Het Zodenhuis in Firdgum

Tegenwoordig is het noordelijk kustgebied goed beschermd door een zware en metershoge dijk langs de Waddenzee. In vroeger eeuwen was dat anders en werd een groot deel van Fryslân en Groningen regelmatig overspoeld door het zeewater. Toch werd dit gebied al vroeg bewoond …

Het Fries-Groningse kustgebied was lang een leeg en kaal landschap. De vruchtbare kweldergebieden liepen regelmatig tot ver landinwaarts onder water. Om er te kunnen leven en wonen, werden er terpen en wierden opgeworpen, kunstmatige hoogten in het landschap. Daar konden de kustbewoners bescherming tegen hoog water vinden …

Over hoe er gewoond werd was lang veel minder bekend. Van terpafgravingen hier in Firdgum en diverse andere terpdorpen in de omgeving heeft men intussen geleerd, dat de muren van terpboerderijen uit de 5e t/m 7e eeuw voornamelijk bestonden uit dikke muren van gestapelde kleizoden …

Het Yeb Hettinga Museum en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maakten in Firdgum een reconstructie van een oude boerderij van graszoden. Het ontwerp van het Zodenhuis dateert van ongeveer 700 na Christus. Er is gekozen voor een stalgebouw met dakdragende muren van zoden. De zoden voor dit wetenschappelijk experiment (11.000 stuks) komen uit het buitendijkse gebied bij Hallum, ongeveer een km ten noorden van de Zeedijk …

Omdat zowel het museum als het Zodenhuis gesloten waren, konden we alleen even naar binnen kijken door de gedeeltelijke open rand tussen de muren en het dak. Zo is toch mooi te zien dat er bijna overal gebruik gemaakt is van pen-en-gatverbindingen. Omdat het zodenhuis veilig moet zijn voor publiek, is op enkele plekken node gebruik gemaakt van draadstaalverbindingen …

Omrop Fryslân heeft het hele proces van de bouw van het Zodenhuis vastgelegd in een tweedelige documentaire. Archeoloog Daniël Postma van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) neemt ons in aanloop naar de bouw mee op een studiereis naar IJsland en Schotland om daar informatie te vergaren over de zodenhuizen of de restanten daarvan, die daar nog goed bewaard in het landschap te vinden zijn.

O, en laat je niet afschrikken door het feit dat het een documentaire van Omrop Fryslân is. Het gaat om een Nederlands- en Engelstalige productie …

Morgen meer over het Zodenhuis van Firdgum en deel 2 van deze boeiende documentaire.

26 gedachten over “Het Zodenhuis in Firdgum

 1. Ik ben er even voor gaan zitten hoor en goed dat ik dat gedaan heb! Wat ontzettend interessant en wat een uitdaging voor die mensen. De beelden van IJsland zijn geweldig mooi wat een land!!!! Toch maar weer een keer heen gaan….

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Willie, dat zijn leuke dingen om te horen! Misschien moet je dan ook nog even tijd vrijmaken voor deel 2 van de documentaire over het Zodenhuis, dat ik heb opgenomen in mijn nieuwste blogje, dat zojuist online is gegaan.
   Zelf vond ik het ook erg interessant. Ik had al het nodige gelezen over het Zodenhuis, maar door zo’n video gaat het toch meer leven en krijgt het ook zijn plaats in de geschiedenis.

   Like

 2. Schitterend gedaan deze herbouw. Ook de constructie. Unieke beelden voor mij. Hier in het zuiden bouwden ze met koeienstront, hooi en klei en dat zie je terug in de vakwerkhuizen.

  Geliked door 1 persoon

  • Deze documentaires kende ik zelf ook nog niet, maar ik vond leuke en interessante films die heel mooi laten zien hoe het Zodenhuis tot stand is gekomen en op basis van wat voor informatie dat is gedaan. Ik had inderdaad ook wel even binnen willen kijken.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.