Stampende stoommachines

Vandaag mogen we weer eens naar de stembus. Ditmaal mogen we proberen om de Provinciale Staten een kleurtje en smoel te geven voor de komende vier jaar. Indirect geven we daarmee ook invulling aan de Eerste Kamer, want de leden daarvan worden gekozen door de leden van de Provinciale Staten …

Woudagemaal (1)

In deze tijd van klimaatverandering is het minstens zo belangrijk dat we vandaag ook een stem kunnen uitbrengen voor het bestuur van de diverse waterschappen. In Fryslân gaat het daarbij om Wetterskip Fryslân dat met enkele honderden gemalen zorgt voor de Friese waterhuishouding. Hot item is hier de discussie rond het grondwaterpeil in het Friese veenweidegebied. De boeren hebben graag een lage waterstand, zodat ze met hun zware machines het land op kunnen; natuur- en milieubelangen vragen echter om een verhoging van de grondwaterstand …

Woudagemaal (2)

In het kader van de waterschapsverkiezingen plaats ik vandaag een fotoserie van het 99 jaar oude Woudagemaal bij Lemmer, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Hoewel het Wetterskip onlangs bij de Waddenzee een groot nieuw gemaal in gebruik heeft genomen, moest het Woudagemaal anderhalve week geleden weer onder stoom worden gebracht om Fryslân droog te houden. Zonder dit pareltje der techniek zouden we hier in tijden van natte overvloed nog altijd geen droge voeten houden.   …

25 gedachten over “Stampende stoommachines

  • Regen is niet beslist noodzakelijk, Peter. Het Wetterskip organiseert jaarlijks een aantal draaidagen voor opleiding van de medewerkers en onderhoud van de machinerie. Daarvoor kun je het best de site van het Woudagemaal in de gaten houden. En bezoeken zonder dat de machines draaien kan natuurlijk altijd.

   Geliked door 1 persoon

 1. ik wist niet dat het kiessysteem zo in mekaar zat Jan

  en waterschappen kennen we al helemaal niet..

  bij ons wil men de provincies afschaffen en de senaat heeft ook maar weinig invloed meer

  dat stoomgemaal is wel bijzonder indrukwekkend

  en je foto’s geven er een goed beeld van

  groeten

  Geliked door 1 persoon

  • We noemen dit ‘getrapte verkiezingen’. Bedoeling hiervan is dat de leden van de Eerste Kamer wetsvoorstellen etc. van wat grotere afstand kunnen bekijken en beoordelen. Dat komt echt toch steeds meer onder druk te staan, zo lijkt het.

   Er wordt al jaren over gesproken om het bestuur van de waterschappen over te laten aan de provincies. Dat scheelt weer een bestuurslaag. Maar ja, bestuurs leden van die waterschappen zijn nogal gehacht aan hun baantje. Dat zal nog wel even duren, denk ik.

   Dat stoomgemaal is echt heel mooi en dat werkt allemaal nog zo mooi en soepel. Prachtige oude techniek!

   Geliked door 1 persoon

  • Het neerslagtekort in Fryslân is de afgelopen weken gedeeltelijk weggewerkt, maar nog niet helemaal. Dat alle gemalen inclusief het Woudagemaal toch volop draaiden vorige week, heeft te maken met het feit dat de grote hoeveelheid regen te snel viel. Het water kon niet snel genoeg de grond in trekken.

   Like

  • Dat valt reuze mee, Sjoerd. Er worden continue nieuwe, bij voorkeur jonge medewerkers van Wetterskip Fryslân opgeleid om met de stoomtechniek te kunnen werken. Naast de theoretische opleiding worden er daarom jaarlijks draaidagen georganiseerd om het werk in de vingers te krijgen. En volgens mij vinden ze het allemaal een feestje om in aanmerking te komen. 🙂

   Like

 2. Mooie serie en foto’s van dit gemaal, ik heb helaas binnen niet gezien want toen ik daar was was het te laat om binnen te gaan
  fijn dat ik nu toch via jouw foto’s de details kan zien van dit prachtige stoom gemaal

  Geliked door 1 persoon

  • De foto’s dateren van maart 2006. Maar dat maakt niks uit natuurlijk, want het gemaal verkeert altijd in een perfecte staat. Ik heb me toen even los kunnen maken van een rondleidingsgroep, zodat ik weinig storende elementen in beeld kreeg. Ik heb nog een groot aantal foto’s liggen, misschien komt er nog wel eens een vervolg.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.