Verval in het Waterloopbos

Tja, dat rare torentje van gisteren … Ik had natuurlijk kunnen weten dat dat vragen op zou roepen. En jawel, het zijn dezelfde vragen die ik ook heb. Ik heb werkelijk geen flauw idee wat het is of waar het precies voor gebruikt is. Maar dat is ook van minder belang. Laat ik eerst wat meer vertellen over het Waterloopbos (Google Maps)

Zoals bekend wordt er in ons land al eeuwenlang met en tegen het water gestreden. Met kennis en doorzettingsvermogen heeft ons land in de loop der geschiedenis zijn huidige vorm gekregen. Van terpen en drooggemalen polders tot de Afsluitdijk en de Deltawerken, altijd en overal is er die relatie met het water. Ook in de huidige tijd van zeespiegelstijging staat ons land internationaal bekend als het laboratorium van de wereld als het gaat om waterbeheersing …

Alle kennis op dit vlak is niet uit de lucht komen vallen. Daartoe werd na de Tweede Wereldoorlog het Waterloopkundig Laboratorium in de Noordoostpolder gevestigd. In het Waterloopbos werden in de loop der tijd schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld gebouwd. Omdat het gebied een stuk lager ligt dan het aangrenzende IJsselmeer kon er zonder te pompen water in en uit grote schaalmodellen worden gelaten. In betonnen bassins kon er m.b.v. zogenaamde golfmachines onderzoek worden gedaan naar de effecten van golfbewegingen en waterstroming. Er werden sluizen, stuwen, havens en stukken rivier nagebouwd …

Er zijn tientallen schaalmodellen van waterwerken uit de hele wereld gebouwd. Daarmee kon kennis worden opgedaan voor de aanleg van bijvoorbeeld de Maasvlakte, de Deltawerken en de havens van Rotterdam. Maar er is ook veel onderzoek gedaan voor grote internationale projecten, zoals b.v. in Lagos, Istanbul en Bangkok …

Met de opkomst van de computer heeft het Waterloopbos in het eind van de vorige eeuw zijn oorspronkelijke functie verloren. Het Waterloopkundig Laboratorium heeft ervoor gekozen om zich volledig in Delft vestigen. Gelukkig is het bos bewaard gebleven en heeft Natuurmonumenten het in 2002 in beheer gekregen. In 2016 is het bos zelfs benoemd tot Rijksmonument, omdat het grote cultuurhistorische waarde heeft. De restanten van de waterkundige schaalmodellen zijn nog in steeds in het bos te vinden, maar de natuur heeft zijn werk gedaan. Mossen, planten en bomen overwoekeren de ooit zo waardevolle plaatsen. Omdat de foto’s van dit schaalmodel intussen bijna 9 jaar oud zijn, zal het er hier intussen ongetwijfeld ook heel anders uitzien …

– wordt vervolgd –

32 gedachten over “Verval in het Waterloopbos

 1. Ik had het gisteren niet herkend, maar nu zie ik het… nu valt mijn frank… Ik was samen met mijn dochter in Schokland twee jaar geleden en toen zijn we naar het Waterloopbos gereden en hebben daar een grote wandeling gemaakt. Wat fijn om er hier nu meer over te lezen Jan.
  Geniet van een fijn weekend!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kom wel eens in het Waterloopbos. Familie in de buurt. Het is een wonderlijke ervaring daar te lopen, ineens van die waterwerken op schaal tussen de bomen. Vervallen, inderdaad. Een tijd die voorbij is. Ik ben benieuwd naar het vervolg van je serie Jan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Moet indrukwekkend zijn geweest, interessant ook.
  Natuurlijk wordt het overwoekerd maar dat is niet erg, lijkt me. Ongebruikte werken wordt er niet mooier op terwijl het nu interesssante ruïnes worden.
  Als het van waarde was zouden ze beschermd zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Intrigerend, deze aan de natuur teruggegeven schaalmodellen in het Waterloopbos.
  Ik wist van het bestaan van dit bos af; het is goed, dat het een Rijksmonument is geworden.
  Interessant , wat je er hierboven allemaal van vertelt!
  Hierboven dus foto’s van 9 jaar terug.
  Ben erg benieuwd wat de natuur intussen heeft uitgespookt met de restanten van de schaalmodellen.
  Spannend dat jullie er laatst weer zijn geweest!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Wat de natuur de afgelopen jaren heeft uitgespookt met al die eens zo belangrijke schaalmodellen, kan ik in het kader van deze serie helaas niet laten zien. We gingen vorige week met specifieke bedoeling naar het Waterloopbos. Dat komt later in deze serie aan de orde. Vandaag en morgen gaat het hier vooral over de geschiedenis en het belang van het werk dat hier is verricht in de tweede helft van de vorige eeuw.

   Like

Reacties zijn gesloten.