Camerabewaking bij de Linde

Nadat we op de eerste locatie geen ijsvogel hadden gezien, reden we naar het riviertje de Linde. Daar is een plekje waar Jetske vorig jaar meerdere keren een ijsvogel op de gevoelige plaat heeft vastgelegd …

We kwamen uit bij een bruggetje over een oude sluis in de Linde. Vanaf het bruggetje gezien staat er op de linkeroever een mooi bosschage. Op de rechteroever stond een bosje struikgewas dat onlangs om de een of andere reden is verwijderd …

Terwijl Jetske op de rechteroever neerknielde om wat foto’s te maken van de plek waar eerder die struiken stonden, vroeg ze zich af waarom er sinds kort camerabewaking is op die plek. Voor de ijsvogel zal het niet zijn …

Enkele honderden meters verderop is ineens een boorinstallatie verrezen. Sinds de gaswinning in Groningen wordt afgebouwd, wordt hier in Fryslân en de Kop van Overijssel het ene na het andere kleine gasveld (opnieuw) aangeboord om maar zoveel mogelijk gas uit de bodem te halen. En dan staat er dus ineens weer zo’n vervuilend en lawaai veroorzakend gevaarte midden in de natuur. Zo gaat dat bij ons in Fryslân en Overijssel tegenwoordig …

En de burger heeft er niks over te zeggen. Maar vandaag en morgen kunnen we ook deze gekkigheid proberen bij te sturen door een verstandige stem uit te brengen op een progressieve partij …

De ijsvogel liet zich ook hier die dag overigens niet meer zien. Of hij slachtoffer is geworden van de winter, van het verdwijnen van zijn bosje op de rechteroever of van die boorinstallatie, we zullen het nooit weten. Om de gedachten wat te verzetten, heb ik me ter plekke nog maar even uitgeleefd op het al behoorlijk afgeleefde remmingswerk bij de oude sluis …

Ik heb de hoop om toch nog eens een ijsvogel te fotograferen natuurlijk nog niet opgegeven. Eens komt de dag …

43 gedachten over “Camerabewaking bij de Linde

 1. Groningen is inmiddels middels genoeg verzakt gaan ze nu verder met Friesland
  je omschrijft het heel goed, en inderdaad dit past niet in een natuurgebied
  overal hangen ze bordjes als je nog eens de natuur in wil beschermt gebied verboden toegang
  maar zo’n installatie plempen ze er gewoon weer in, erg triest

  Geliked door 1 persoon

  • Daar vraag je zo wat … Er doen vandaag 37(!) partijen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. 15 tot 18 daarvan maken kans op 1 of meerdere zetels. De belangrijkste progressieve partijen zijn GroenLinks, PvdD (Partij voor de Dieren), PvdA (Partij van de Arbeid), Volt, en SP (Socialistische Partij), gevolgd door D66 en DENK. Met uitzondering van Volt zitten deze partijen al in huidige Tweede kamer.
   Ik vrees met grote vrees, dat er van het aantal progressieve zetels na vandaag weinig meer over is.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat het resultaat betreft heb ik als gastvrouw wel eens beter gepresteerd. Denk ik. Zo zie je maar weer dat ik ook geen garantie kan geven. En ik had je het zo gegund.

  De uitstap heeft meer negatieve gevoelens opgeleverd dan dat ik van tevoren in gedachten had. Ik was ook onaangenaam verrast dat er een boorinstallatie is neergezet. Bij de Lakevijver in de buurt van Anna zijn ook alle struiken weggehaald waar de ijsvogel broedde. Dat is al in een eerder jaar gebeurd. Kun je nog de boom herinneren waar we ooit de grote weerschijnvlinder vastlegden? Die boom en allerlei struiken daar omheen zijn onlangs weggehaald.

  Ik zit tijdens het bloggen met het linker oog te kijken naar het debat en met het linker oor naar het debat te luisteren. Knap hé, twee dingen tegelijk. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Voorjaar en zomer duren nog lang, je krijgt nog wel een paar herkansingen. 🙂
   Tja, het verslag van die dag wordt er niet mooier op: kouder dan verwacht, geen ijsvogel, een boorinstallatie, gerooide bomen en struiken. Maar met zon op het dak was eind van de dag in elk geval wel goed.
   Voor dat laatste heb ik aan alleen een linkeroor genoeg. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. We zijn onze aarde gewoon aan het uitputten ! Als je ziet hoeveel energie de hele wereld verbruikt ten opzichte van de hoeveelheid energie die op natuurlijke wijze ontstaat, dan is het meer dan beangstigend. De enige bronnen die voor ons onuitputtelijk zijn is wind- en zonne-energie maar ook die hebben een enorme impact op onze omgeving. Het energievraagstuk is één van de belangrijkste op dit moment en een pasklaar antwoord heeft niemand.

  Geliked door 1 persoon

  • Het gaat hier niet alleen om het bosje van die ene ijsvogel. Een groter probleem is dat we hier een dikke laag ijs hebben gehad in februari. Dat speelt de ijsvogel parten, want dan kan hij zijn dagelijks noodzakelijke maatje vis niet vangen.

   Like

 4. Nu weet je meteen de reden van die camerabewaking. Helaas, terugdraaien is niet gauw te verwachten, ook niet wanneer de juiste partij het voor het zeggen krijgt.
  Neemt niet weg dat je een mooie fotoreeks hebt gemaakt, dat oude hout is fotogeniek. Dit me denken aan de Zaan vroeger met de oude bruggen, fabrieken en vervallen aanlegsteigers.

  Geliked door 1 persoon

  • Nee, voorlopig zal het nog wel even doorgaan met de gaswinning uit kleine velden, maar de manier waarop dat gaat, is echt ten hemelschrijend, Bertie. Maar we kunnen vandaag en morgen wel samen bepalen dat het ten spoedigste moet worden afgebouwd.

   Het oude hout van dat remmingswerk sprong er voor mij ook uit. Een proces van verwering en verval is vaak fotogeniek.
   De Zaan ken ik niet van aanzien, maar het beeld dat je schetst, kan ik me hier ook wel voor de geest halen. In de wat kleinere dorpen, die in Fryslân en de Kop van Overijssel aan het water liggen, kun je dat beeld her en der nog wel aantreffen.

   Geliked door 1 persoon

 5. Jeetje.. is dat de reden dat men de ijsvogel heeft verjaagd, nu ik dit zie en weet allemaal, ik had al het idee dat dit zo is, dat ze gewoon verjaagd zijn! Ik zag het in Almere ook gebeuren namelijk, dat de ijsvogels van de Lepelaarsplassen nu midden in de wijken beginnen te komen in de parken die we hebben met veel water en bossage en takken genoeg om te kunnen jagen en nestjes te bouwen.. te gek voor woorden eigenlijk!

  Mocht ik weer in Almere zijn en ze spotten met grote regelmaat, dan laat ik het je weten 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat zonde van deze plek gaat gaswinning zeg. Deze gebied moeten poten afblijven. Het is geweldig om natuur te zien Jan.
  Natuur gaat dan naar de K…….. Vogels en dieren is zeker belangrijk. Wat is daar mooie omgeving.
  Camerabewaking gaat wel te ver lijkt mij in deze mooie buurt. Houd wel in de buurt in de gaten!!
  Fijne dag verder. 😏

  Geliked door 1 persoon

 7. Ooit deed ik mee met een zoektocht naar Aardolie en/of Aardgas in Noord-Brabant. Een hele ervaring in het rijtje van studentenbaantjes. Bij Waalwijk is hierdoor een Ja-knikker geplaatst. Terwijl ik daar nu volmondig Nee tegen zou zeggen.

  Voortschrijdend inzicht?

  Zoals ik nu ook anders tegen camerabewaking aankijk.

  Toch ook nu weer genoten van jouw fotoblog!

  Vredelievende groet,

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat jammer, dat ook daar gaswinning gaat plaatsvinden.
  Ook wij zitten aan de rand van een aantal gasvelden. De burger heeft hier nauwelijks een stem in.
  Er worden petities ondertekend, de gemeente en de provincie proberen het tegen te houden. Het blijkt dat dit een zaak is van de nationale overheid, waar lagere overheden, laat staan een burgeractie, niet doorheen komen.
  Het bedrijf Vermilion gaat hier zijn gang. Geen nulmetingen, niets.
  Men heeft niets geleerd van Groningen.
  Ik ga ook maar even iets leuks doen.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is om te janken en om doodziek van te worden. Ik heb me er al diverse keren kwaad om gemaakt de laatste jaren. Vermilion lijkt inderdaad oppermachtig te zijn. Kwetsbare natuur of niet, ze gaan gewoon hun gang.
   Ik hoop met mijn stem gisteren een kleine bijdrage geleverd te hebben om tegengas te geven de komende jaren. Maar eerlijk is eerlijk, ik vrees het ergste.
   Je hebt gelijk dat je even wat leuks gaat doen, het is nu nog droog. Fijne dag verder, Zem.

   Like

Reacties zijn gesloten.