Brandganzen in de polder

Vandaag even een paar foto’s van de heer en mevrouw Brandgans. Samen met veel van hun soortgenoten hielden ze zich de afgelopen maanden op in de Alde Feanen. De meeste rotganzen zullen één dezer dagen waarschijnlijk terugkeren naar noordelijker oorden. Een deel heeft zich hier in de afgelopen jaren gevestigd als broedvogel …

Op het gevaar af dat ik wellicht een deel van de boerenstand voor het hoofd stoot, durf ik het toch aan om te zeggen dat ik het een mooie vogel vind. Sommige boeren schijnen ze wel te willen schieten, omdat ze nogal wat gras vreten en helaas ook nogal veel mest achterlaten in de landerijen, maar dat mag niet want de brandgans is net als de wolf een beschermd dier …

Morgen maken we kennis met de buren van de familie Brandgans. Dat zijn nogal luidruchtige buren … O kijk, daar zul je ze net hebben …

16 gedachten over “Brandganzen in de polder

 1. prachtige dieren vind ik het, mja kan me de zorgen van de boeren wel voorstellen:-) die hebben de oostvaardersplassen gezien wat kaalgevreten wordt door oa ganzen,
  maar mooi zijn ze wel ja,
  we krijgen steeds meer soorten hé 🙂 migranten zeg maar prachtige foto’s Jan

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Jan,

  De brandgans…
  Wel eens ergens in de polder gezien, maar ik wist niet dattie zo heet. Weer wat geleerd.
  Ik vind het een prachtvogel, met dat sterke zwart-witte.
  Schitterende foto’s heb je gemaakt…

  Groetjes van Marlou

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind het ook een hele mooie vogel. Ik heb vanmiddag vriendschap gesloten met een brandgans. Die kwam lekker bij me zitten in het zonnetje. Ik op het bankje, hij, of zij, naast het bankje. Geheel op ons gemak hebben we naar de soortgenoten zitten kijken bij de Weltense vijver.

  Geliked door 2 people

 4. Ik leer hier veel bij over de ganzen. Hier landen ze ook in grote massa’s, maar nu men aan het werken is helaas véél minder… Het zal voor het najaar zijn als de rust is weergekeerd. Dan hoop ik de brandgans ook te zien. De nijlganzen zag ik hier wel al vaker.

  Geliked door 1 persoon

 5. Brandganzen is zeker hele mooi vogel om te zien. Deze hebben steeds niet gezien. Wel nijlganzen bij ons. Regelmatig.Leuk dat met de elkaar kennis maken. Mooie foto’s. Je woont ook prachtig Jan. Fijne zonnige dag.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.