Marathonschaatsers bij Earnewâld

Ondanks het feit dat het ook gisteren weer grijs en kil weer was, heb ik toch maar even een ommetje gemaakt. Hoewel er volstrekt geen winter in de lucht zit, kwam ik bij Earnewâld toch een paar marathonschaatsers tegen. Kijk, daar gaan ze …

170103-1317x

Het is een beeldengroep van cortenstaal op It Wiid bij de haven van Earnewâld, dat is gemaakt door Hans Jouta. Het beeld is op een drijvend ponton geplaatst, zodat het ongeacht de waterstand altijd lijkt of er echt een paar mannen aan het schaatsen zijn …

170103-1318x

Wie goed kijkt, kan er misschien drie oud-winnaars van ‘De 100 van Earnewâld’ in herkennen: Jeen Wester, Hilbert van der Duim en Jos Niesten. Het beeld heeft een plekje gekregen op de plaats van de start en finish van de natuurijsklassieker …

170103-1320x

En hoe ik hier nu op kom? Wel, vandaag is het op de kop af 20 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd gereden. De wedstrijd hebben we die dag van start tot finish voor de tv gevolgd, daarna zijn we in de auto gestapt om ergens langs de route wat sfeer op te snuiven. Dat lukte perfect met een wandeling van Birdaard naar Bartlehiem en weer terug over de Dokkumer Ee. Behalve dat er een uitstekende sfeer hing langs de route, herinneren we ons vooral goed hoe koud het daar in de snijdende wind op de kale vlakte was. De gevoelstemperatuur
lag rond de -20 graden als ik het me goed herinner … brrrrrr. Maar het was enig rillen zeker waard om erbij te zijn, want die dag pakken ze ons niet meer af.

Terwijl de wind vandaag buiten om het huis huilt, vermaak ik me binnenshuis prima met de herhaling van de live-uitzending van de Elfstedentocht van 1997 op nos.nl, want dat is met behulp van de Chromecast perfect te zien op tv …

970104-1400xx

27 gedachten over “Marathonschaatsers bij Earnewâld

 1. Het schaatsen zal nog niet zo voor direct zijn maar we zijn op de goede weg. Vannacht voorspellen onze weermannen en weervrouwen dat het kwik zal dalen naar -7°C. Benieuwd wat we hier in Boutersem uiteindelijk zullen kunnen noteren.

  Like

 2. Och wat een fraai kunstwerk is dit! De tijd vliegt he Jan, floeps en we zijn weer 20 jaar verder, niet te geloven. Hoe harder de weermannen en -vrouwen roepen dat het er voorlopig niet in zit blijf ik hoop houden. Ook deze winter! Prachtige herinneringsfoto heb je.

  Geliked door 1 persoon

 3. Alweer twintig jaar geleden. Het kunstwerk vind ik mooi en origineel. Ik had de mannen niet herkend, maar gelukkig hebben we jou.
  Jouw foto van de Elfstedentocht is in twintig jaar een collectors item geworden. Mooi dat jullie erbij konden zijn. Hopen dat het nog een keer lukt om het mee te maken. De lange wandeling die je hierboven omschrijft zal er vast niet meer inzitten…

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie beelden Jan. Met weemoed denk ik ook terug aan 20 jaar geleden. die laatste Tocht der Tochten. Gekluisterd aan de buis midden in de nacht, zingende en dansende mensen op het ijs, het gevecht van de kopgroep op de Bonke Vaart. Het waren mooie TV beelden. Helaas heb ik het niet live meegemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  • Het was bij de cv of de kachel wel zo gerieflijk als daar in de kou, maar het was de moeite waar om – net als in 1986 – de sfeer even te proeven. En nu maar wachten op de volgende echte Elfstedenwinter … het kan nog steeds! 🙂

   Like

 5. Wat mooi dat beeld! Een Elfstedentocht, brrrr, ik moet er even niet aan denken, al zou een beetje sneeuw best leuk zijn 😉 (eerst even beter worden)

  Geliked door 1 persoon

  • Gezien het beeld van de opwarmende aarde, wordt de kans er niet groter op. Maar ik blijf optimistisch, tussen de tochten van 1963 en 1985 zat tenslotte ook 22 jaar. Het hoeft uiteindelijk maar twee weken echt winter te zijn, voordat een tocht georganiseerd kan worden … 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.