In balans

De scholekster (strânljip in het Fries) is een stevige zwart-witte steltloper met opvallende rode ogen, die zich in ons land vooral in het noorden en westen ophoudt. Al sinds halverwege de jaren tachtig gaat het net als met veel andere trekvogels niet goed met de scholekster. Broedvogels brengen vooral in het intensief gebruikte boerenland te weinig jongen groot, terwijl overwinteraars kampen met voedselgebrek door overbevissing van mosselbanken in het Waddengebied en het verdwijnen of ongeschikt worden van droogvallende platen in het Deltagebied, aldus de Vogelbescherming.

Scholeksters staan niet bekend als voorbeeldige nestbouwers, meer dan een rommelig kuiltje is het nest vaak niet. Echt kieskeurig m.b.t. de plek van het nest zijn ze ook niet. Ze nestelen ook steeds vaker op platte daken in dorp en stad. Als ze in het buitengebied een nest (en jongen) hebben, staat een van de ouders vaak op de uitkijk op een paaltje. Net als grutto’s zijn het wat dat betreft echte paalzitters. Het lijkt ze daarbij geen enkele moeite te kosten om perfect in balans te blijven …

31 gedachten over “In balans

 1. Dag Jan, de reden dat ze op 1 poot staan heeft met warmte te maken: door één poot dicht tegen het lichaam te houden, verliest de vogel zo min mogelijk warmte. Ook het dik maken heeft ermee te maken: Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren. Een vogel in rust maakt namelijk minder lichaamswarmte aan, en moet dit dus compenseren. Groetjes vanuit Vlaanderen…

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zie ze hier overal, gisteren een grutto kunnen fotograferen zo gaaf! Tussen Lollum en Arum in het weiland. Vorig jaar, heb ik de schilekster van heel dichtbij kunnen observeren, op Zuiderburen de PItch & Putt baan, hadden ze een nest gewoon op de grond op een tee gebouwd, deze tee was afgesloten voor dat moment, was jaar twee, maar toen kwam er een school klas….

  https://mymorgaine.wordpress.com/2018/05/15/de-scholeksters/

  Hier kun je nog zien dat ze echt op de pitch en putt baan lagen en 4 eieren hadden ook, en ze gingen de hele baan over met zijn tweetjes 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij mij in de wijk nestelen ze op het platte dak van een zalencentrum. En oud worden ze, hè, wel een jaar of dertig (!). Daardoor valt het lange tijd ook niet zo op dat het met de reproductie niet goed gaat. Totdat ook de oudere vogels het loodje leggen en dan, ja dan verdwijnen ze langzaam maar zeker, net als al die andere prachtige weide- en boerenlandvogels die het slachtoffer zijn van onze intensieve landbouw: de grutto, de tureluur, de kievit, de veldleeuwerik, de patrijs …

  Geliked door 1 persoon

 4. fijne beesten, voor mij echte vogels van het noorden, maar enkele jaren geleden zag ik tot mijn verbazing een koppel scholeksters bezig met vissen in de Pietersplas.daar zitten ook zoetwatermosselen, niet zo hartig misschen als die van het wad, maar je moet toch wat……

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.