Jûkelburd is in ’t land

Koud, hé …!? Jawel, jûkelburd is weer even in het land. Zo noemen we de winter wel hier in Fryslân: jûkelburd (spreek uit als: joekelburd). En dan lijkt het ineens alsof er ècht een marathon op natuurijs wordt gereden bij Earnewâld, maar het zijn nog steeds de marathonschaatsers van Hans Jouta, die ik hier twee weken geleden ook al liet zien …

170117-1229x

Het is vandaag dan wel koud, maar twee nachten met lichte tot matige vorst zijn nog lang niet genoeg om een marathon te kunnen schaatsen. Net zo min als het warm genoeg is voor de visser, die bij de haven van Earnewâld naar de schaatsers staat te kijken, om zijn fuiken te kunnen zetten trouwens …

170117-1240x

Die visser laat overigens wel mooi zien waar de naam jûkelburd voor de winter vandaan komt. Vrij vertaald betekent jûkelburd zoiets als ruigbaard. En zo’n ruige baard krijg je met de combinatie van kou en mist vandaag vanzelf … zelfs als je geen baard hebt …  😉

170117-1245x

28 gedachten over “Jûkelburd is in ’t land

 1. Moest hardop lachen toen ik de ijskristallen op de visser zijn gezicht zag :D. Denk dat hij zijn netten vol Iglo diepvries binnen zal halen. En die schaatsers worden hoe langer hoe mooier. Jammer dat de vorst af gaat nemen in het Noorden

  Geliked door 1 persoon

 2. Ondanks dat het zonnetje er niet bij wilde komen was het volop genieten.
  Wat ruigbaard met winter heeft te maken dat ontgaat me dan even, maar zo zijn er meer woorden/uitdrukkingen in het Frysk die niet goed zijn te vertalen naar het Nederlands.
  Het portret van de visser in rijp is wel heel mooi.
  Tussen de middag was ik bij kleine Klaas en die vond het prachtig om de rijp aan te raken en te zien verdwijnen door de warmte van zijn vingertjes.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.