De vijver komt tot leven

Al vanaf begin februari kwam de tuin her en der weer tot leven. Alleen rond de vijver was het tot dusver nog rustig gebleven, maar ook daar is de winterrust intussen voorbij. De krabbescheer is bezig aan zijn reis naar boven en de gele plomp laat het begin van zijn mooie groene pompeblêden weer zien …

Aan de andere kant van de vijver heb ik deze week heksenbol, die ik vorig jaar van Jetske heb gekregen, weer op zijn houder gezet. Een eerste close-up kon niet uitblijven in verband met de mooie kleurencombinatie met het geel en groen van de narcissen op de achtergrond …

Aan de kant van het terras staat de dotterbloem met zijn voeten in het water. De eerste knoppen van de fel gele bloemen torenen intussen fier boven het terras uit …

Maar de mooiste verrassing was toch wel, dat ik eergisteren de eerste salamander weer zag zwemmen. Ik hoop tenminste dat het de eerste is en dat er net als vorige jaar weer een stuk of vier te zien zullen zijn. Dat geeft dan misschien nog wat afleiding zo lang we ons in huis en tuin moeten zien te vermaken …

45 gedachten over “De vijver komt tot leven

 1. Ik zal ook uren naar hen kunnen kijken als ik een vijver had. Heb al gereageerd op je YT kanaal. Ze kunnen heel oud worden en dus kan je er ook lang van genieten. Tijdens hun landleven eten ze wormen, naaktslakken, huisjesslakken en insecten. En gedurende hun onderwaterbestaan eten ze allerlei waterdieren, kleine kreeftachtigen, weekdieren en kikkereieren. .Maar ja zitten die ook in de vijver van jullie??? . vast niet, Wellicht kan je hen voeren zodat ze langer in de vijver blijven. Deze ene is er weer dus wie volgt…. ze lokaliseren hun voedsel op de reuk en op het gezicht. Soms eten ze ook hun eigen jongen wat wel weer triest is. Regenwormen zijn hun favoriet want in het achterste gedeelte zit kalk voor hen in. En meelwormen lusten ze ook. De glazen bol kleurt mooi erbij.

  Geliked door 1 persoon

 2. leuk die hagedis weer in je vijver Jan, mooie serie en verhaal over de ontluikende flora in jullie vijver
  en die heksenbol vormt een prachtig contrast tussen het geel en groen bij de vijver

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij jou is te veel te zien. Wat is dit mooie tuin. Ik bewonder naar jou glazen bol. Prachtig kleur Jan.
  Vijver is bij jou zo helder dat je salamander ziet. Echt geweldig. IK wist niet salamander water kon zwemmen.
  Prachtig foto’s. 🌼🌼

  Like

  • Ja, de vijver is nog steeds mooi helder, dat betekent dat het biologisch evenwicht nu nog mooi in balans is. Maar er breekt op dat vlak over een week of twee een spannende tijd aan. Zodra het water in de vijver wordt opgewarmd door de zon, bestaat het gevaar voor overmatige algengroei. Als dat mis dreigt te gaan, moeten we even ingrijpen. Wordt t.z.t vervolgd.
   Die heksenbol is zo gaaf. En hij heeft als cadeau van mijn fotomaatje natuurlijk nog extra betekenis ook.

   Like

 4. mooie blog, mooie foto’s van die salamander. Ik heb gisteren het kroos van mijn vijver geschept, voordat ik de kippen erop loslaat kijk k altijd of er levende wezentjes inzitten, en die leg ik terug. Behalve drie posthoornslakken ving ik ook drie kleine zwarte salamanders. die moeten pal tegen de onderkant van de krooslaag hebben gezeten, want ik schepte heel voorzichtig. Is er een amphibioloog die miji het verschil kan uitleggen tussen jouw salamander en de mijne?

  Geliked door 1 persoon

 5. wat een genoegen om naar t e kijken Jan, heerlijk, dat rood van die heksenbol is zó gaaf hé. ik denkkkkk dat ik ‘m kom stelen 🙂
  zo mooi vind ik ‘m 🙂

  nee hoor, ik zou je het genoegen niet willen ontnemen,
  die salamander is ook super om te zien hé,
  je bent toch wel een bijzonder mens waar waar bijzondere diertjes graag willen wonen,

  hou je goed Jan, ook dit gaat weer voorbij

  Geliked door 1 persoon

  • Die heksenbol is wel; zo ongeveer het laatste object dat ik wil missen, klappertje. Je mag best eens een bakkie komen doen om er naar te kijken, maar daar blijft het bij. 😉
   Maar met de salamanders in de vijver ben ik zeker niet minder blij. Dat zijn echt leuke diertjes om naar te kijken.
   Ook voor jou alle goeds, klappertje, dat weet je. Het kan nog even duren, maar het komt goed!

   Like

Reacties zijn gesloten.