Ode aan onze zorgverleners

Is het niet wrang dat we in deze crisis voor een groot deel afhankelijk zijn van onderbetaalde mensen zoals verpleegkundigen, vakkenvullers, onderwijzers, schoonmakers en mensen van de kinderopvang en de thuiszorg…? Dat we juist afhankelijk zijn van de mensen die vorig jaar het langst en het hardst hebben moeten strijden om extra handen aan het bed te krijgen …? Van de mensen die ervoor knokten om extra mensen voor de klas te krijgen …? Van de mensen die bijna moesten bedelen om ook klein, maar rechtvaardig financieel graantje van de welvaart te krijgen …?

Ja, dat is wrang. Heel wrang!

Als MS-patiënt en drager van nog een andere chronische aandoening heb ik de afgelopen jaren in de ziekenhuizen Nij Smellinghe in Drachten en Tjongerschans in Heerenveen gezien en ervaren hoe betrokken artsen en verpleegkundigen zijn bij hun werk en hun patiënten. Ik weet uit de eerste hand zeker dat dit ten tijde van deze uiterst besmettelijke en voor velen dodelijke Coronacrisis zeker niet anders zijn.

Mijn fotomaatje Jetske is één van de vele verpleegkundigen die er alles aan zullen doen om mensen die getroffen worden door het virus er doorheen te slepen. Mijn bewondering en respect voor zorgverleners die dag en nacht klaar staan voor het welzijn van ons allen groeit nog steeds met de dag, zeker nu …

Lieve artsen en verpleegkundigen, jullie staan voor een immense klus. Aan jullie inzet en toewijding twijfel ik niet. Maar pas de komende tijd behalve op jullie patiënten vooral ook goed op jezelf en elkaar. Zonder jullie redden we het niet. Bedankt voor jullie inzet en toewijding! Heel veel sterkte de komende tijd!

En voor de rest van de bevolking: blijf alsjeblieft zoveel mogelijk in huis of tuin. Wil je er even uit, maak dan een wandeling ergens in de natuur of zo. Maar blijf elkaar in godsnaam niet opzoeken in kroegen en op terrassen. Laten we proberen om de crisis – voor zover dat nog mogelijk is – beheersbaar te houden. Sterkte allemaal!

54 gedachten over “Ode aan onze zorgverleners

 1. Een prachtig eerbetoon aan Jetske en alle andere zorgmedewerkers die inderdaad ook zeker vele bloemen verdienen en meer want zoals jij schreef zonder hen redden wij het niet. En zij leveren heel veel in om alle mensen te helpen en wegens mijn gezondheid ga ik ook als ik hier behoefte aan heb de natuur in want dat geeft mij ook rust.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb je schrijven enorm gewaardeerd. De filmpjes vanaf de balkons in Italië hebben me ook erg ontroerd.

  Rampen zoals deze brengen het goede in de mens naar boven, de solidariteit, de zorg voor de ander.

  Jammer genoeg ook een andere kant, ikke en de rest kan stikken door te gaan hamsteren, door de Lockdown fuiven, door toch de eigen wil door te drijven.

  Dat geeft me zo gemengde gevoelens ‘over ons’.

  Maar een ruiker deel ik heel graag, samen met jou, voor al die ontzettend hard werkende lieve mensen 🌷

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi stuk Jan, en hoed af voor Jetske en alle andere zorgmedewerkers.
  Wij gaan lekker het bos in als we eruit willen en dat deden er meer. Ik denk nu trouwens ook aan al die zzp-ers en mensen in de horeca en zo, die geen cent verdienen en wel hun lasten hebben. Hoe dat allemaal moet aflopen, ik vrees een veldslag.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, we gaan met z’n alleen een hele nare en donkere fase in. Het kabinet was er snel bij om de grote spelers in de economie steun toe te zeggen, maar in de breedte gaan er zonder uitzonderlijke maatregelen ongekende klappen vallen, vrees ik. Behalve zzp-ers en horeca wordt ook de culturele sector enorm hard getroffen. Ook daar is op korte termijn al steun nodig.
   Afijn, eerst maar even aanzien hoe het coronavirus zich verder uitrolt over ons land.

   Geliked door 1 persoon

 4. Er staat voor de KLM en Schiphol een zak geld klaar maar de zorg en politie moeten zich maar redden geen materiaal of het werkt niet zoals bij de politie
  Maar wel (over)werken ik heb er geen goed woord voor over

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, maar dit gaat nog veel verder reiken, Jan. Wat te denken van de horeca, alle zzp-ers, de mensen in de culturele sector …, ook daar ligt alles stil. Maar daar heb ik het kabinet ook nog niet over gehoord. Dit gaat onze samenleving flink op zijn kop zetten voor langere termijn.
   Afijn, eerst maar zien dat we met zijn allen zo gezond mogelijk door de coronacrisis heen komen.
   Pas op jezelf!

   Geliked door 1 persoon

 5. Gelijk heb je Jan maar vaak is het zo, dat mensen pas écht wakker worden als het ze “direct raakt”
  dit corona virus schudt de hele wereld en hun leiders wakker, en ik hoop dat het zoden aan de dijk zet, van mij mogen ze de bést betaalde job hebben
  hulde aan allen,
  xxx

  Geliked door 1 persoon

 6. Het is dat ik een beetje voorbereid was want anders zat ik hier nog meer te blozen dan dat ik nu doe. 😉
  Dank je wel voor dit mooie log en je mooie woorden.
  Het is hard werken en de beloning is niet helemaal naar rato, maar het is wel het mooiste beroep. Ik heb altijd respect voor mijn collega’s die het nog veel zwaarder hebben dan ik.

  Ons ziekenhuis en onze afdeling hebben keihard gewerkt om alles voor te bereiden. Het zal bijzonder worden en het wordt hard werken. We zijn er klaar voor en nu maar hopen en bidden dat het meevalt. Mijn gedachten gaan uit naar de mensen die drager zijn van het Covid-19 virus en/of die verdacht worden.

  Like

  • Het is duidelijk dat er overal in het land in de ziekenhuizen al heel hard wordt gewerkt om de zaak zo goed mogelijk in de hand te houden. En dit is nog maar het begin.
   Ik wens in de eerste plaats jullie als hulpverlevers in de breedste zin van het woord alle sterkte de komende tijd. Voor ons allen hoop ik dat het meevalt, en dat zullen we als bevolking samen moeten doen.

   Geliked door 1 persoon

 7. Jan zo mooi als jij kan ik het niet omschrijven maar wel onderschrijven! En voor Jetske, mijn hoedje af. Mijn dochter werkt ook in de zorgsector, kinderen kunnen niet naar school, zij moet werken en ik mag er niet op passen… combineer maar…

  Geliked door 1 persoon

 8. Helemaal ben ik het met je eens, juist dit soort publieke kernfuncties, politie en rechterlijke macht incluis en we hebben vast nog groepen vergeten, zijn en blijken nu immens belangrijk.
  En hier is flink op bezuinigd nota bene. Zeer wrang, ja, Jan.
  Inderdaad alle lof en heel veel sterkte voor zorgpersoneel en zieken.
  En wij met z’n allen voorzichtig aan!
  Hartelijke groeten, Zem.

  Like

 9. Het zijn verwarrende tijden. Scholen sluiten maar opvang kinderen blijft open. Supermarkten vol mensen die hamsteren. Fabrieken waar arbeiders dicht tegen elkaar werken blijven open. Hoe kan men er het hoofd bij koel houden met zulke reglementen ? Ik blijf vandaag binnen maar moet morgen weer naar het werk.

  Geliked door 1 persoon

 10. Jij ook sterkte. Behorend tot een (of meerdere) risicogroep, maak je je toch extra zorgen. Er op je eentje op uit trekken, eens wandelen, kan zeker geen kwaad. Wordt zelfs aangeraden, want wekenlang stilzitten is ook niet goed voor de gezondheid. Voor de rest sluit ik me aan bij wat je schreef. En gedraag ik me zoals het hoort.

  Geliked door 1 persoon

  • Het weer lokt me vandaag niet echt naar buiten, het is hier grijs en kil. Maar afgezien daarvan maak ik zeker iedere dag meerdere keren een korte wandeling. Zo lang we bewegingsvrijheid houden, wil ik de komende dagen af en toe zeker even de natuur in. Alleen maar thuis zitten met alles wat de (social) media de kamer in slingeren, lijkt me niet wijs. Verder maak ik me voor mezelf nog niet zoveel zorgen. Mijn eega werkt vanaf morgen thuis. En verder beperken we onze contacten en passen ons doen en laten in alle rust aan.
   Fijne zondag verder.

   Geliked door 1 persoon

 11. Chapeau!! Desgevraagd schreef mijn kleinzoon Arthur mij gisteren over de gang van zaken in zijn werk, de Thuiszorg. In zijn zelfgestuurde zorggroep zitten ze nu met een extra probleem, twee collega’s zijn met vakantie en kunnen vanwege vliegrestricties niet terugkomen, dus de achterblijvers moeten dubbel hard werken.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, en zo zullen er ongetwijfeld meer problemen ontstaan, want ook zorgmedewerkers zijn niet immuun voor het Coronavirus. Daarnaast zal vermoeidheid een rol gaan spelen als dit lang duurt. Zorgen genoeg dus.

   Like

 12. Dat heb je helemaal heel mooi verwoord en dat is ook zo !
  Menig mensen weten of beseffen soms niet goed wat dit allemaal betekent tot ze er plots voor staan !
  Die mensen verdienen meer dan een bloemetje en HOED AF voor hetgeen je hier neerschrijft !
  Bedankt daarvoor en ik wens je het allerbeste Jan !

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Inge. Kijkend naar wat er gisteravond her en der in horecagelegenheden gebeurde, dan hebben mensen niet echt door wat er aan de hand is, vrees ik. En dat geldt niet in het minst voor Belgen die gisteren naar ons land zijn getrokken om hier nog snel even de bloemetjes buiten te zetten.
   Pas op jezelf de komende tijd, Inge, fijne zondag verder.

   Geliked door 1 persoon

 13. Je hebt heel goed geschreven Jan. Contacten vermijden is de beste. Maar onze ziekenhuis beperkt om toe te gaan. Bij ons in de buurt mogen niet naar bejaardenhuis komen. Alleen maar bellen. Zo erg al bij ons in de buurten. Hopelijk is gauw corona weg. Heel vervelend iets. Dan kun je nergens komen meer. Wij blijven de hele tijd thuis. Alleen wat nodig hebben dan gaan we halen. Verder ook niets. Jij ook sterkte. Mooie bloemen. Dank je wel.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik wil je niet bang praten, maar deze crisis gaat nog veel erger worden, vrees ik. En we zullen er ook zeker niet met een paar weken of maanden vanaf zijn. Het Coronavirus is bij ons en het blijft voorlopig bij ons.

   Like

Reacties zijn gesloten.