De Deltagoot in het Waterloopbos

Voordat ik aan mijn foto’s van het grootste model in het Waterloopbos toe kom even een stukje geschiedenis …

Dit grootste model, de Deltagoot, werd tussen 1978 en 1980 gebouwd. De Deltagoot is een enorme betonnen bak van 240 meter lang, 5 meter breed en 7 meter diep. Deze afmetingen waren van belang omdat de Deltagoot gebruikt werd om de Oosterscheldekering te testen. Omdat kleine ontwerpfouten na uitvoering op de benodigde grote schaal rampzalige gevolgen kunnen hebben, wilde men de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen …

aanleg van de Deltagoot 1979 (foto: Wikipedia)

aanleg van de Deltagoot 1979 (foto: Wikipedia)

Het water dat voortdurend met veel geweld tegen de wanden beukte, kwam uit een speciaal voor dat doel geslagen grondwaterput. Een bewegende wand functioneerde als hydraulische golfmaker, waarmee golven van drie meter hoog konden worden gemaakt als bij een westerstorm. Hiermee zijn o.a. onderzoeken en testen uitgevoerd naar de gigantische pijlers in de stormvloedkering voor de Oosterschelde …

Met de ingebruikname van de Oosterscheldekering op 4 oktober 1986 was de stormvloedkering voltooid en Zeeland veilig. De Deltagoot had het belangrijkste werk waarvoor hij was gemaakt achter de rug, maar hij bleef nog jarenlang in gebruik. Medewerkers van het Waterloopkundig Laboratorium, dat inmiddels is opgegaan in Deltares, bleven er nog lang onderzoek doen met zand, beton, steen en ander materiaal om te testen of diverse dijkontwerpen en -bekledingen bestand zouden zijn tegen de invloeden van wind en water. Deltares heeft inmiddels in Delft een nieuwe Deltagoot laten bouwen, waarmee golven van ruim 4 meter hoog kunnen worden gemaakt.

Op de onderstaande video zie je de Deltagoot in actie, je kunt hier mooi zien hoe de golven worden opgezweept:

Natuurmonumenten, de huidige eigenaar van het Waterloopbos, heeft van de lange goot een enorm Deltamonument laten maken. Van dat monument zal ik vanaf morgen vier fotoseries publiceren, zoals de vaste volgers dat ook gewend zijn van mijn bezoeken aan de Ecokathedraal. Hier alvast een voorproefje, de rest volgt de komende 4 dagen …

– wordt vervolg –

24 gedachten over “De Deltagoot in het Waterloopbos

 1. Je hebt hier een mooi stukje research verricht over de Deltagoot. Interessant om te lezen. Waar een klein landje groot in kan zijn. Het filmpje is indrukwekkend. Je foto is heel mooi. Goed getroffen met dit licht en de kale bomen op de achtergrond.

  Geliked door 1 persoon

 2. De deltawerken alhier vind ik sowieso heel indrukwekkend, maar als ik zie wat een studies en experimenten daar zijn aan vooraf gegaan in de Noordoostpolder, ben ik nog meer onder de indruk. Die Nederlanders zijn echt knappe bollen op gebied van waterwerken.

  Geliked door 1 persoon

  • Tijdens de aanleg van de Stormvloedkering heb ik begin jaren 80 een busrit over het werkeiland Neeltje Jans gemaakt. Daarbij reden we vlak langs die enorme pijlers. Heel indrukwekkend. Wat is daar een werk verzet!
   Zonder alle knappe bollen die in de loop der tijd een rol hebben gespeeld in de strijd tegen het water, zou ons land er heel anders uitzien. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Jan dat ik een mooi stuk geschiedenis en volgens mij heeft vroege vogels
  aandacht aan besteed.
  Dus ik kijk uit naar je nieuwe serie.
  Mooi is de weerspiegeling en wat gaat er een enorme diepte vanuit
  het lijkt haast oneindig.
  Wanneer je de film bekijkt dan schrik je gewoon van de kracht die water heeft
  het ziet er op de foto zo onschuldig uit, maar het heeft een verwoestende kracht.

  Jan nog een fijne dag

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, op een zonnige dag is het heerlijk om wat te zwemmen of op het strand langs de waterlijn te lopen. Maar als zo’n massa water in beweging wordt gebracht door de wind, dan komen er inderdaad er enorme krachten vrij.
   Jij ook een goeie dag verder, Erica.

   Like

 4. Mooi stukje geschiedenis en mooie foto’s !
  De laatste toont een mooie reflectie !
  Een schitterend filmpje erbij !
  En zoals we inderdaad van jou gewend zijn weten we dat er mooi vervolg volgt !
  Fijne dinsdag Jan !

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.