Terug naar de dobbe

Op de dag waarop ik hier schreef over de fotokuier die mijn fotomaatje en ik in 2006 hebben gemaakt naar de dobbe in het Weinterper Skar, ben ik de uitdaging aangegaan om daar voor het eerst sinds lange tijd weer eens een kijkje te nemen. De laatste keer was volgens mij in maart 2016. Daarna raakte ik ruim drie jaar aan de sukkel met chronische pijnklachten en gestaag afnemende spierkracht in mijn benen. Nu de spieren weer wat meer getraind zijn, stond de kuier voor dit voorjaar op de rol samen met Jetske, maar we weten wat er gebeurde …

De paden op, de lanen in … Eerst het pad op de eerste foto in westelijke richting. Onderweg even een korte stop om mijn blik even over het weer groen wordende veld te laten glijden. Kalm zoekt de weerspiegelende streep water in de slenk zijn weg naar het laagste punt. Tijd om in noordelijke richting af te buigen. Stevig doorstappend bereikte ik verrassend gemakkelijk het eens zo geliefde bankje bij de dobbe …

Ik schrijf ‘eens’, want sinds Staatsbosbeheer in 2007 in haar onmetelijke wijsheid heeft besloten, om de boomsingel die aan de westelijke kant de dobbe van het achterliggende weiland scheidde volledig te kappen, voelt het niet meer als mijn geliefde plek. Het verwijderen van de boomsingel heeft er een vaak kille, winderige vlakte van gemaakt …

Afijn, niet getreurd, het was mooi weer en onder die omstandigheden is het in de zon nog steeds goed toeven op het bankje. Veel viel er niet te zien, want de flora moet nog uit de winterslaap komen. Wel dobberden er twee kuifeenden op het water aan de verste kant van de dobbe …

Het zat lekker op het bankje, maar te lang zitten leek me bij de heersende temperaturen niet wijs. En dus begon ik een kwartiertje later aan de terugreis. Die viel me een stukje zwaarder dan de heenreis, maar dat was wel conform de verwachtingen. Het belangrijkste is, dat het na vier jaar eindelijk weer eens gelukt is om de dobbe op eigen kracht te bereiken. En dat is winst!

30 gedachten over “Terug naar de dobbe

 1. Dapper en goed dat je dit weer ondernomen hebt. Ik had deze eerste keer graag samen met jou willen doen. Het is toch een nostalgisch speciaal plekje. Ik heb daar o.a. een mooie fotoserie kunnen maken van een net uitgeslopen libel.

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je, Bram. Aan mijn conditie ligt het momenteel gelukkig niet, die is de afgelopen 4 jaar ziet zo goed geweest.
   Nu nog graag zo snel mogelijk onze bewegingsvrijheid terug, zodat ik ook ten volle van die conditie gebruik kan maken. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Heerlijk nieuws voor dat je overwinnen. Gefeliciteerd Jan. Gewoon door gaan. Deze foto’s zeker mooie gebied om te wandelen. Geeft wel toe. Jammer dat we niet veel weg kunnen. Ik ben vreselijk bang. Gelukkig kan ik bij jou foto’s genieten. PRACHTIG!!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Vervelend dat je zo bang bent, dat is niet goed. Als je je aan de maatregelen houdt door binnenshuis of op je balkon te blijven en toch ook nog eens regelmatig je handen te wassen, valt het gevaar mee denk ik. Angst is een slechte raadgever, daar moet je je niet de hele dag door laten leiden, want dat werkt verlammend.Hoe dan ook, zeker een goed weekend gewenst!

   Like

Reacties zijn gesloten.