De kerststal bij de haven

Het rietland waar ik woensdag ben begonnen met fotograferen, ligt aan het eind van de doodlopende weg de Bûtendiken. Om daar te komen en er weer vandaan te raken, rijd je twee keer door Smalle Ee, met 45 inwoners het kleinste dorp van de gemeente Smallingerland …

Maar klein als het is, heeft het dorpje een belangrijke plaats in de regionale geschiedenis verworven. Eens stond er een klooster en was Smalle Ee de hoofdplaats van de gemeente. Tegenwoordig is Smalle Ee voornamelijk bekend om zijn kleine haven, waar 5 jaar geleden in december plotseling een verrassend groot schip afgemeerd lag. De haven lag er woensdag leeg bij …

Maar helemaal stil en verlaten was het er niet. Langs de linker kade van de haven stond een oude stal, waar sinds kort een bijzonder stel reizigers onderdak had gevonden tegen de Friese vrieskou. Het bijbels gezelschap leek me aardig compleet te zijn. Behalve Jozef, Maria, Jezus en de engel Gabriël, waren ook de drie wijzen al ter plekke. De os en de ezel hielden zich koest in een hoek van de stal …

Zelfs een echte ezel ontbrak niet, die had aan de achterkant van de stal een fijn plekje in de luwte gevonden …

En toen ik me weer oprichtte, zag ik dat er een stukje verderop nog twee ezels stonden …

40 gedachten over “De kerststal bij de haven

  • Ik ben helemaal zonder kerststallen opgegroeid en ik heb niet het idee dat ik daardoor veel heb gemist. Maar dit vond ik zo’n mooie en pure kerststal, daar maak ik graag een uitzondering voor. En die ezels maakten het beeld inderdaad wel af.

   Like

 1. Wel een aardige verrassing hoor, zo’n mooi gesneden beeldengroep tegen te komen in zo’n klein plaatsje.
  En die ezeltjes in de buurt: heel sfeervol.
  Je kunt gekker dingen neerzetten met Kerst: geef mij dan maar zo’n sobere Kerststal.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik had die kerststal daar zeker niet verwacht, maar ik heb er wel even van genoten. Het is gewoon een mooie, pure kerststal. Ik houd niet van de protserige kerststallen die je tegenwoordig vaak ziet.
   Hartelijke groet terug.

   Like

 2. Het is voor het eerst dat ik me ervan bewust ben dat Smalle Ee niet (alleen?) een water is, maar ook een nederzetting. Die beelden in de kerststal zijn bijzonder, en de ezels in dat prachtige winterse landschap maken het af, zeker op de laatste schitterende foto.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, Smalle Ee was ooit belangrijker dan Drachten. De plaats waar het klooster stond is nog goed te zien in het landschap Dat zijn leuke dingen om dan toch even middels een linkje mee te nemen, vind ik.
   De beelden in de kerststal zijn echt mooi, pure beelden die daar prima passen.

   Geliked door 1 persoon

 3. En waar is de os?
  In ons dorpje staan 5! kerststallen. Waar je gaat of staat, kom je een kerststal tegen.
  Ik vind het wel iets sfeervol hebben, zolang het geen echte mensen overkomt.
  Mooie beelden toon je hier

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit vind ik de mooiste figuranten voor een kerststal die ik ooit heb gezien. Wat een treffen dat je dit tegenkwam. Een mooie serie voor tweede kerstdag.
  Maar het gehele bericht vond ik ook mooi en interessant. Waarin een kleine streek groots kan zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat zeg je nou wel, maar ik heb met het plotseling opduiken van dat gezin bij Ruinen wel geleerd, dat er blijkbaar toch wel het een en ander verborgen kan blijven. Ook bij zo’n klein dorpje.
   Het was hoe dan ook een leuke verrassing om die kerststal daar aan te treffen.

   Like

 5. Ben zelf katholiek opgevoed en actief geweest tot ik mijn ontmoette. Ik bezit 2 kerststallen maar zet ze niet meer nu de kinderen groot zijn en ik weerzin voel over de RK. Dit is wel een hele fraaie die je vastlegde. Verder intrigeerde de klipper me als schipperskind natuurlijk. Ik kon er niet veel over vinden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind het zeker iets hebben. Ik ben dan ook opgegroeid met de kerststal. Wat was het een belevenis als die jaarlijks werd geplaatst.
  Het past mooi in het landschap met de stilte er omheen. Het witte vrieslaagje maakt het helemaal af. Mooie foto’s Jan.

  Geliked door 1 persoon

  • De kerststal is hier in het noorden geen veel voorkomend verschijnsel. Als mensen al een kerststal in huis hebben, is het vaak nogal protserig voor mijn gevoel. Maar wanneer ik onderweg toevallig zoiets tegenkom, dan pak ik het natuurlijk wel even mee. Dat dan weer wel. 😀

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.