Op zoek naar de ijsvogel

Ook zonder aangenaam voorjaarsweer gaat de tijd gestaag voort. Het is intussen alweer bijna drie weken geleden dat ik voor het laatst met mijn fotomaatje op pad was. Jetske nam me die dag mee naar een observatiewand in De Weerribben …

Dit is – of in ieder geval was tot voor kort – het jachtgebied van een ijsvogel. Hoewel ik er al jaren naar uitkijk om eindelijk eens een mooie foto van een ijsvogel te kunnen maken, had die kans zich tijdens onze tochtjes door de Weerribben nog niet eerder voorgedaan …

Een ijsvogel kregen we nog niet meteen te zien. Wel verschenen er een paar niet-alledaagse eenden. Een koppeltje grote zaagbekken paradeerde geruime tijd voor de observatiewand heen en weer …

Op de bovenstaande foto’s zie je mevrouw Zaagbek met haar bruine coronakapsel. Meneer Zaagbek, die op de onderstaande foto’s te zien is, was blijkbaar al naar de kapper van Baudet geweest of zo …

Na verloop van tijd hielden de zaagbekken het voor gezien. In fraai tegenlicht verdwenen ze langzaam uit zicht …

Tegelijkertijd kwam er van rechts een tweede verrassing tevoorschijn, een nonnetje. Net als de grote zaagbek is ook het nonnetje met zijn prachtige tekening een eendensoort die zich hier alleen in de winter laat zien …

Een ijsvogel hadden we intussen nog niet gezien.Omdat ijsvogels dagelijks een aantal verse visjes moeten vangen om te kunnen overleven, is het maar de vraag of ze allemaal de korte, maar krachtige februariwinter hebben overleefd. Achter de observatiewand werd het er gedurende de tijd dat we er zaten overigens ook niet beter op. Rietsnijders die verderop aan het werken waren, deden een geslaagde poging om ons uit te roken …

Tijd om het elders te proberen, maar dat is voor morgen.

45 gedachten over “Op zoek naar de ijsvogel

 1. Ik krijg het koud als ik naar je foto’s kijk.
  Haha dat kapsel van het vrouwtje. De wind volop in het kapsel.
  Je was zelf van tevoren niet enthousiast over de positie van het nonnetje maar die heb je mooi vastgelegd.

  Ik heb even doorgeklikt naar het ijsvogeltje, dat kan inderdaad beter. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige eenden heb je voor de lens gekregen, eendsoorten die ik nog nooit eerder heb gezien ! Maar ja, Friesland kan je niet vergelijken met de omgeving van Brussel rand 🙂
  Een ijsvogel fotograferen staat ook op mijn wens-lijst. In een ‘natuurgebied’ , met veel water, een paar km verder, zou je naar het schijnt ijsvogels kunnen spotten… Dat ga ik een dezer eens gaan verkennen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. ijsvogels zijn snelle vogels en als je hen wilt zien komen ze dan net niet. Ik ben hier jaren geleden ook eens geweest en is mooie omgeving. Mooie foto’s heb je ook gepost die ik ook graag weer hebt mogen zien.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het gaat jullie/jou vast en zeker een keer lukken! De Ijsvogel weer te spotten, voor jou dan op foto te zetten 😀

  Deze foto’s zijn ook al prachtig, ik kende dit soort niet, beiden niet, en heb weer wat geleerd!

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. nou jan,
  dat was wel even een domper,
  maar niet opgeven,
  ik weet zeker dat je het vogeltje een keer ziet,
  meestal hoor ik het piep piep en weg is het:-) maar het geluksgevoel wat ik dan heb….
  ik al zóveel waard 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Valt mee, klappertje, het was niet echt een domper hoor. De eenden maakten veel goed en een dagje met Jetske op pad is eigenlijk altijd gezellig. En bovendien, we waren op dat moment nog maar halverwege de dag. Dus ik was nog steeds optimistisch en hoopvol.

   Like

  • Dank je. Het nonnetje heeft inderdaad een prachtige tekening. We zagen hem helaas wat aan de late kant, zodat een deftig portret er niet in zat. Over die laatste foto was ik zelf ook niet ontevreden, er bleef vooral meer tekening in de lucht zitten dan ik had verwacht.

   Geliked door 1 persoon

 6. Misschien ga je een keer op pad en dan opeens de ijsvogel voor je neus, de wonderen zijn de wereld nog niet uit 🙂 De zaagbekken zijn ook gaaf en dan een nonnetje…voor mij is dat echt eeuwen geleden dat ik er een gezien heb.

  Geliked door 1 persoon

  • We blijver er naar uitkijken, Willie.
   Een paartje nonnetjes heb ik in 2010 eens uitgebreid kunnen portretteren. Sindsdien had ik ze hier in de buurt niet meer gezien. Ook met de ene foto die ik er nu van heb kunnen maken, ben ik weer blij.

   Like

 7. Wij hebben heel regelmatig ijsvogels in onze tuin. Ik denk dat ze er hebben gebroed. Ik zie ze dan duikvluchten naar (in) ons zwembad maken. Meestal driemaal na elkaar. Vast om te drinken want er zit ‘geen vis’ in ons zwembad.
  Mooie foto’s … zeker van het ‘nonnetje’. Ik zag deze eendensoort niet eerder (bewust).

  Geliked door 1 persoon

  • Wat een voorrecht om die in je tuin te hebben. Bijzonder ook dat ze duiken zonder te vissen. Ze zullen hun dagelijkse maaltjes dan toch ergens in de buurt moeten halen, want vijf, zes visjes gaan er al snel in per dag.
   Van het nonnetje heb ik een jaar of tien geleden ook wat foto’s kunnen maken. zowel de zaagbek als het nonnetje duiken hier vooral in koudere winters op. Ze broeden in noordelijke regionen.

   Like

 8. Wat is daar mooi plekje om foto’s maken. Zaagbek is prachtig vogel om te zien. Ik heb deze niet eerder gezien.
  IJsvogel zitten meestal in beschut plekje. Deze meer is wel erg open lijkt me? Ik heb je foto’s genoten Jan.

  Geliked door 1 persoon

 9. Gelukkig waren er de eenden zodat die toch leuke foto’s opleverden. Zag al vaak een ijsvogeltje maar altijd veel te ver.. Het eens herkenbaar kunnen fotograferen als stipje. Ik verwacht ook eens een goede foto van deze schoonheid te kunnen nemen. Geduld en niet opgeven is een mooie eigenschap.

  Geliked door 1 persoon

 10. Het feit dat bij jullie de wateroppervlakte langere tijd volledig dichtgevroren waren, zal zeker meespelen in het ijsvogelbestand. Hier kwam ik tijden de wandeling een vogelaar tegen die me een plek aanwees waar een ijsvogel geregeld jaagt. Hij gaf met wel de tip mee dat het weinig zin had om bij winderig weer te gaan zoeken….. Geen idee dat het steek houdt, maar onlangs op een rustige namiddag zag ik de ijsvogel wel, alleen veel te ver weg voor een foto 😦

  Geliked door 1 persoon

 11. Geen ijsvogeltje, jammer maar deze eenden zijn ook niet de versmaden, dacht ik zo.
  Een fijne uitkijkplek daar, de Weerriben zijn heel bekend.
  De rietsnijders, tja, ze moeten er ook zijn. ☻

  Geliked door 1 persoon

  • Dankzij die eenden was het weer geen verloren fotokuier. Maar ik zou toch wel heel graag eens een mooie foto van een ijsvogel kunnen maken.
   Normaal gesproken heb ik niks op rietsnijders tegen, integendeel, maar ze kwamen ons daar bovenwinds even slecht uit die dag. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 12. Ha Afanja,

  ik hoop echt dat het je lukt: het ijsvogeltje.
  Ik heb het twee keer in mijn leven gezien en ik weet van alle twee de keren precies nog waar!

  De zaagbekeendenfamilie en die andere is ook niet niks natuurlijk, maar het ijsvogeltje….
  Ik ga voor je duimen!

  Groetjes van Marlou

  Geliked door 1 persoon

 13. Mooi Jan. Als fervent vogelaar die sinds een jaar ook regelmatig met de camera op pad gaat om zelf vogels te fotograferen is het mooi te zien dat jij een paartje Grote Zaagbekken en een Nonnetje op beeld hebt kunnen vastleggen. In mijn omgeving zijn deze soorten niet direct te verwachten. Toen ik nog in de provincie Groningen woonde zag ik ‘s winters nog wel af en toe “boterbuiken”, zoals Grote Zaagbekken ook wel genoemd werden. Ik herinner me nog wel één winterwaarneming op de Kleine Rietplas van een mannetje Grote Zaagbek. Met de ijsvogel die je hier wel kunt aantreffen staan de door jou gefotografeerde vogelsoorten hoog op mijn fotowenslijst.

  Geliked door 2 people

  • Dankjewel, Cor. Ook hier in de buurt zie ik ze alleen in echt koudere perioden af en toe. In de buurt van het Lauwersmeer en het IJsselmeer zullen ze waarschijnlijk vaker te zien zijn. Het was denk ik een jaar of negen geleden, dat ik een paar acceptabele foto’s van grote zaagbekken en nonnetjes heb kunnen maken.
   In 2015 heb ik een paar foto’s van een ijsvogel kunnen maken. Maar hij zat zo ver weg dat het alleen paar ‘fuzzy’ foto’s heeft opgeleverd. Het valt te hopen de populatie in februari geen al te grote klap heeft gekregen.

   Like

Reacties zijn gesloten.