’t Is wat het is

“En hoe houden we meneer K. in beweging?” vroeg de behandelend neuroloog dr. W. ons eind 2005, nadat Aafje en ik een jaar de tijd hadden gehad om te wennen aan de diagnose MS.
“Wel, daar heb ik het volgende op gevonden,” antwoordde ik, “ik ben een weblog begonnen. Dagelijks maak ik – met mijn fotocamera in de aanslag – ergens in de natuur een wandeling, een zogenaamde fotokuier. ’s Avonds publiceer ik één of meerdere foto’s met begeleidende tekst op mijn weblog. Dat moet me lichamelijk en geestelijk toch redelijk lenig houden, lijkt me zo …”

171023-1510x

Mits ik me dagelijks aan die afspraak zou houden, kon de neuroloog goed met dat voorstel leven. Het alternatief was een programma in de sportschool, zei hij, en dat zag ik toch echt niet zitten. “Fietsen of lopen van niks naar nergens”, noemde ik het gezwoeg op hometrainers en loopbanden …

171023-1506x

Bijna tien jaar heb ik me aan die afspraak kunnen houden, maar als gevolg van diverse lichamelijke klachten is er de laatste jaren geleidelijk de klad wat in gekomen. Het bloggen lukte nog wel, maar de fotokuiertjes namen in frequentie af en werden allengs wat korter. Vanaf het moment dat de acnes begin 2017 ondraaglijke vormen aannam, is er in alle opzichten sprake van een vrijwel gehele stilstand …

171023-1505x

Tja, en stilstand is na verloop van tijd echt achteruitgang, dat heb ik intussen aan den lijve ondervonden. Aan kracht en conditie heb ik dit jaar fors ingeleverd, en mijn gewicht is meer toegenomen dan me lief is. Daar moet dus weer aan gewerkt worden. Omdat ik al kuierend momenteel nauwelijks los vertrouwd ben, staat er sinds enkele maanden dan toch een hometrainer in mijn hoek van de kamer …

171023-1502x

Tot voor kort kon ik nog niet zoveel met die hometrainer, omdat mijn getergde buikwand bij het minste of geringste weer protesteerde. Omdat het sinds enkele weken lukt om de pijn m.b.v. een TENS-apparaat (tijdelijk) wat te onderdrukken, kan ik nu eindelijk een begin maken om de draad weer op te pakken …

171023-1513x

Om toch niet ten onder te gaan aan het gevoel van niks naar nergens te fietsen, heb ik een hometrainer uitgezocht, waar de iPad aan gekoppeld kan worden. Die geeft m.b.v. Google Street View een weergave van zelf uit te zetten fietstochten. Zo heb ik gistermiddag nog even een ritje gemaakt, dat ik in mijn jongere jaren regelmatig maakte: van Oudehaske langs de oever van het Tjeukemeer naar mijn geboortegrond in Echten …

171027-1513x

Zo lang de TENS zijn werk blijft doen, probeer ik de komende tijd mijn werk te blijven doen. Terwijl ik mijn virtuele tochtjes maak om aan te sterken, zal het op mijn weblog voornamelijk draaien om foto’s die ik dit jaar heb gemaakt tijdens de schaarse ritjes die ik daadwerkelijk heb gemaakt. Van narcis tot paddenstoel, van voorjaar tot herfst … Het zal allemaal voorbij komen. En als het meezit, kan ik tegen de tijd dat het winter is echt weer wat meer op pad.

’t Is wat het is …

38 gedachten over “’t Is wat het is

 1. Het is een fantastisch idee Jan om je zo voort te bewegen. Zie je ook nog wel fietsend door New York gaan (ja dat doet ie zie ik, was net op Broadway haha) dat is nog veel leuker dan om daar fysiek te zijn lijkt me. Hoop dat het je helpen wil. Sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo blijf je mooi in beweging Jan.
  Voor revalidatie ga ik 3x per week naar fysiofit
  Ik merk dat het wandelen ook beter gaat en niet meer zo snel vermoeid raak.
  Hopelijk heb je ook baat bij deze methode met wat je nu doet.
  Je virtuele fietstochtjes zijn toch een super uitvinding.!
  Knap dat je deze stap hebt gezet om aan te sterken en fitter te worden !
  🙋 🚴

  Geliked door 1 persoon

 3. “’t Is wat het is”, ik weet niet of deze uitspraak al bestond of dat je deze zelf hebt bedacht, maar ik vind het een wijze uitspraak. Vanochtend heb ik deze nog geciteerd. Mijn moeder zei altijd: “Het geval ligt er nu eenmaal …. “. Dezelfde strekking.
  Maar dat doet niets af aan het feit dat ik het maar dapper vind zoals je met jouw beperkingen omgaat.
  Ik heb ook al een keer bij jou mogen fietsen en ik vond het een grandioze uitvinding. Ik ben ook niet van de sportschool, maar op deze manier vind ik homefietsen wel een stuk leuker. Ik zie zelfs een bekend plaatje hierboven op de iPad staan. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat jammer Jan, maar wat je zegt ’t is niet anders en je hebt zo een mooie oplossing vind ik, het is toch net of je een beetje buiten fietst. En nu maar flink doorfietsen!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja Jan, het is een mooi apparaat….maar je kunt wel even stoppen onderweg…maar een fotoshoot zit er niet in…..dus hoop ik dat je straks dankzij de tens toch weer zelf voorzichtig de weg op kunt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Is toch gaaf met die iPad Jan, ik zit alleen maar naar getalletjes te kijken als kijken als ik op dat ding zit
  Het werkt wel want ben (ook door dieet) en het fietsen alweer een 25kg afgevallen, nog 20 te gaan 🙂
  Hopelijk gaat het jou ook lukken, veel sterkte en succes met je hometrainer en het afvallen.

  Geliked door 1 persoon

  • Het gaat mij vooral om het versterken van mijn beenspieren en het vergroten van mijn algemene conditie. De iPad met Streetview maken het net wat leuker om wat vaker op de hometrainer te stappen en wat langer door te gaan. De getallen m.b.t. tijd, afgelegde afstand, gemiddelde snelheid en verloren caloriën bekijk ik achteraf wel.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik wist niet dat het kan. Wat een vondst. Ik heb ook eens zo’n ding gehad, maar echt ik kon er niet tegen dat gefiets nergens heen. Uiteindelijk heb ik hem op marktplaats gezet ook omdat zo’n ding altijd in de weg staat.
  Maar, moeten is ook wat Jan. Om je er na dit relaas veel plezier mee te wensen gast misschien wat ver maar ik hoop dat je lichaam er baat bij heeft.

  Geliked door 1 persoon

 8. Jan, dat is toch wel een heel slim idee van je, om op bovenstaande manier, via hometrainer en Ipad virtuele fietstochten te maken. Aan de in en outs van die techniek mag je nog wel eens een blogje wijden,want zo maar wat fietsen op de hometrainer is – zo ervaar ik het – héél saai.
  En aan sportscholen heb ik ook ronduit een hekel.
  Wat een geluk dat je enige baat hebt bij het TENS-apparaat!
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Om daar nou een heel blogje aan te wijden, lijkt me wat veel van het goeie. Het belangrijkste is dat je een hometrainer hebt, die is voorzien van Bluetooth of een andere manier om je iPad eraan te kunnen koppelen. Daarnaast is een er een app nodig die met je hometrainer kan samenwerken. Daarna is het slechts een kwestie van aansluiten en fietsen.

   Like

 9. Dat is een super idee, vooral als ik trafohuisjes zoek waarvan niet precies is aangegeven waar ze gevonden zijn. Meestal maak ik dan vanuit mijn stoel op de scherm zo’n tocht met de muis. Maar dat ook prima met een hometrainer kunnen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Wat een goed idee! Moet ik ook eens doen, werd misselijk van het nergens naartoe en heb meestal muziek opstaan, dat trapt (soms) net iets sneller. Hopelijk kun je straks weer meer op pad. Al is het zo wat behaaglijker 🙂 .

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.