Fotomaatje op afstand

Tien dagen geleden heb ik hier een Ode aan onze zorgverleners gebracht. Vandaag doe ik dat in zekere zin nog eens. En sterker nog; vanaf nu ben ik van plan om dat op iedere woensdag te doen. Mijn fotomaatje Jetske is één van de vele verpleegkundigen die er alles aan zullen doen om mensen die getroffen worden door het virus er doorheen te slepen. De komende woensdagen staat Jetske hier centraal …

Ik was bijna een jaar aan het bloggen, toen ik in augustus 2006 een bijzondere reactie kreeg: “Je maakt prachtige foto’s, Jan. Neem jij wel eens iemand mee op je fotokuiers? Nu de kinderen uit de luiers zijn, heb ik een oude hobby opgepakt: fotografie. Van digitale fotografie en fotobewerking heb ik echter geen kaas gegeten. Misschien zou jij me het nodige kunnen leren op dit vlak …,” luidde het belangrijkste deel van de inhoud …

We wisselden een aantal mailtjes, waarin Jetske haar leerpunten met me deelde. Daarnaast heb ik Jetske er nadrukkelijk op gewezen dat ik MS had en dat eventuele fotokuiers daarom maar zelden lang zouden zijn. Daar was Jetske zich goed van bewust, maar dat leek haar geen probleem. In september maakten we een eerste afspraak voor een fotokuier bij Jetske in de Weerribben …

Drie weken later kwam Jetske bij mij voor een fotokuier in wat toen mijn favoriete locatie was: de pingoruïne of dobbe in het Weinterper Skar. Van die fotokuier zien jullie vandaag wat foto’s. Terwijl Jetske wat rondstruinde aan de waterkant, ging ik diep door de knieën om wat macro’s te maken. Ik geloof dat daar in zekere zin Jetskes’ latere liefde voor macro’s is gelegd, maar dat terzijde. Tegenwoordig is het andersom en maakt Jetske tijdens onze gezamenlijke fotokuiers de meeste macro’s, omdat ik steeds minder goed overeind kan komen …

Vanaf het begin werd de tijd op onze gezamenlijke dagen nuttig besteed. Fotograferen hoefde ik Jetske niet meer te leren, dat was al snel duidelijk. Na de kuier en een lichte lunch zaten we vaak samen achter de pc waar ik Jetske het nodige heb getracht bij te brengen op het vlak van fotobewerking en bestandsbeheer. En tussen de bedrijven door leerden we elkaar in gezellige gesprekken langzaam maar zeker wat beter kennen …

Om een lang verhaal kort te maken: in die dagen werd de basis gelegd voor wat is uitgegroeid tot een bijzondere vriendschap, die intussen bijna 14 jaar duurt. Nog steeds gaan we 1 of 2 keer per maand samen op stap, de ene keer in Fryslân, de andere keer in de Kop van Overijssel. Onder normale omstandigheden zouden we vandaag samen op pad gegaan zijn. Maar de omstandigheden laten het niet toe. Ook al zouden we op twee meter afstand van elkaar lopen, dan nog zou Jetske niet het risico willen lopen om mij te besmetten. Dat ze zelf in deze hectische tijd in de Tjongerschans intussen besmet is geraakt, is zeker niet denkbeeldig …

Lieve Jetske, lief fotomaatje op afstand,
Als ik vandaag in mijn uppie ergens een fotokuiertje maak – en dat zal toch wel? – dan zal ik zeker even aan jou en je vele collega’s denken. Jullie staan nog steeds voor een immense klus. Aan jullie inzet en toewijding zal het niet liggen. Maar hoe het met jullie eigen bescherming en zaken als beademingsapparatuur zit, is een tweede. Pas daarom de komende tijd behalve op jullie patiënten vooral ook goed op jezelf en elkaar. Zonder jullie redden we het niet. Nogmaals heel veel sterkte de komende tijd!

40 gedachten over “Fotomaatje op afstand

 1. Was de 25ste even met mezelf bezig, maar zag gisterenavond dat ik dit logje zeker moest komen lezen.
  Prachtig Jan hoe je het ontstaan van jullie vriendschap omschrijft. Een hechte band, hoe mooi kan het zijn…
  Hou het allebei heel veilig en verzorg jullie goed.
  Mooie fotoreeks.

  Geliked door 1 persoon

 2. Een ode aan een bijzondere en mooie vriendschap, Jan!
  Prachtige blog, alle eer aan Jetske met bewondering voor het werk dat zij en haar collega’s in de zorg nu en de komende tijd verrichten.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ha Afanja,
  wat leuk… zoals jij je fotomaatje hebt leren kennen.
  En wat erg, dat jullie nu niet samen kunnen kuieren.

  Ik wens haar heel veel sterkte toe, want ohohoh… wat zal het zwaar zijn… Jetske… dank je wel…

  Groetjes en blijf gezond!
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

 4. Best wel erg moeilijk om afstand te houden. Jetske waarderen aan jou.Echt vriendschap!! Echt geweldig bedacht zo hesje te dragen.
  Wat is daar mooie omgeving te zien. Foto’s zijn prachtig geworden. Hopelijk is dan virus voorbij. Dan kunnen weer normaal doen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dank je wel, Jan voor dit prachtig blog. Je hebt de start van onze fotokuiers en het ontstaan van een warme vriendschap treffend omschreven.
  Zoals ik in mijn blog vandaag al schreef ervaar ik ook de vriendschap met Aafje als warm.

  De fotokuiers zijn altijd een feest. Ik heb veel van je geleerd en eerlijk is eerlijk, de liefde voor de macrofotografie heb jij op mij overgebracht.

  Wat betreft de ode aan de werkers in de zorg, door jouw beschreven en ook geschreven in diverse reacties, dat is hartverwarmend om te lezen. Het doet mij goed en dat geldt vast ook voor mijn collega’s.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een mooi en lief stuk Jan. Jullie hebben een bijzondere vriendschap en het is goed die te eren. Fotokuieren in je eentje is ook leuk, weet ik uit ervaring, maar als dat noodgedwongen is voelt het als een aderlating. Ik wens bij deze Jetske alle sterkte die mogelijk is in deze voor haar en de overige zorgenden moeilijke tijd.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat lief en wat jammer dat jullie nu niet samen kunnen wandelen, maar voorzichtigheid is geblazen natuurlijker, zeker voor jou. Hulde oor al het verplegend personeel, ook van mij!

  Geliked door 1 persoon

 8. Dat heb je hier mooi en duidelijk verteld want soms voor velen heel moeilijk is om het mooie die in de wereld is te doen inzien en te begrijpen !
  Men staat er soms niet bij stil hoe mooi vriendschap kan zijn en wat dit allemaal kan betekenen !
  Mooie fotoreeks Jan en hou je goed in deze bijzondere dagen !

  Geliked door 1 persoon

 9. Mooie woorden Jan.
  ❤️❤️❤️voor Jetske en al haar collega’s. En al kun je elkaar even niet ontmoeten, weten dat je deze mooie vriendschap hebt doet al veel goed.
  Jij en de jouwen ook veel sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 10. Een prachtig logje voor Jetske. Ze verdient het.
  Wat een mooie vriendschap hebben jullie, dat had ik natuurlijk al vaker gezien aan de hand van jullie foto’s.
  Blijven koesteren en terug samen op stap zodra we uit deze hel zijn.
  Ook met één van mijn broers hebben wij nu totaal geen contact omdat hij vele overuren draait in het ziekenhuis, ongeveer 14 uren per dag, nu al bijna 25 dagen. Het is vooral via zijn korte berichten aan de familie dat ik de ernst van de situatie voel en ervaar.

  Geliked door 1 persoon

  • De drukte is hier in de ziekenhuizen nog redelijk te doen, naar mijn idee. Het noorden is nog grotendeels vrij van corona, maar er zijn hier intussen in de diverse ziekenhuizen veel patiënten uit Brabant opgenomen. Er is m.b.v. tenten extra capaciteit gecreëerd En dat alles maakt dat de druk hier ook duidelijk voel;baar nu, heb ik van Jetske begrepen.
   Niet alleen vriendschap dient gekoesterd te worden, maar dat geldt ook onze zorgverleners. Dus je zult begrijpen dat ik het druk heb nu, want dat gaat bij mij meteen dubbelop. 😉
   Probeer er een mooie dag van te maken, Bea!

   Like

 11. Hartverwarmende vriendschap, ooit gestart en blijvend gelijmd met een gemeenschappelijke hobby. Ontroerend!

  Nu ik op pensioen ben en dus meer tijd heb, zou een fotomaatje in de buurt, die het me de knepen van het vak leert, zeker ook welkom zijn.

  Je kan natuurlijk cursus volgen, maar met zijn tweetjes op pad lijkt me veel boeiender en veel leerrijker. Persoonlijk advies, samen groeien.

  Ze krijgt ook van mij een bloemetje, die zorg is altijd zwaar, maar vandaag heb ik pure bewondering voor hen.

  Geliked door 1 persoon

  • Reken maar dat we die vriendschap koesteren, ook al valt ook dat in deze duistere tijd niet mee. Maar ook Jetske en ik komen er – tijdelijk op enige afstand van elkaar – samen wel door. Dat moet!
   Zo’n fotomaatje – al is dit natuurlijk een lot uit de loterij – is natuurlijk veel leuker en gezellig. Maar ook een korte cursus kan al erg waardevol zijn, lijkt me.
   Ook jouw bloemetje zal ze vast graag in ontvangst nemen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.