De wetterpinksterblom in bloei

Nog voordat ik dinsdag aan de heiderinkelbel toe was, werd ik verrast door een ander bijzonder bloemetje. Het slootje bij de parkeerplaats aan de oostkant van het Weinterper Skar stond vol met waterviolier, in het Fries de wetterpinksterblom

Deze mooie wit-roze bloemetjes, die van hele natte voeten houden, bloeiden vroeger in een slootje aan de zuidkant van It Skar. Sinds Staatsbosbeheer enkele jaren geleden in al haar wijsheid heeft besloten om alle sloten in het gebied te dempen, had ik ze niet meer gezien …

‘De soort is een indicator voor kwel en verdraagt veel schaduw. De waterviolier is de enige Nederlandse vertegenwoordiger van het geslacht Hottonia, dat wereldwijd nog één andere soort telt: Hottonia inflata uit Noord-Amerika. Het geslacht is vernoemd naar Pieter Hotton (1648-1709), Leids hoogleraar en de voorganger van Boerhaave,’ aldus Wikipedia over de waterviolier

28 gedachten over “De wetterpinksterblom in bloei

  1. Ahhhhhhh…de waterviolier…die zie ik regelmatig…vraag me niet waar, want wij wandelen het hele land door.Tot nu toe waren het voor mij die witte bloemetjes op het water :-). Je hebt er prachtige close-ups van weten te maken

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat bijzonder, dit watervioliertje! Inclusief de boeiende omschrijving én behalve een beeld van zijn natuurlijke omgeving ook prachtige close-ups van dit niet zo algemene plantje.
    Hartelijke groeten van Zem.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.