Ondertussen in Amerika

Kijkend naar de drukte hier op straat, lijkt het dagelijks leven na de kerstvakantie weer op gang te komen alsof er geen lockdown bestaat. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is van een echte lockdown tot nu toe helemaal weinig terechtgekomen. Daar hebben Republikeinen en Democraten het veel te druk met elkaar naar het leven te staan.

Hoewel de uitslag van de presidentsverkiezingen al meer dan 50 dagen vaststaat, doet Trump nog altijd zijn best om de uitslag ongeldig te laten verklaren. Daarbij gaat hij stukje bij beetje verder. Zaterdagavond voerde hij in een uiterst intimiderend telefoongesprek druk uit op hoge Republikeinse ambtenaar van de staat Georgia, die de opdracht kreeg om 11.780 stemmen voor de Republikeinen ‘te vinden’, teneinde Trump alsnog te laten winnen …

Woensdag moet de uitslag van de presidentsverkiezingen officieel worden bevestigd door het Amerikaanse Congres in Washington. Normaal gesproken is dat een formaliteit, maar niet onder Trump. Hij is naarstig op zoek naar Republikeinse congresleden die de leugen van ‘de gestolen verkiezing’ moeten bevestigen door tegen Biden als gekozen president te stemmen. Die poging lijkt gelukkig te stranden.

Om zijn gebazel kracht bij te zetten hebben Trump’s aanhangers voor woensdag een protestbijeenkomst georganiseerd bij het Witte Huis in Washington. En intussen klonk vanuit Trump’s gelederen zelfs de optie om eventueel het leger in te zetten om de verkiezingsuitslag aan te vechten. Alle tien nog levende voormalige ministers van defensie hebben Trump vanmorgen opgeroepen om de verkiezingsuitslag te accepteren en te stoppen met het aantasten van fundamenten van de republiek. Amerika gaat een week in, waarin het meer dan ooit lijkt te gaan schudden op zijn democratische grondvesten …

En dan moeten we ook nog letten op de runoff van de senaatsverkiezingen morgen in Georgia. In Georgia eindigden de verkiezingen voor twee Senaatszetels op 3 november onbeslist. Als de Democraten die twee zetels alsnog in de wacht slepen, is de stand in de Senaat in Washington 50-50. Dan zou vicepresident Kamala Harris als voorzitter van de Senaat de doorslaggevende stem hebben. Als die zetels naar de Republikeinen gaan, lijkt Biden als president in ieder geval twee jaar goeddeels vleugellam te zijn. Misschien tegen beter weten in heb ik goede hoop, dat de Democraten deze slag zullen winnen, omdat Trump zich met zijn machtsmisbruik en ander wangedrag steeds minder populair lijkt te maken onder Republikeinse kiezers.

Tot slot:
De bovenstaande foto heb ik samengesteld uit 3 foto’s van een brand in Drachten en een foto van het Vrijheidsbeeld dat op de oever van de Beulakerwijde in de Kop van Overijssel staat. Het is mijn interpretatie van het wankelen van de Amerikaanse democratie onder Trump.

47 gedachten over “Ondertussen in Amerika

 1. een groot klein kind een erg slechte verliezer….
  bah wat een akelige man,
  ik hoop dat ze hem kielhalen…… ik begrijp wel dat hij zo vecht want er staat veel op het spel voor hem als ze hem failliet verklaren staat er wat te gebeuren..
  van mij kan hij niet snel genoeg van het toneel verdwijnen….
  opsluiten en de sleutel weggooien

  Geliked door 2 people

 2. Echt wel een veelszeggende én knappe beeldmontage !
  Ik hoop echt dat het daar niet uitdraait op een soort van burgeroorlog,
  want dan is het einde heel ver zoek 😦
  Trump heeft meer tweedracht en haat gezaaid dan ieder weldenkend mens voor mogelijk hield.

  Geliked door 1 persoon

  • Die ander staat aan Biden’s zijde, denk ik. Vicepresident Kamala Harris zal achter de schermen de drijvende kracht worden, vermoed ik. Alleen zij zou als te jong en de radicaal zijn bevonden om een directe kans op het presidentschap te maken, denk ik.

   Geliked door 1 persoon

 3. Met andere woorden, Trump is eigenlijk een communist…

  Ik ben blij met jouw verslagje, want ik zat het mij al af te vragen ook, hoe het nu daar gaat, ik zie al weinig nieuws, maar als ik nieuws zie, dan is er niets meer over van Amerika en hoe het er daar voor staat.

  We gaan het meemaken, het verloop van.

  Knap van jou, die 3 foto’s tot 1 maken, dat doe ik je niet na!

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. Geweldige foto, Jan, er spreekt vernieling én overwinning uit. Het vrijheidsbeeld houdt nog (even?) stand.

  Gans dat gedoe daar vind ik mensonwaardig. Hoe is het toch mogelijk dat nog (zoveel) mensen op hem hebben gestemd? Hij is minstens een even ‘vies beestje’ als dat wat ons al tien maand on hold zet. Hoe hij niet onder de grond kruipt van schaamte? Mijn verstand kan er niet bij dat dit bestaat.

  Een vreselijke start voor Biden…..

  Geliked door 2 people

  • Je mag toch hopen dat het Vrijheidsbeeld letterlijk en figuurlijk stand zal houden. Maar na vier jaar Trump kijk ik zo langzamerhand nergens meer van op. Toen hij in 2016 werd gekozen, had ik goede hoop dat de vermaarde ‘checks and balances’ in het Amerikaanse congres en de Senaat hem tijdig een halt toe zouden roepen. Daar ben ik op dit moment allerminst zeker meer van. En als je ziet wat voor diep gewortlede tweedracht hij in Amerika heeft gezaaid, dan houd ik mijn hart vast voor de toekomst.
   Joe Biden is niet te beniden.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.