Het ‘Stekje van Firdgum’

Wat vooraf ging

Het natte najaar van 2013 werd het Zodenhuis noodlottig. In november 2013 is tot grote teleurstelling van iedereen die eraan heeft meegewerkt een groot deel van het zodenhuis ingestort. Een gebeurtenis die nogal wat impact had na alle arbeid en inzet van alle betrokken. Na inspectie bleek dat het huis niet is ingestort als gevolg van een zwakke dakconstructie. De zodenmuur was bij een van de deuropeningen ingewaterd en had daardoor zijn draagkracht verloren. Maar het zodenhuis werd herbouwd. Met de lessen van de bouw van ‘Zodenhuis 1’ werd op 6 november 2015 ‘Zodenhuis 2’ opgeleverd …

Voor Jetske en mij was het intussen tijd geworden om afscheid te nemen van het Zodenhuis. Dat doe ik met een paar close-ups die mooi de structuren van de kleizoden laten zien. Deel 2 van de documentaire over de bouw van het Zodenhuis is onderaan deze post te vinden …

Tussen de weg, het museum en het Zodenhuis is een ontmoetingsplek gecreëerd op het dorpsplein van Firdgum. Uitgangspunten voor dit ‘stekje’ was de gelaagde geschiedenis van Firdgum. Uiteindelijk heeft keramiste Paulien Ploeger uit het nabije St.-Jacobiparochie dit bijzonder ontwerp gerealiseerd dat helemaal op deze plek past …

Het Stekje is gebaseerd op de ontstaansgeschiedenis van Firdgum. Ploeger heeft zich laten inspireren door de gelaagde structuur van het landschap en de relatie van de terp met de zee. Beide zijn niet direct te zien, maar haar ontwerp maakt de landschapsgeschiedenis zichtbaar en laat bezoekers stilstaan bij het verleden …

Het volledige verhaal achter het ‘Stekje van Dijkshoek, Firdgum, de Mieden’ is te lezen op een bordje aan de rand van het pleintje …

Dit hoofdstuk sluit ik af met ‘Het Zodenhuis deel 2’ van Omrop Fryslân …

Morgen nemen we een kijkje op de begraafplaats van Firdgum.

38 gedachten over “Het ‘Stekje van Firdgum’

  1. Met belangstelling en plezier heb ik het filmpje bekeken. Het is een mooie reportage geworden met afwisselend het verhaal in Firdgum en in Schotland. Echt een indrukwekkend project. Ik zou nu nog wel een keer willen kijken, als het zodenhuis open is.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wel heel apart, dat zodenhuis. Jammer dat het eerste bouwwerk verloren ging maar men heeft er lessen uit getrokken en nu genieten we van zodenhuis 2.0 🙂 Ook bedankt voor de toelichting over het Stekje en natuurlijk ook de video over de heropbouw.

    Geliked door 1 persoon

  3. Van beide films heb ik enorm genoten (én de links natuurlijk veilig opgeslagen) , het is verbazend hoe de mensen uit ons verleden middelen zochten én vonden om een veilig onderkomen te bouwen met het materiaal dat ter plaatse voorhanden was. Dat onze voorouders ook uitmuntende gereedschapmakers waren is overduidelijk. Eerst een terp maken en daarop beginnen bouwen, zonder machines… doe ze maar na hé ? Het ‘stekje’ mag er zijn ! Daar zou ik ook eens willen ‘uitwaaien’ 🙂

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.