Verrassingen in de vijver (2)

Gisteren liet ik hier zien dat de flora in de vijver ons verraste met de bloei van de krabbenscheer. Vandaag is de fauna aan de beurt met een tweede verrassing. Terwijl ik zaterdagmiddag de pas verschenen bloemetjes van de krabbenscheer stond te bekijken, zag ik plotseling een onder water iets bewegen, en het was zeker geen vis …

Er blijken salamanders in de vijver te zitten. Al snel ontdekte ik dat het niet één exemplaar was, zoals we er in het verleden wel eens één hadden aangetroffen. Nee, er lijkt een aardige populatie te zitten. Af en toe zag ik drie, een enkele maal zelfs vier salamanders tegelijk door het water zweven. Waarschijnlijk gaat het om de kleine watersalamander, maar daar ben ik allerminst zeker van … …

Terwijl Max zondagmiddag op fabeltastische manier zijn rondjes draaide in de Formule1 van Oostenrijk, heb ik de camera op het statief bij de vijver gezet om wat video-opnamen te maken van de salamanders. Met behulp van die eerste opnamen ontdekte ik ’s avonds waar de in- en uitgang van hun grotwoning zich bevindt …

Als het weer en de salamanders eraan mee willen werken, dan hoop ik komende tijd nog wat meer opnamen te kunnen maken. Wellicht komt er t.z.t. nog eens een vervolg met een salamanderfilmpje. Van de eerste opnamen laat ik hieronder een paar stills zien, die zoals gebruikelijk weer kunnen worden vergroot door erop te klikken of te tikken …

33 gedachten over “Verrassingen in de vijver (2)

 1. Zover zijn wij met onze grote vijver in Haven nooit gekomen… kikkers wel, en vissen natuurlijk, maar dan zelf uit gezet 😉 Dit is gewoon super gaaf! Heel erg mooi, en mag je zeker trots op zijn, want die komen niet zomaar bij jou wonen.

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo mooi en zo leuk, Jan!!
  Wij hebben ze ook in de vijver maar ik vind het heel lastig ze te fotograferen, maar het is jou heel goed gelukt… knap hoor!
  Lieve genietgroetjes, Anna 😊

  Geliked door 1 persoon

  • Om ze redelijk tot goed te kunnen zien en fotograferen, moet er wel wat zon op de vijver schijnen. En dat is eigenlijk alleen ’s middag tussen ruwweg 13:00 en 17:00 uur het geval. En dat is maar goed ook, want meer zon zou niet goed zijn voor de vijver, vrees ik.

   Geliked door 1 persoon

 3. Dat is harstikke gaaf je eigen salamanders in je vijver, ik denk
  dat ik de hele dag zou zitten kijken.
  Het is wel duidelijk dat de vijver een goede waterkwaliteit heeft
  want anders zouden de salamanders zich niet zo thuis voelen.
  Je hebt waarschijnlijk ook veel waterjuffers en libellen bij de vijver.

  Groetjes Erica

  Geliked door 1 persoon

  • Dat laatste valt helaas wat tegen. Af en toe strijkt er eens een juffertje in de tuin neer, maar libellen zie ik hier maar weinig.
   Maar afgezien daarvan zijn we tevreden met ons tuintje. Een vijver brengt altijd leven in een tuin.

   Geliked door 1 persoon

 4. Een prachtige ontdekking en knappe fotoserie. 😃
  Gezien de goede balans in de vijver waren ze er misschien al eerder. Maar ja dan moet je ze wel net ontdekken. 🤓
  Fijn dat je iig weer kunt fotograferen in lastigere houdingen want dat is wel eens heel anders geweest.
  En nu straks alle stenen in de tuin optillen waar ze zich verstoppen. 😜
  Ik ben benieuwd naar het vervolg.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat is een mooie serie geworden, Jan!
  Meestal is het al moeilijk een salamander in de vijver te spotten, laat staan om ze een beetje duidelijk op de foto te krijgen.
  Beide is je toch maar gelukt.
  Oant sjen! Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Je kunt ze eigenlijk alleen redelijk tot goed zien en in beeld krijgen, wanneer er zon op de vijver schijnt. En dat is maar een paar uur per dag het geval in een deel van de vijver. Dat is overigens vermoedelijk ook het behoud van de vijver en de waterkwaliteit, want teveel zon is volgens mij funest voor zo’n kleine vijver.

   Like

 6. Jeetje wat een cadeau is dit om in eigen tuin te mogen ontvangen. Zo’n indringer wil ik ook wel :D. Om héél lang van te kunnen genieten zo in eigen tuin. Wist niet dat ze spontaan zich aan zouden kunnen dienen Jan.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het zijn echt wilde salamanders die blijkbaar aan zijn komen lopen En dat toch midden in de stad. Er zijn veel minder welkome gasten. 🙂
   Je kunt ze eigenlijk alleen redelijk tot goed zien en in beeld krijgen, wanneer er zon op de vijver schijnt. En dat is maar een paar uur per dag het geval in een deel van de vijver. Dat is overigens vermoedelijk ook het behoud van de vijver en de waterkwaliteit, want teveel zon is volgens mij funest voor zo’n kleine vijver.

   Like

Reacties zijn gesloten.