De eclips in 12 foto’s

Terwijl ik vanmorgen aan de koffie zat, bedacht ik me dat ik zou kunnen proberen om het zonnefilter, dat ik ooit voor mijn oude camera had gemaakt, voorzichtig te demonteren en het dan provisorisch op mijn huidige camera te bevestigen. Veel meer dan op aluminiumfolie lijkend materiaal is zo’n zonnefilter namelijk niet. Je moet het alleen heel voorzichtig behandelen.

Nadat ik het filter voorzichtig had losgemaakt van de oude houder, heb ik het uiteindelijk verrassend simpel met de zonnekap van mijn camera op de lens vast kunnen zetten. Om 11:30 uur was ik klaar, net te laat om het eerste contact op foto vast te kunnen leggen …

Er lekte weliswaar nog wat licht langs de rand, maar ik heb de gedeeltelijke zonsverduistering toch heel aardig vast kunnen leggen vanuit de tuin. In twaalf foto’s zie je hieronder met 65 x zoom het verloop van 11:31 uur tot 13:33 uur. Echt spectaculair was het niet, daarvoor was het een te kleine eclips. Ik vind het vooral jammer dat er op dit moment geen grote zonnevlekken op de zon te zien zijn. Maar hoe dan ook, ik kan hem wel weer afvinken ... 🙂

47 gedachten over “De eclips in 12 foto’s

 1. Ha Afanja,

  toch maar mooi voor elkaar gekregen!
  Ik vind het er prachtig uitzien.
  Wat de maan kan!! Gewoon een hap uit de zon…

  Ik heb er niets van gemerkt, qua duister of koel.
  Maar ik wist dat het er was!

  Prettig weekend!
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Marlou. Bij zo’n kleine verduistering is er geen temperatuurverandering voelbaar. Het was wel te zien aan de opbrengst van zonnepanelen, daar zat een klein dipje in. Bij de volledige zonsverduistering in Frankrijk in 1999 werd het wel even helemaal donker en een stuk kouder. Dat was echt een magische gewaarwording.
   Fijn weekend!

   Like

 2. Daar heb je veel werk van gemaakt en dat voor een klein hapje. Het iet er goed uit.
  Ik heb maar een paar keer gekeken, tot het begin van de hap en hield het voor gezien. Het beeld was mooi. De lasbril kon ik niet vinden maar met een lasglaasje ging het ook.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat is mooi vastgelegd Jan! Goeie techniek. Ikzelf heb er geen blik op geworpen, dus ben ik blij dat ik het op deze manier alsnog kan zien, en zeer beslist veel beter dan wanneer ik zelf een poging zou hebben gewaagd. Mooi hoe het maantje van rechts naar links trekt. De reeks laat prachtig zien dat die dingen in de hemel ook daadwerkelijk bewegen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Met wat creativiteit kan je de mooiste dingen doen. Je hebt een goede oplossing gevonden voor dat felle licht. Meestal gebruik ik 1 of meerdere big stoppers, afhankelijk van het aanwezige licht. Maar deze keer had ik er geen tijd voor. Opa moest op de kleinkinderen passen (en dat is veel leuker dan een zonsverduistering fotograferen hoor 😉 )

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.