Vijfsprong aan de Swartewei

Nadat ik de drie paardjes achter me had gelaten, reed ik via de gebruikelijke binnenwegen huiswaarts. Ik hoopte rond dit tijdstip ergens langs de route nog een sprong reeën te kunnen spotten. Het was tenslotte zo ongeveer lunchtijd …

Ik moest er even op wachten, maar bij de laatste van de drie plekken waar ik langs deze route regelmatig reeën zie, was het geluk weer met me. Precies op het moment dat ik er passeerde, kwamen de vijf reeën die ik hier wel vaker heb gespot, voorzichtig en oplettend uit een kleine bosschage tevoorschijn. En weet je wat nog het mooist was? De scène speelde zich af aan lijzijde, zodat ik er enige tijd lekker met het zijraampje open naar kon zitten kijken …

En dan nog even dit …

Jullie hebben gisteren vast de beelden wel gezien van die enorme vulkaanuitbarsting onder de zeespiegel bij het eiland Tonga. Na die uitbarsting trok er een zware schokgolf over het aardoppervlak. Nadat hij met een snelheid van 1.000 km/u over de aarde was getrokken, werd de schokgolf gisteravond rond 20:00 uur geregistreerd door mijn weerstation. De luchtdruk daalde plotseling ruim 2 hPa, om daarna weer op te veren. Rond 2:00 uur vannacht kwam hij nogmaals langs, maar dan vanaf de andere kant van de aarde en een stuk minder duidelijk …

41 gedachten over “Vijfsprong aan de Swartewei

 1. Ha Afanja,

  wat een heerlijke beestjes met van die mooie kontjes…
  Ik ben er gek op en ben al blij, als ik er in de verte ééntje zie.
  En jij ziet een hele kudde!
  Prachtig…

  groetje svan Marlou

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik dacht even dat je een ree op het menu had staan, ” Het was tenslotte zo ongeveer lunchtijd …”, 🙂 maar je bedoelde natuurlijk dat je verwachtte rond die tijd, en dat kwam uit. Mooi in beeld gebracht. Bijzonder wel dat je de luchtdrukdaling hebt waargenomen, ik keek even naar mijn grafieken en zie het dus ook nu. Zelf was ik niet zo scherp om dit op te merken, maar dank zij jou alsnog opgemerkt. Dankjewel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die reetjes zijn blijkbaar ook goed gewend aan de snelweg ernaast. Hier blijken ze heel schuw te zijn want ik kreeg ze nog niet te zien. Ze zijn dan ook niet met zoveel…
  Heel bijzonder van die zeebeving. Akelig ook zo’n groot geweld.

  Geliked door 1 persoon

  • Ze ‘wonen’ in één van de omliggende bosschages en zijn hier thuis. Het verkeer op de snelweg boeit ze niet echt zo lang het maar voort blijft razen. Maar er ontgaat ze niets, als het verkeer nu tot stilstand zou zijn gekomen en er was iemand uitgestapt, dan zouden de reeën snel in de bosjes verdwijnen, denk ik.
   Ja, echt bijzonder dat die drukverandering hier meetbaar was. Ik vraag me af wat er met deze kracht gebeurt zou zijn, wanneer het zou zijn met een vulkaan op een eiland. Dat zou nog veel krachtiger zijn, lijkt me …. huiveringwekkend toch wel.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ze gaan je zo langzamerhand ook kennen natuurlijk, je behoort zo langzamerhand bij het landschap 😀
  Wat mooi dat die schok ook op jouw weerstation te zien was! Of het zo mooi was weet ik eigenlijk niet.

  Geliked door 1 persoon

 5. Je groepje reeën weer tegenkomen, was uiteraard een leuke verrassing.
  Maar dat jouw weerstation dat luchtdrukverschil van twee kanten wist te registreren: dat zal je een geweldige kick hebben gegeven!
  Zo’n weerstation heef toch écht iets te bieden, Jan.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Echt bijzonder vind ik het al langer niet meer om reeën tegen te komen. Maar het blijft altijd mooi om ze zo rustig en vredig in het landschap te zien lopen en grazen.
   Wat dat betreft was het bijzonderder om te zien, dat die schokgolf op ca. 16.000 km afstand twee meel door mijn weerstation werd vastgelegd. We kennen allemaal het verhaal wel van de allesverwoestende uitbarsting van de Krakatau in 1883. Het geluid daarvan ging een keer of vier rond de wereld volgens de geschiedenis. Zo gek ging het in dit geval gelukkig niet, maar bijzonder is het wel.
   -Groetnis út Drachten. 🙂

   Like

  • Ik zag ook een paar beelden van mensen met een selfiestick. Het duurde niet lang voordat ze tijdelijk geheel werden verzwolgen en meegesleept door het water. Die gekkies mogen van geluk spreken, denk ik. Wat de schade ter plekke is moeten we afwachten, maar ik vond het wel bijzonder, dat het op ca. 16.000 km afstand te meten was.

   Like

Reacties zijn gesloten.