Extra editie – eclips!

Even een extra berichtje …

Zou ik toch bijna vergeten om jullie even te herinneren aan de gedeeltelijke zonsverduistering die we morgen (donderdag 10 juni) tussen 11:19 en 13:31 uur vanuit België en Nederland kunnen zien. Zelf vind ik zo’n moment waarop de maan precies tussen de aarde en de zon doorschuift altijd wel iets bijzonders hebben.

De meest bijzondere zonsverduistering die ik heb meegemaakt, was de volledige eclips op 11 augustus 1999. Hoewel Aafje en ik nog maar enkele dagen terug waren van vakantie in Frankrijk, zijn we speciaal voor die eclips nog een dagje heen en weer gereden naar Laon. Met uiterst onzekere weersverwachtingen maakten wij een verkeerde keuze. De zon ging daar vrijwel de hele ochtend schuil achter een dik wolkendek. Pas vlak na het moment van de totale verduisteringsfase begon de lucht op te breken …

De mooiste gedeeltelijke zonsverduistering waar ik bij ben geweest, was op 31 mei 2003. Die ochtend was de zon rond zonsopkomst voor 90% verduisterd. Voor die gelegenheid ben ik midden in de nacht naar het Wad bij Paesens-Moddergat gereden. Het was sprookjesachtig mooi om de zon in dat bijzondere decor op te zien komen alsof het de maan was. Net als twee andere fotografen die een stukje verderop stonden, heb ik er ademloos naar staan kijken …

De derde gedeeltelijke zonsverduistering was op 3 oktober 2005. Op die stralende herfstdag ben ik samen met Aafje naar de poldermolen De Veenhoop gereden. Daar hebben we met koffie en broodjes zitten genieten van de gedeeltelijk eclips en het landschap om ons heen. Als toetje kregen we een mooie bijzon voorgeschoteld …

Dan de verduistering van morgen. Tijdens het maximum van de eclips, om 12:23 uur, zal 29% van de diameter van de zon, ofwel 17% van haar oppervlakte, bedekt zijn door de maan. Het zal er niet donker van worden, zoals dat tijdens de volledige eclips van 1999 in Frankrijk wel het geval was. Toch wordt gewaarschuwd voor energietekorten, vanwege de tijdelijke daling van de productie van zonnepanelen midden op de dag.

De kans om er iets van te kunnen zien, is in ieder geval groot. Dankzij een hogedrukgebied boven onze omgeving is het vrij zonnig. Vooral in het noorden en oosten komen ook wat stapelwolken voor, maar daar kwam de zon de afgelopen dagen snel doorheen. Dus daar reken ik voor morgen ook op …

Tot slot nog enkele waarschuwing & kijktips …

Minder zonlicht betekent niet dat je zomaar naar de zon kunt kijken. Heb je geen telescoop of camera met een speciale zonnefilter op? Geen probleem. Er zijn veel mogelijkheden om de gedeeltelijke zonsverduistering op 10 juni 2021 op een veilige manier te bekijken.

 1. Schaf een eclipsbril aan. Deze brillen zijn gemaakt met een speciale filter om veilig naar de zon te kijken. Gebruik geen oud brilletje, want die kunnen beschadigd zijn. Deze zijn te koop bij onder andere www.eclipsbrillen.nl.
 2. Gebruik een stuk lasglas. Bij gebrek aan een eclipsbril kun je ook een stuk goedgekeurd lasglas gebruiken. Dit is wel te verkrijgen bij de betere ijzerwarenhandel.
 3. Maak een gaatjescamera. Een gaatjescamera (pdf) is eenvoudig zelf te maken. Doordat het licht geprojecteerd wordt, kijk je niet rechtstreeks in de zon.
 4. Gebruik een vergiet. Geen zin om te knutselen? Een metalen vergiet met ronde gaten werkt volgens hetzelfde principe als een gaatjescamera. Elk gaatje projecteert een beeld van de zon op de grond. Zo heb je tientallen kleine beelden van de zonsverduistering!
 5. Kijk een livestream. Ga bijvoorbeeld naar een livestream van een van de Nederlandse universiteiten (zie hieronder voor details).
 6. En dan nog even dit … Als de sensor van je camera je lief is, maak dan geen foto’s zonder geschikt filter voor de lens.

Bronnen: waarnemen.com en astronomie.nl

37 gedachten over “Extra editie – eclips!

 1. Goedemorgen Afanja,

  ja… ik ga zéker kijken.
  Maar het schijnt nogal miniem te zijn, dus of we er iets van zien??
  Ik hoop het!
  Ik ga er special voor naar het strand…

  Groetjes, Marlou

  Geliked door 1 persoon

 2. Bedankt voor deze mooie herinneringen aan de voorbije zonsverduisteringen. Ik herinner me 2009 nog heel goed. ik zat toen boven op een berg in Oostenrijk en het gebeuren mooi gade slaan. Zeer informatief blogje Jan !

  Geliked door 1 persoon

 3. Toevallig dat we het er in de vooravond nog over hadden. Het valt midden op mijn werkdag dus dat zal het wel niet worden. Ik heb ook geen beschermende bril meer in huis, althans ik zou niet weten waar ik die heb gelaten. Dus kijken is dan sowieso geen optie.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja hoor, ik had het al genoteerd maar veel werk maak ik er niet van. Mooie opnamen, dat krijg ik niet voor elkaar.
  Die 17% is niet zo heel erg veel, je ziet het op het filmpje.
  Maar ik kijk natuurlijk wel. 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Fijn dat je het laat weten. Ik denk nochtans dat ik niets durf riskeren en niet ga rechtstreeks kijken naar de beloofde stralende zon.
  Misschien wordt het een ietsje donkerder? De weerman hier sprake er ook over.

  Geliked door 1 persoon

  • Nee, ik zal er deze keer geen foto’s van maken, want ik heb geen filter dat op de lens van mijn camera past. En om het zonder te doen, is niet verstandig met het oog behoud van de sensor in mijn camera. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.