Bij het Yeb Hettinga Museum

Tegenover de ingang van de begraafplaats vinden we het Yeb Hettinga Museum. Yeb Hettinga (1938-1999) verzamelde in zijn vrije tijd o.a. oude landbouwwerktuigen. Ook zocht hij samen met zijn dorpsgenoot Wietse Leistra, die in het bezit was van een metaaldetector naar oude voorwerpen. Na verloop van tijd had hij een ruime collectie aan munten en kledinghaakjes uit 1700 en allerlei andere voorwerpen …

In 1986 kocht Hettinga Camstra State, een sterk verwaarloosde, maar historische boerderij in Firdgum. In een deel van het pand richtte hij een mini-museum in. Later kocht hij het uit 1900 daterende schooltje in Firdgum, tegenwoordig is zijn verzameling daar te bezichtigen …

Het museum was helaas gesloten toen wij er waren. Maar dat wil niet zeggen dat we er voor niks naar toe gelopen waren. Op het terrein van het museum staat in het kader van Sense of Place ook een Zodenhuis. Dit Zodenhuis is in de periode 2012-2015 gebouwd in het kader van een samenwerkingsproject van het museum en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Morgen kom ik daar op terug …

Onderweg naar het Zodenhuis liepen we weer enige vertraging op, omdat Jetske weer een beestje had gevonden. Ditmaal ging het om een kleine vos …

Ik heb me intussen niet verveeld hoor. We zijn er allebei al sinds 2006 aan gewend om ons eigen onderwerp uit te zoeken, wanneer de ander geconcentreerd bezig is. Dat vosje was mij te klein om het nog steeds grijze weerbeeld op te fleuren, ik koos voor de pompoenen …

Morgen gaan we het hebben over de geschiedenis van het Zodenhuis.

32 gedachten over “Bij het Yeb Hettinga Museum

  • Dankjewel, Jetske. Als ik eenmaal met zo’n serie bezig ben, dan steek ik er ook meestal wat meer werk in dan normaal om achtergrondinformatie te verzamelen.
   Met die mooie grote objecten om ons heen was het vosje me op dat moment echt wat te klein. Vooral ook omdat ik net een geslaagde vlindertijd achter de rug had, inclusief kleine vos. 😉

   Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Sjoerd. Morgen en overmorgen laat ik hier in woord en beeld alle ins en outs van het Zodenhuis zien. Ik kan je in elk geval wel verklappen, dat je daarbij o.a. wordt meegenomen op een studiereis naar IJsland en Schotland.

   Like

Reacties zijn gesloten.