25 jaar zonder Tocht

Vandaag is het op de kop af 25 jaar geleden dat de 15e en voorlopig laatste Elfstedentocht werd gereden. Nadat Aafje en ik ’s ochtends de wedstrijd van start tot finish voor de tv gevolgd, zijn we in de auto gestapt om ergens langs de route wat sfeer op te snuiven. Bij Birdaard vonden we een mooi parkeerplekje vlak langs de route …

De Elfstedenbrug aan de Canterlandseweg

Daar vandaan hebben we een wandeling gemaakt over de Dokkumer Ee naar wat op die dag het centrum van de wereld was: het bruggetje van Bartlehiem. Behalve dat er een uitstekende sfeer hing langs de route, herinner ik me vooral goed hoe koud het daar op de kale vlakte in de snijdende wind was. De gevoelstemperatuur lag rond de -20 graden als ik het me goed herinner. Vooral op de terugweg naar Birdaard was het met een gure oostenwind tegen gruwelijk koud. Maar het was enig rillen zeker waard om erbij te zijn, want die dag pakken ze ons niet meer af …

Of en wanneer we weer zo’n dag krijgen, is maar zeer de vraag. In de jaren die volgden hebben we nog wel een paar koude winters meegemaakt, maar tot een Elfstedentocht is het helaas niet meer gekomen. Misschien blijft het fenomeen Elfstedentocht wel voorgoed voorbehouden aan de 20e eeuw. Alle 15 tochten zijn tenslotte in die eeuw gereden. En ook de meest actuele klimaatstreepjescode van het KNMI geeft geen aanleiding tot optimisme …

Misschien is de Elfstedentocht vanaf nu alleen nog maar weggelegd voor de mannen van staal bij Earnewâld die de elementen gedurende het hele jaar trotseren …

Hoe dan ook, schaatsliefhebbers en romantici kunnen vandaag via een stream op NOS.nl om 05.10 uur inschakelen om het hele spektakel van start tot finish nog eens te beleven. De eerste twee uur worden vanaf dat tijdstip ook in zijn geheel uitgezonden op televisie via NPO1. Daarna is er op elk uur een Elfstedenjournaal te zien. Ik sluit af met de prachtige finishboog op de Bonke bij Leeuwarden, die pas in november 2019 is onthuld. Wat zou het mooi zijn als die binnenkort nog eens echt als finish kan dienen …

43 gedachten over “25 jaar zonder Tocht

 1. Dat was toch een hele belevenis hoor die tocht! Op Één of Canvas BE was ook een uitzending gewijd aan de Elfstedentocht. Vraag me af of het ooit nog terug komt. Straks is sneeuw voor onze achterkleinkinderen een wereldwonder.

  Geliked door 1 persoon

 2. De elf steden tocht is ook in ons Belgenlandje hot news hoor !
  Voor zover ik weet is dat een uniek gebeuren in de wereld, iets waar jullie, trotse Friezen, trots mogen op zijn. Laat ons hopen dat we het nog een keer mogen meemaken, maar zoals het klimaat nu echt bokkesprongen maakt, is de kans heel klein geworden…

  Geliked door 1 persoon

  • Ik had het al gehoord van een paar Belgische medebloggers, Dirk.
   De Elfstedentocht is inderdaad volstrekt uniek. Nergens anders ter wereld wordt er een schaatswedstrijd over ruim 200 km georganiseerd op natuurijs. Een wedstrijd die in 1997 nog ruim 16.000 deelnemers telde, maar die bij een evt. volgende editie het dubbele aantal deelnemers zou moeten kunnen hebben. En een wedstrijd ook zonder enig commercieel belang, die volledig wordt gedragen door vrijwilligers en de Friese bevolking.
   De kans op een 16e tocht wordt er niet groter op, maar hier in Fryslân blijven we hoop houden. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Van begin tot het einde is dit in woord en beeld een prachtig bericht. Leuk dat jullie er toen zelf ook bij zijn geweest.
  We blijven hopen op een volgende Elfstedentocht.
  Vanavond heb ik met plezier de uitzending over de Elfstedentocht bekeken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Heb er iets van meegekregen maar jouw foto’s vind ik leuker. Ik vraag me af of ze het überhaupt aan kunnen als er een tocht zou komen. Iedereen wil dat live zien de veiligheid handhaven lijkt mij niet te doen. Wat niet zegt dat ik het niet heel gaaf zou vinden als het nog eens gaat lukken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi verhaal over jouw belevenissen rond de tocht der tochten.
  Mooie foto’s en levendige herinneringen.
  De wintergrafieken spreken duidelijke taal; het mag een wonder heten als we tijdens ons bestaan nog zo’n tocht mogen meebeleven, Jan.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Zem. De kans dat we die spanning en sfeer van een Elfstedentocht nog eens zullen meemaken, is sinds de laatste Tocht ongeveer gehalveerd, aldus berekeningen van het KNMI. Maar moed verloren al verloren, ik blijf hoopvol. 🙂
   Hartelijke groet terug.

   Like

 6. Het zou geweldig zijn om nog eens schaatsers onder die prachtige finish-boog te zien rijden, maar of het dit jaar gaat gebeuren….
  Ook hier laat de opwarming van het klimaat zich duidelijk voelen…. Doch, we blijven hopen en duimen voor de schaatsers.

  Geliked door 1 persoon

  • Er heeft niet eerder zo’n lange periode tussen twee Tochten gezeten, dus normaal gesproken zou je zeggen dat hij toch elk jaar wat dichterbij komt. Maar ja, het oude normaal is er helaas niet meer op dit vlak.

   Like

  • De kans op een volgende Tocht wordt natuurlijk steeds kleiner. Maar het kan nog steeds. Er hoeft maar één keer in januari of februari een hogedrukgebied op de juiste plek boven Scandinavië te liggen met aanvoer van koude lucht in onze richting. De Tocht van ’97 kon tenslotte ook na amper twee weken vorst worden georganiseerd. Moed verloren, al verloren … en dat soort dingen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • Het is een bijzonder gelaagd gebeuren. Eerst is er de spanning of het winter wordt, en o ja, hoe streng wordt die winter dan? En dan loopt de spanning verder op rond de vraag of de Tocht eindelijk weer eens gehouden kan worden. En tot slot dan de strijd van de mens tegen de elementen in de Tocht zelf. Uniek in de wereld, en ik zou het graag nog eens willen meemaken.

   Like

  • Leuk om te horen dat het ook bij jullie niet helemaal stilletjes voorbij gaat.
   We hebben lang gezegd dat de volgende Tocht elke dag wat dichterbij komt. Daar begin ik intussen toch wel ernstig aan te twijfelen.
   Jij ook een fijne dag verder.

   Like

 7. Schaatsen van Elfstedentocht missen wel. Temperatuur is te hoog. Maar je hebt vorige logjes ook mooie foto’s gemaakt. Misschien komen wel Elfstedentocht in Februari. Toen keken wij naar de tv. Het is altijd leuk om te kijken. Was mooie beelden geweest. Leuke foto’s van vroeger. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ha Afanja,

  jaaa… de tocht der tochten.
  Ik zat gekluisterd aan de buis!
  En ineens zag ik mijn zwager Jan! Hij zat bij de EHBO, want hij was gevallen en had zijn schouder uit de kom.
  Hij zag er zo zielig uit!! Hij had zo’n walrussnor, dus hij zag er nog veel zieliger uit dan ooit…

  Hij is helaas overleden, anders zat hij misschien vandaag ook wel te kijken. Of misschien ook niet!
  Misschien was-ie wel een stuk gaan fietsen.

  groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 9. En dit lezen terwijl het hier momenteel bijna 15 graden is….
  Er kan geen groter verschil zijn.
  Ik ‘rilde’ hier even mee bij prachtig mooie beelden. De weermannen beloofden ons een paar maand geleden een ijskoude winter!?

  Geliked door 1 persoon

  • Je kunt het nooit met zekerheid zeggen natuurlijk, er hoeft maar één keer in januari of februari een hogedrukgebied op de juiste plek boven Scandinavië te liggen met aanvoer van koude lucht in onze richting … Maar die kans wordt duidelijk elk jaar wat kleiner. ;-(

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.