Bij de Bessenschuur

Onderweg van het strand naar huis kwamen we langs de monumentale ‘Bessenschuur‘. Naar verluidt is dit de enige originele cranberryschuur in Europa. Van oudsher is dit het middelpunt van de cranberryteelt op Terschelling …

170601-1601x

In 1845 spoelde er een vat met bessen aan op Terschelling. In de hoop dat er iets van waarde in zat, werd het vat door jutters meegenomen. Het vat werd omgekeerd in de duinen. Helaas …, er bleken enkel bessen uit Noord-Amerika in te zitten. De pitten ontkiemden en voelden zich thuis in de Terschellinger zandbodem. Al snel was er geen houden meer aan. De cranberrystruik verspreidde zich over heel Terschelling. Daarvoor was deze cranberrysoort alleen bekend in Noord-Amerika. Er zijn andere soorten cranberries inheems in Europa maar daarvan worden geen producten op grote schaal gemaakt. Tegenwoordig komen er allerlei cranberry-producten uit Terschelling zoals cranberryjam, -compote en -thee …

170601-1556x

We zaten nog maar net op het terras, of de beide dames bogen zich verlekkerd over de menukaart …

170601-1557x

Toen het lekkers enige tijd later op was, hebben Jetske en ik onze camera’s nog even aan het werk gezet terwijl we een rondje door de museumtuin van ‘de Bessenschuur’ maakten …

170601-1608x

Er stonden diverse machines en apparaten opgesteld, die voor de cranberry-oogst en -verwerking werden gebruikt, zoals een plukmachine, een kneusmachine, een destilleerketel, een kurkmachine en bliksluitmachine …

170601-1626x

Achter in de tuin stond een aantal informatiepanelen over alles wat met de cranberryteelt te maken heeft …

170601-1618x

Op één van de panelen werd het verhaal over het ontstaan van de cranberryteelt uit de doeken gedaan in de vorm van een stripverhaal dat ook op internet te zien is: het cranberryverhaal

170601-1619x

19 gedachten over “Bij de Bessenschuur

 1. Het water loopt mij nog in de mond als ik terugdenk aan die menukaart. Ik ben gek op lekkers van cranberry’s gemaakt.
  Ik blijf het een mooi en bijzonder verhaal vinden van de jutter en het vat.
  En volgend jaar daar de pet ophalen? 😉

  Like

 2. Wat een heerlijk en interessante blog, Jan!!
  Dit wist ik allemaal niet, wel van de cranberries in het noorden van America (tv), maar hier op Terschelling… nee. Ik dacht dat het een zuur minnend plantje was en dat ze van veengrond hield, maar dat is dus blijkbaar niet zo. Weer wat geleerd. 😁
  Lieve geniet groetjes, Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

 3. Cranberry’s .. bij mij gaan ze ’s morgens door de Brinta. Ik wist dat ze op één van de eilanden groeiden maar ik ga er vanuit dat het overgrote deel van deze heerlijke besjes geïmporteerd wordt. Je hebt er een informatief blog van gemaakt en verder mooi geïllustreerd met je foto’s

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.