Een oude golfmachine

Gisteren schreef ik al dat er in de tweede helft van de vorige eeuw door het Waterloopkundig Laboratorium in het Waterloopbos m.b.v. verschillende schaalmodellen onderzoek werd gedaan naar het effect van golfbewegingen en stroming in het water. De daartoe benodigde golven werd opgewekt door golfmachines. In 1957 werden er 40 van gemaakt. Ze werden op een lange rij in een betonnen vloer verankerd. Maar ze konden ook worden verplaatst, bijvoorbeeld naar een ander schaalmodel of om een andere golfrichting in te stellen …

Het houten schot aan de voorkant van de machine kon heen en weer bewegen. Maar het kon ook roteren, waardoor een ander golftype ontstond. Met de golfmachines konden regelmatige ‘langkammige’ golven met verschillende hoogte en golfperiode worden opgewekt. Enkele van de machines werden later aangepast, zodat ook onregelmatige golven met variabele golfhoogte en golfperiode konden worden nagebootst. Hiermee werd de werkelijkheid nog beter benaderd …

Nog weer later konden met een ander type golfmachine onregelmatige ‘kortkammige’ golven worden opgewekt, zoals die bijvoorbeeld op de Noordzee voorkomen. Daarmee was de plaatselijke situatie volkomen natuurgetrouw na te bootsen. Dat gebeurde onder andere in de Deltagoot. Ik kom hier later nog op terug …

Bij de ingang van het Waterloopbos is deze oude golfmachine nog in zijn originele roestige staat te bewonderen. Iets verderop zag ik vorige week een volledig gerestaureerd exemplaar staan. Die heb ik maar niet op de foto gezet, want dat deed bijna pijn aan mijn ogen. Intussen is een grote golfbak in het Waterloopbos in zijn geheel gerestaureerd. Het is het tweede waterloopkundige model dat is opknapt. In dit filmpje van Omroep Flevoland is mooi te zien hoe die golfmachines werkten. Ik sluit dit hoofdstuk af met wat detailfoto’s van de machine …

– wordt vervolgd –

37 gedachten over “Een oude golfmachine

 1. Ik moest wel lachen om je zin dat het gerestaureerde exemplaar bijna pijn deed aan je ogen 🙂
  Doorleefd en roestig is zowel aantrekkelijker om te zien en fotografisch ook erg spannend, elk plekje anders.
  Mooi om te zien en interessant blog.

  Geliked door 1 persoon

 2. Interessant verhaal over de langkammige, kortkammige golven en de variabele golfhoogte. Zie ik nu de bronvermelding van dit verhaal over het hoofd?
  Ik begreep dat ze maar één golfmachine laten draaien vanwege de hoeveelheid stroom. Deze machine kan vast allen maar voor- en achteruit.
  De foto’s van de roestige details van de machine vind ik heel mooi.

  Geliked door 1 persoon

  • Je ziet de bronvermelding niet over het hoofd. Ik heb me t.b.v. deze serie en wat nog gaat komen de afgelopen tijd op diverse sites ingelezen. Hier steek je wat op, daar pik je wat mee … Waar wat vandaan komt, houd ik allemaal niet bij in zo’n geval.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik moet even lachen, ik lees de titel in mijn mail en ik dacht… is ie nu in Beetsterzwaag op de golfbaan geweest? Of staat ie op de Pitch en Putt baan van Koudum?

  Gaat het over een heel ander iets, prachtig trouwens!

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. zal wel een glimmend exemplaar geweest zijn die gerestaureerde Jan 🙂
  maar had het als vergelijk toch wel leuk gevonden, maar dat is jouw keuze,
  kan er altijd zelf nog een keer heen gaan 🙂 al denk ik niet dat dat gaat lukken
  mooie uitleg en foto’s van en over deze golf machines.

  Geliked door 1 persoon

  • Deels gebeurde het onderzoek bij de hoofdvestiging van het Waterkundig Laboratorium in Delft. Daar kwamen de grootschalige modellen in het Waterloopbos later bij. Sinds het computertijdperk goed zijn intrede had gedaan wordt het onderzoekswerk weer in allemaal Delft gedaan.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.