een open deur Jan en even navragen kan nooit kwaad.Het is nog altijd nit in orde met dat volgen en zo kom ik er af en toe achter dat ik een post gemist heb.Je volgknop Jan is voor twitter een andere vind ik niet zal nog eens ectra zoeken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb het voorrecht gehad om de gehele serie op groot scherm te bekijken. Daarbij liet je wederom zien dat je een prima projectfotograaf bent. Vanuit de mooiste standpunten heb je alle detail vastgelegd en daarbij mooi gespeeld met scherpte/diepte.
  Ieder keer als ik er langs rijd dan ben ik onder de indruk van dit enorme complex.
  Sinds 1 januari heeft het complex voor mij een nieuwe dimensie door de leveranciers Hendrika en haar boer. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Als zelfs de supermarkten van de Lidl duurzaam worden ligt er een uitdaging voor de andere. Er zijn zoveel industriegebouwen in Nederland waar je dat mee kan doen dat ik niet snap dat het niet wordt gedaan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een complex! Ik zit voor het eerst bewust naar beelden van ‘onze’ nieuwe melkfabriek te kijken. Lekker nieuw is alles nog. Even voor de duidelijkheid: A-ware is een Nederlands familiebedrijf, ze werken samen met Fonterra, een Nieuw-Zeelands bedrijf. Je had er mooi helder weer bij, de gebouwen komen zo mooi ‘uit de verf’.

  Geliked door 1 persoon

 5. ik ga voor foto 2, en ja het is groot maar ook erg aanwezig in de omgeving, schijnbaar moet het opvallen, had de kleurstelling nu niet zo kunnen zijn dat het meer in de omgeving opgaat, dat vraag ik me wel vaker af bij industriële objecten maar ik zal het wel niet snappen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.