Corona – hoe nu verder?

Hoewel de gevolgen van de corona-maatregelen voor mij eigenlijk maar zeer beperkt zijn, had ik het er vorige week emotioneel toch niet gemakkelijk mee. Plotseling vielen mijn dagelijkse structuur en mijn weinige ‘real life’ contacten weg, en dat is even wennen  Gisteren heb ik in de loop van de dag via de digitale weg en telefonisch een goed gesprek heb gehad met een bevriende relatie, en dat heeft geholpen om weer wat perspectief te krijgen …

Maar minstens zo belangrijk zijn de lieve en begripvolle reacties van jullie, mijn trouwe volgers. Die hebben me er de eerste dagen doorheen getrokken. Dankjewel daarvoor!

Het laatste duwtje om uit het dipje te geraken, kwam gisteravond van het kabinet. Ik ben blij met de verder aangescherpte gedragsregels, want die blijven het me mogelijk maken om er zo mogelijk dagelijks even op uit te blijven gaan. En dat is voor mij als MS-patiënt wel van belang om mijn spieren wat op kracht te houden en de geest ook wat fris te houden. Nu maar hopen dat de autoriteiten de aangescherpte regels waar nodig ook echt gaan handhaven …

Nadat ik drie dagen achtereen helemaal solistisch een uurtje in de Ecokathedraal had doorgebracht, ben ik gisteren weer eens naar de Jan Durkspolder gereden om wat meer lucht en openheid om me heen te hebben. Meestal begin ik een bezoekje aan de polder in de vogelkijkhut die op de bovenstaande foto rechts te zien is. Gisteren heb ik dat niet gedaan. Om te beginnen doe ik er alles aan om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Je zult er maar lekker voor één van de open luikjes zitten te turen, terwijl er een hoestende of proestende vogelaar naast je op het bankje schuift. Nee, mij niet gezien …

Het zal trouwens met de oostenwind die over de watervlakte aan kwam waaien ook knap koud geweest zijn in de hut, denk ik. Daarom verkies ik mijn eigen mobiele kijkhut nu toch echt boven die andere hut. Als de huidige luchtdrukverdeling 1 of 2 maanden eerder op de weerkaarten was verschenen, dan hadden de liefhebbers hier waarschijnlijk intussen al kunnen schaatsen. De pijlers van de kluunbrug die hier in februari 2012 werd aangelegd, staan nog steeds klaar, zoals je op de foto hierboven kunt zien …

Veel was er trouwens niet te beleven in de Jan Durkspolder. Er duikelden wat kieviten, maar die lieten zich in het tegenlicht niet in beeld vangen. Meer dan wat landschappelijke foto’s kon ik niet maken, dat lukte enige tijd later elders beter …

Ik sluit af met een tegenlichtfoto. Hier werd ik getroffen door de combinatie van de mooie glinstering op de achtergrond en de schaduwen van de takken op het wegdek …

Een fijne dag verder. Pas op jezelf en blijf gezond!

40 gedachten over “Corona – hoe nu verder?

 1. Een dip duurt natuurlijk altijd te lang, maar toch vind ik het fijn dat je toch relatief snel de ‘kop weer door het halster hebt’. 🙂
  Ook fijn dat je zoveel steunbetuigingen hebt gekregen op je log. Dat is hartverwarmend.

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtig die laatste bomenfoto! Ik vind het ook allemaal maar niets, terwijl mijn echtgenoot naar mijn idee te luchtig is en dat wil weleens botsen. Hopelijk is het snel voorbij al die corona ellende.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heel blij dat de moed wat is teruggekomen Jan en ik begrijp dat heel goed. Ik heb mezelf ook toegesproken en me verplicht om buiten te komen. Anders zie/hoor ik niemand buiten mijn kinderen en kleinkinderen die enkel mogen bellen, skypen. Verstandig om in je mobiele vogelhut te spotten en je zit daar ook comfortabel.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, laten we het er maar op houden dat ik even uit balans was geraakt, Maar intussen heb ik het evenwicht weer gevonden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, het is niet anders. Het is in elk geval zonnig, en dan ziet de wereld er toch een stukje vrolijker uit.

   Like

 4. Ach joh, je woont in een prachtige omgeving waar je naar toe kan gaan. Denk niet dat ik te licht denk over MS, dat het beperkt is heel jammer, ik kan het me voorstellen.
  Gelukkig is er telefonisch- internetcontact mogelijk, fijn dat je er gebruik van maakt.

  Geliked door 2 people

  • Het is niet zozeer de MS op zich die me extra attent maakt, Bertie. Het lopen gaat prima momenteel, daar ligt het niet aan. Maar bij MS is er een onderliggend gevaar dat altijd op de loer ligt: ademhalingsproblemen. Als ik hoor hoeveel mensen er op de IC en/of langdurig aan de beademing liggen als gevolg van corona, dan stemt dat extra zorgelijk. Ik weet eerlijk gezegd niet eens of ik wel aan de beademing wil komen te liggen. Dus eh … genieten op afstand voor de pc en in mijn uppie in de natuur lijkt me nu het allerbeste wat ik kan doen.

   Geliked door 1 persoon

 5. Het virus houdt ons allemaal de ban hé Jan, wat een afschuwelijke toestand voor veel mensen, bah..
  ik mijd de drukte ook, en ga zéker met handschoentjes aan naar de winkel, om het winkelwagentje te besturen, want j e weet maar nooit,
  ik ben verder niet ziek, maar ik wil toch zo gezond mogelijk blijven, voor mijn jongens..
  heel veel sterkte Jan, en als je van je af wilt schrijven, doe het, je hebt mijn adres, en je vind ons hier,
  ik begrijp het supergoed.

  Heel veel sterkte en en hou jezelf goed in de gaten… en je buurman natuurlijk 🙂

  lieve groet

  Geliked door 2 people

  • Maak je over mij maar geen zorgen, lief klappertje, ik ben er eerst wel weer. Binnen de komende twee maanden zal ik vast nog wel eens in een dipje raken, maar dat zien we dan wel weer. En dat zal anderen vast ook overkomen. We moeten het samen doen, een woordje van steun kan over en weer soms wonderen doen. Zeker nu!
   Pas op jezelf, en blijf gezond, Dien. Wandelingen met je jongens zullen nu vast extra waardevol zijn.

   Geliked door 1 persoon

 6. Gelukkig is er nog het digitaal contact… Het zijn zware tijden en we zijn erg op onszelf aangewezen. Dat lukt niet iedereen en niet iedere dag even goed. Fijn dat ik hier weer van je foto’s kon genieten. Vandaag loop ik ook wat verloren… maar dat komt wel weer goed. Zolang we maar gezond blijven of niemand aansteken. Heel lastig zo’n onzichtbare vijand…
  Hou je goed Jan. Weer genoten van je prachtige kiekjes.

  Geliked door 2 people

  • Vermoedelijk zullen velen van ons de komende tijd af en toe in een dipje raken. Ik kan me voorstellen dat vooral het wegvallen van het contact met je moeder aan de andere kant van de grens er behoorlijk in hakt, Bea. Hopelijk lukt het je om met steun van anderen weer wat fleuriger vooruit te kijken. Het is lastig en hartstikke vervelend, maar je komt er weer bovenop. Het is mij gelukt, dan gaat het jou zeker ook lukken. Als klein digitaal steuntje op afstand, zal ik in elk geval proberen elke dag wat mooie en fleurige foto’s voor je bijeen te sprokkelen.
   Zet ‘m op, Matroos! ♥

   Geliked door 2 people

 7. Ik kan me er wat bij voorstellen. Ik kijk ook op tegen de komende periode en hou me ver van iedereen… Ik ben ook blij met mijn plaatjesjesgaankijkenscooter, niemand die me stoort onderweg.

  Geliked door 2 people

 8. Mooie foto’s en mooie tekst hoe het leven er momenteel aan toe gaat !
  Hopelijk neemt alles een andere wending en kunnen we genieten van alles om ons heen !
  Ik wens je van harte het allerbeste en bedankt om deze mooie foto’s te delen !

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je, Inge. Voorlopig zullen we in ieder geval nog een paar maanden moeten proberen om allemaal te genieten van de dingen die binnen de gedragsregels wel binnen ieders bereik liggen. Ook voor jou het beste, blijf oplettend en gezond, Inge.

   Geliked door 1 persoon

 9. Zo langzamerhand begint ten volle tot ons door te dringen hoe veelomvattend de gevolgen voor enorm veel mensen een gigantische impact hebben. Gelukkig kan ik me er toe zetten om het huis eens een grondige poetsbeurt te geven, al heb ik nog wat kamers te gaan 🤣

  Geliked door 1 persoon

  • Wat er op ons af komt, was begin vorige week al tot me doorgedrongen, vandaar ook mijn dipje. Ik ben bang dat dit eigenlijk nog steeds maar het begin is. Maar goed, niet te somber, ik kijk weer met opgeheven hoofd vooruit.

   Like

 10. Jij maakt mijn dag weer prachtig, Jan. die foto vanuit je eigen kijkhut vind ik schitterend, en het bomenspel en blauwe water heel sfeervol.

  Een gesprek kan zo’n deugd doen, we mogen ons vooral niet opsluiten, contacten zijn mogelijk op zoveel andere manieren.

  Zo hadden wij hier gisteren een videoconferentie met de (klein)kinderen, en ze “zien en horen”, ook al zat er een scherm tussen, deed me ongelooflijk veel deugd. Ik had het gevoel er weer tegenaan te kunnen.

  En ja, buiten komen blijft dé boodschap, en het voelt aan alsof de zon extra haar best doet om het voor ons deze dagen doenbaar te houden.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is voor iedereen een kwestie van aanpassen en hier en daar is het daarbij wat behelpen. Maar zo lang we elkaar waar mogelijk af en toe een steuntje in de rug geven, komen we er met z’n allen wel doorheen. Fijn dat je de kleinkinderen even kon zien en horen. Het zijn de kleine dingen die ’t doen!

   Like

Reacties zijn gesloten.