Bij de Kleastertsjerke (5)

Niet ver van het graf met de vriendelijke groet ‘Goeie’ vinden we nog een bijzonder grafmonument …

Boven het graf van Albert wapperen Tibetaanse gebedsvlaggetjes zachtjes in de wind. Het zijn gekleurde rechthoekige stukjes textiel, bedrukt met gebeden en mantra’s, die vaak worden opgehangen op bergpassen, tempels en rotspunten in de Himalaya. Dit zijn zogenaamde lung ta-gebedsvlaggetjes. In elke hoek staat vaak een dier uit de vier windrichtingen en in het midden een windpaard (‘lung ta’ is Tibetaans voor windpaard). Dit nobele dier vliegt mee op de wind die de vlaggetjes laat wapperen en brengt op deze manier vrede, welvaart en harmonie met zich mee …

In zo’n slinger van gebedsvlaggetjes zitten vijf kleuren, die in een specifieke volgorde achter elkaar zijn gehangen. De eerste is blauw, daarna komen wit, rood, groen en geel. De kleuren hebben ieder een betekenis: blauw staat voor de hemel, wit voor de wind, rood voor vuur, groen voor water en geel voor aarde. Door ze in de juiste volgorde te hangen, zijn de elementen in balans. Zo zorgen de vijf kleuren in gebedsvlaggetjes voor harmonie. Samen met de tekeningen, de gebeden en de mantra’s zorgen ze voor geluk, voorspoed en welzijn voor wie gebedsvlaggetjes ophangt of erbij in de buurt komt …

Van Albert is overigens niet meer bekend, dan dat hij Albert heette … dag Albert …

Morgen richten we de blik op de zuidgevel van de Kleastertsjerke …

47 gedachten over “Bij de Kleastertsjerke (5)

 1. Dit is een bijzonder graf. Ik vroeg mij al af hoe je deze informatie had gevonden. Bij de zoekwoorden gekleurde vlaggetjes op een kerkhof is het mij ook gelukt. ,-) Dat is zo mooi aan bloggen en internet, zo leer je weer van anders.
  Er is in Fryslân wel een boeddhistische gemeenschap van betekenis, zo leerde ik een aantal jaren geleden. Ik ken iemand die daar is aangesloten. Zij heeft haar naam gewijzigd in een boeddhistische naam. Die nieuwe naam was echter lastig te onthouden.
  Ik vond op internet ook dat de meeste boeddhisten zich laten cremeren. Dus dit graf lijkt dan extra bijzonder.
  Mooie en informatie logje.

  https://www.whereshegoes.nl/de-stoepa-in-hantum-friesland

  Geliked door 1 persoon

 2. Ze waren me reeds in je eerdere blog opgevallen, die vlaggetjes. Nu weten we tenminste dat het gebedsvlaggetjes zijn en ook nog dank voor de toelichtingen die je er bij gaf. Hopelijk vergezellen ze Albert op zijn eeuwige reis. Heel mooi gebracht Jan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heeeeel boeiend Jan! Ik had altijd veel interesse in de manier van leven in Tibet.
  Je zet me aan het googelen. En ik lees nog als klein extraatje:
  “Bij elk element hoort een eigenschap van de vijf Boeddha’s van Wijsheid. Deze Boeddha’s geven de vijf kwaliteiten van de Boeddha weer: blauw is zelfkennis, wit is gelijkheid, rood is zelfbeheersing, groen is goed handelen en geel is aanwezig zijn in het moment.”
  Hoewel ik me meen te herinneren dat doden (gruwelijk) aan de gieren worden overgeleverd, wat dan een hemelbegrafenis wordt genoemd.
  De vlaggen kleuren en fleuren op.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.