Verrassingen in de vijver (1)

Het zal duidelijk zijn dat ik afgelopen week met de warme weersomstandigheden weer menig uurtje in de schaduw aan de rand van de vijver heb gezeten. Het is geen grote vijver, maar dat geldt voor onze tuin al evenzeer. Maar het is wel een vijver die het momenteel uitzonderlijk goed doet. Daarvan wil ik jullie vandaag en morgen het een en ander laten zien …

Begin juni liet ik hier al zien dat de krabbenscheer het prima doet in onze vijver.  Vrijdag zag ik ineens iets wat ik niet eerder had gezien sinds ik de vijver bijna 30 jaar geleden heb aangelegd. De ielstikel (dat is de Friese naam voor krabbenscheer) bloeit in onze vijver …

Dat er ineens niet al te grote witte bloemen met gele tinten in het hart uit de onpeilbare duistere diepten van onze vijver opduiken, betekent dat ’t met de waterkwaliteit wel goed zit. De plant verlangt namelijke een schone, niet te voedselrijke omgeving en is erg gevoelig voor milieuvervuiling …

46 gedachten over “Verrassingen in de vijver (1)

 1. De Krabbenscheer in mijn tuin laat niets van zich zien. Ik heb 3 speciekuipen ingegraven en met water gevuld. Maar blijkbaar heeft deze plant dieper water nodig?

  De warmte doet mij goed. Maar baart mij ook klimaatzorgen.

  Voor jou weet ik mag het een stuk koeler zijn.
  Toch wens ik jou een:

  Warme groet,

  Liked by 1 persoon

  • Op https://wilde-planten.nl/krabbenscheer.htm staat over krabbenscheer o.a.:
   Biotoop:
   Bodem: Zonnige, luwe plaatsen in ondiep, stilstaand of langzaam stromend, matig voedselrijk tot voedselrijk, zoet tot soms zwak brak, zwak zuur tot zwak kalkhoudend water met een bodem van laagveen, rivierklei of zand.

   Groeiplaatsen: Water (spoorsloten, plassen, vijvers, luwe zijden van niet te grote plassen, petgaten, brede maar niet te diepe sloten, nieuwe kavelsloten, niet meer gebruikte kanalen, hoogveenwijken en hoogveenpoelen met binnendringend voedselrijk water, oude afgravingen en afgesloten rivierarmen).

   Diep water is dus niet nodig, dat zie ik ook hier in de natuur. Wel is de waterkwaliteit van groot belang.

   Ik ben wel weer blij met het weer van vandaag met temperaturen rond de 20 graden.

   Like

 2. Ha wat leuk dat na zoveel jaren de krabbescheer bloeit. Prachtige serie. Zolang als ik bij jullie kom is de vijver altijd mooi geweest en nog. Een goede balans.
  Hoelang is het geleden dat we de vijver helemaal hebben geleegd en schoongemaakt?

  En nu maar hopen dat de drie die je weggaf aan ons ook gaan bloeien. En de krabbescheer die naar elders in Fryslân zijn gegaan natuurlijk ook. 😃

  Liked by 1 persoon

 3. Bij een vijver verveel je je nooit… er is altijd wel wat te zien. De bloemen van de krabbescheer zijn inderdaad prachtig en teer om te zien.
  Je hebt er een pracht van een blog van gemaakt!
  Lieve geniet groetjes, Anna 😊

  Liked by 1 persoon

 4. dat vind ik supergaaf om te lezen Jan,
  krabbescheer, ik weet een plek waar en hééél erg veel staan, in de winter is alles weg, en nu komt het weer naar boven, als ik het aandurf ga ik kijken want er schijnen erg veel wilde zwijnen te zitten….

  Liked by 1 persoon

  • Waar het in een goed milieu voorkomt, ontstaat na enige tijd vanzelf een soort groene deken over het wateroppervlak. Toch staat hij nog steeds op de Rode Lijst, volgens mij.
   Dat opduiken in het voorjaar is in ons bescheiden vijvertje ook elk jaar mooi te volgen.

   Like

 5. Mooie foto’s van de krabbescheer, Jan. De bloem is heel subtiel, wij hebben hem destijds nooit in bloei gehad.
  Het betekent wel dat de omstandigheden in jouw vijver optimaal zijn!
  Hartelijke groeten, Zem.

  Liked by 1 persoon

  • Er ligt een stroompje en een watervalletje aan de achterkant van onze vijver. Maar we hebben de pomp bewust al een paar jaar niet meer gebruikt om het water rond te pompen. Die keuze betaalt zich nu uit, vermoed ik. Zo’n pomp brengt ook voortdurend bewegingen en wervelingen in het water teweeg waar je ze liever niet wilt hebben. Dat gaat vaak ten koste van de helderheid en de kwaliteit van het water. Het resultaat van het nieuwe beleid is bloeiende krabbenscheer en een leuke salamanderpopulatie.

   Maar ik geef toe, dat ik op echt warme dagen en zowel zomeravonden mis ik het gezellige, zachte geklater van het watervalletje en de verkoelende werking die daarvan uit lijkt te gaan. Hier laat je wat, daar krijg je wat … 🙂

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.