Een zweefvlieg in actie

Hoe de plant heet, dat weet ik weer eens niet. Maar daar gaat het me nu ook niet om. Hij is spontaan aan komen waaien en heeft zich enkele jaren geleden op het terras aan de rand van de vijver tussen de tegels heeft genesteld. Sommige mensen zouden het wellicht onkruid noemen, maar bij ons is hij welkom. Hij is ook op een prima plekje gaan staan, want de lamp die op mooie zomeravonden de vijver verlicht, wordt er mooi door aan het zicht onttrokken …

Op hun lange stengels deinden de bloemen bij ieder zuchtje wind zachtjes heen en weer. Intussen zijn ze uitgebloeid en heb ik de kale stengels verwijderd. Maar toen ze begin juni op hun mooist stonden te pronken, trokken ze allerlei kleine insecten aan …

Terwijl ik lekker in mijn schaduwrijke hoekje zat, heb ik mijn zoomlens eens een tijdje losgelaten op een zweefvlieg die er op een zonnige dag rond het middaguur rondzweefde …

Maar ook minder opvallend was het er vaak een drukte van belang. Op de onderstaande foto van boven naar beneden bladluizen, een mier en de larve van een lieveheersbeestje. Dat treffen zal niet voor alle deelnemers even goed zijn afgelopen, vermoed ik …

32 gedachten over “Een zweefvlieg in actie

 1. Stuk voor stuk prachtige foto’s!
  En de eerste foto is écht romantisch, zo in avondlicht bij je vijver.
  De larve van het lieveheersbeestje is wel heel mooi in beeld gekomen. Vreemd, maar ik heb hem nog nooit in het echt gezien.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh wauw, wat een prachtig plekje, en zo kan ik ook zijn, wat is dan onkruid, tenzij het midden op het pad zit of zo, waar je loopt, tussen de tegels, hahaha maar geen idee wat er daar bij Liefste telkens tussen uit komt, maar het heerst in de tuin. Hier zit ik de Adderwortel, zou kunnen, ik wil je een tip geven, voor op je mobiel, app: Plantsnap, gratis te downen, heb hem nu ook, nog niet gebruikt maar kan voor kamerplanten en wilde bloemen en tuinplanten, maar heel eerlijk, wat zijn tuinplanten eigenlijk?

  Je zweefvlieg, wauwie! wat een prachtige serie, en de larve, go, go, go, het enige beestje wat ik ken,w at echt aardig is en juist lekker de troep opruimt, hahaha oh wacht, spinnen ook, maar die nemen soms ook de te mooie insecten mee 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Met aangewaaide bezoekers moet je altijd oppassen maar in jouw geval heeft het goed uitgepakt, een mooie bloem en juist op de goede plek. Hoeveel geluk kun je hebben. Mooie serie van het zweefvliegje en bijzonder in het donker.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Afanja,

  wat een betoverend plekje.
  Ik kan me voorstellen, dat je er graag naar kijkt… gewoon zen!
  En wat betreft het mooie bloemetje: onkruid bestaat niet!

  Dagdag!
  groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 5. de een eet de ander…. en dat laat het lhbtje groeien, je salamander zal er ook wel wat van meekrijgen me dunkt,
  een mooi gezicht jan,
  van muggen zul jij geen last hebben door dat waterleven 🙂 wat een prachtig plaatje,
  en dat zweefbijtje krijgt de eerste prijs, wat een schitterende foto

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een heerlijke reeks, Jan!
  Het is genieten bij je… heel mooi en sfeervol.
  De plant is denk ik een Duizendknoop (Persicaria Bistorta)… 🤔
  Lieve genietgroetjes, Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Anna, dat is ‘m. Maar ik ken hem als Adderwortel (Persicaria bistorta).
   Al kiikend en lezend weet ik het nu namelijk wel weer. Ik hem ooit al eens opgezocht n.a.v. een vergelijkbare fotoserie. Maar ja, dat geheugen hè …

   Geliked door 1 persoon

 7. Dat is een mooi bloem en ze vinden deze lekker dus mooi laten staan.
  Ik denk iets van een lampenpoetser. Ik ben geen plantenkenner bij uitstek, maar deze lijkt op onze plumeau. 😜
  Je serie is heel mooi geworden. Het zwevend zweefvliegje heb je zo op z’n mooist in beeld gebracht.

  Geliked door 1 persoon

 8. Volgens mij heb ik nog nooit bewust de larven van een lieveheersbeestje gezien…ik ga erop letten! Leuk de zweefvlieg in de “vlucht”. Gisteren vertelde een collega dat ze de tweede prijs had gewonnen met zo’n foto, leuk hoor.

  Geliked door 1 persoon

  • Ay ay, dat heb jij op jouw beurt ook weer heel goed gezien. En die goeie ogen zijn met MS niet altijd een vanzelfsprekend. Problemen daarmee blijven me tot dusver gelukkig bespaard (het leesbrilletje laat ik hier natuurlijk even buiten beschouwing … 🤓).
   En daar ben ik als amateurfotograaf ook wel erg blij mee.

   Geliked door 1 persoon

 9. Dus je hebt zweefvlieg les gehad Jan…..het heeft wel mooie plaatjes opgeleverd.
  Wat betreft die plant…dat zou best een lampenpoetsergras kunnen zijn…wel een mooie kleur.

  Geliked door 1 persoon

 10. Bij nacht is je vijver heel sfeervol je hebt er een mooie foto van gemaakt.
  Mooi zijn de zweefvlieg en de larve van het lieveheersbeestje.

  Die eten heel wat luizen per dag het is een goede biologisch bestrijding, beter
  dan al die pesticide.

  Groetjes Erica

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.