Formaat doet er toe

Toen ik begin november samen met mijn fotomaatje de grote vogelkijkhut in de Jan Durkspolder betrad, zat daar al een vogelaar met een joekel van een telelens. Nadat Jetske en ik aan weerszijden van de man een zitplaats voor één van de kijkluikjes hadden ingenomen, lieten we onze blik over de stille plas rond de hut glijden. Af en toe piepte of klikte één van de onze camera’s.

De man leek in eerste instantie met een wat meewarige blik naar onze bridgecamera’s te kijken, maar dat bleek mee te vallen. Eenmaal in gesprek over camera’s en fotografie vertelde hij, dat hij een 900 mm lens op zijn camera had geschroefd. Hij gaf mooie resultaten, maar hij was wel erg zwaar en dat was toch wel een nadeel, vond de man …

Kwalitatief verliezen onze wat fors uitgevallen compactcamera’s het van de zijne natuurlijk. Maar je bent er vanwege het veel geringere gewicht een stuk mobieler mee, en dat kuiert weer wat makkelijker. Op dat moment had ik het equivalent van de 65 x zoom in mm niet paraat. Daarom liet ik het er op dat moment maar bij dat mijn Powershot SX70 IS qua bereik de zijne waarschijnlijk zou overtreffen. Intussen heb ik dat natuurlijk nog even opgezocht, 65 x zoom is te vergelijken met 1365 mm …   🙂

En dus konden Jetske en ik even later met onze camera’s losjes in de hand nog even lekker aan de wandel. Vrolijk groetend lieten we de zwaar bewapende vogelaar achter in de vogelkijkhut …

43 gedachten over “Formaat doet er toe

 1. Dit is wel een echt vogelkijkhutformaat. Om er mee rond te lopen zoals jij al schreef lijkt me een heel gesjouw.
  Ze geven ongetwijfeld vele mooiere detailfoto’s dan wij ze maken. Maar als ik dan het prijskaartje zie, dan denk ik laat maar.
  Die vaste brandpuntsafstand lijkt me bij bepaalde opnames helemaal niet handig.

  Het nadeel van een compactcamera vind ik wel dat de kleuren er soms zo raar uitkomen, zoals bij sommige blauwe luchten. Bijvoorbeeld de laatste foto in deze serie: https://schrijvenmetlicht.com/2019/12/11/buien-op-het-friese-platteland/
  Door in Lightroom aan een paar knoppen te schuiven heb ik het iets kunnen corrigeren.

  Geliked door 1 persoon

 2. 900 mm 😯dat is nog al wat ik ben ooit aan het sparen geweest voor 600 mm maar dat heb ik opgeven ruim 14.000 € voor een lens is toch net wat te veel voor mijn budget, heb gezocht op 900 mm kan daar geen lenzen van vinden, maar ook die zal wel enorm duur zijn geweest.

  Geliked door 1 persoon

 3. Elk voordeel heeft zijn nadeel Jan. en vice versa. Als je snelle sluittijden en combinatie met lagere isowaarden nastreeft ontkom je niet aan die zware maar lichtsterke teletoeters. Mijn langste lens meet 300mm bij F2.8 die ik met een extender kan verlengen naar 600mm bij F.5.6. Geen lens om een hele dag mee rond te zeulen. Ik heb ook wel het gemak ontdekt van mijn Fujifilm systeemcamera die perfect is voor groothoeken maar voor telewerk val ik terug op mijn Canon

  Geliked door 1 persoon

 4. moi hoor Jan , maar inderdaad je moet er ook mee lopen torsen, ik heb pas mijn nikon met alle lenzen verkocht… weg ermee, het werd gewoon té zwaar ,
  verstandig van jullie ik vind het schitterende plaatjes

  Geliked door 1 persoon

  • Jetske heeft meestal naast haar compact ook nog twee spiegelreflexcamera’s mee. Maar dat gesjouw is voor mij niet meer te doen. En ik ben dik tevreden met de resultaten van mijn camera. Niet moeilijk doen als het makkelijk kan, zeg ik altijd maar. 😀

   Like

 5. Ik kijk nu naar het perfecte plaatje, en let op wat ze daar gebruiken, ik dacht nog altijd een spiegelreflex in elk geval, die heb ik al niet, ik heb nog altijd een 100% digi camera van fuji… kan mooie foto’s maken maar is een raar ding, zelfs na 3 jaar heb ik nog niet in toom.. het waarom is mij een raadsel. maar ik zie nu vooral systeem en compact camera’s dat die gebruikt worden voor de natuur, en de spiegel… voor shoots met mensen, en dat doe ik het minste eigenlijk, hahaha

  Ik heb ook nog wat om over na te denken want ik wil inderdaad ook mobiel blijven onderweg 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. ha Afanja,

  wat een poëzie!!
  Ik vind het prachtig daar… mooi om je hoofd leeg te maken en te mijmeren.

  En jullie met je handzame camera’s… gelijk heb je!
  Gewoon een schoudertas inpakken en gaan…

  Dagdag!
  groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 7. Je foto’s zijn juweeltjes om naar te kijken. De bovenkant van de vogelhut samen met het water, prachtig.
  Ik ken niet veel van al die lenzen en getallen. Mijn smartphone doet het werk, maar ik ben er niet vaak tevreden van eigenlijk…..
  Dus wie weet! Ooit???

  Geliked door 1 persoon

 8. Indrukwekkend Jan, maar het spreekt me niet aan.
  Ik geloof onmiddellijk dat voor de liefhebber en kundige fotograaf goed materiaal belangrijk is. Je foto’s spreken voor zichzelf.
  Maar ik heb het niet in de vingers en probeer het niet meer, alleen kleinigheidjes met de phone, tablet of Sony Cyber-shot.
  Daar heb ik vrede mee. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Als ik geen MS had gekregen was ik waarschijnlijk ook wel bij mijn spiegelreflex gebleven, maar die werd me echt te zwaar. En als je dan ook nog een paar lenze mee moet sjouwen, is het helemaal teveel van het goeie. Maar ik weet me op deze manier prima te redden.

   Like

 9. Ik heb jouw Powershot SX70 IS even gegoogeld: daar gaat mijn hart wel sneller van kloppen, wat een mooi toestel! En die 65 x optische zoom lijkt me helemaal super.
  Voorlopig doe ik met mijn niet onaardige Panasonic Lumix DMC-FZ 150 met 24x optische zoom, en in de praktijk de Iphone.
  Die grote telelenzen, dat is echt voor de liefhebber.
  Maar jullie hadden een leuke ervaring daar in die uitkijkpost.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is maar net wat je wilt fotograferen en wat voor eisen je aan een camera stelt, Zem. Ik heb fotografie al vanaf mijn tienerjaren min of meer als hobby. In mijn gezonde jaren had ik een spiegelreflexcamera, die werd me na verloop van tijd te groot en te zwaar. Nadat ik de diagnose MS kreeg, ben ik helemaal overgestapt, en ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

   Like

 10. Ik heb weinig verstand van die lenzen en grote camera’s. Toch kijk ik graag naar de resultaten ervan. Niet alleen de kwaliteit, maar vooral wat er verteld wordt met zo’n foto is van tel voor mij.
  Ik ben al blij dat ik iets kan fotograferen met mijn smartphone.

  Geliked door 1 persoon

 11. met zo’n 900 mm lens, heb je in elk geval veel bekijks Jan

  maar ik zie er me niet met rondlopen..

  meer en meer wordt de smartphone als fototoestel gebruikt…

  en de kleine compact toestellen zie je nog weinig

  alles hangt er van af wat je wil fotograferen..

  de bridge toestellen worden alom geprezen, maar ze hebben ook een prijskaartje

  ondanks het gure weer, een prettige dag gewenst

  Geliked door 1 persoon

 12. Mooie foto’s en mooi vastgelegd !
  Ja, die telelenzen zijn ook niet voor mij weg gelegd!
  Zoals je weet is het voor mijn handen dus niet ideaal zo’n lens nog niet te spreken van het gewicht ervan!
  Zoals velen ben ik best tevreden met mijn toestellen.
  Fijne namiddag ondanks de vele regen hier Jan !

  Geliked door 1 persoon

 13. Ooit was ik er ook van overtuigd dat groter… beter was, full frame sensoren onmisbaar. Het heeft lang geduurd eer ik goed en wel besefte dat de bridgecamera, de compact en de smartphone op de telescoop veel betere opties zijn… verstand komt met de jaren zeker? Mooie foto’s van een prachtige polder, de zilverreiger staat er heel mooi op!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.