Bij de Kleastertsjerke (4)

Bij ons ‘rûntsje om ‘e tsjerke’ zijn we intussen aan gekomen in de noordoosthoek van het kerkhof …

Zo eenvoudig, sober en puur als de eerste grafmonumenten die we zagen waren, zo strak en stilistisch zijn een paar van de graven die we hier aantreffen …

Bij de verbouwing van 1620 werd het driezijdig gesloten koor aan de oostzijde gesloopt en vervangen door een vlakke muur met jaartal-ankers en twee kleine vensters. In de twee kleine vensters is acrylaatglas van de Friese kunstenaar Jan Murk de Vries aangebracht …

Een paar stappen verderop treffen we een bekend beeld aan: “Goeie”. Of iemand nu komt of gaat, het is een groet die in Fryslân op elk moment past. Hier blijkt het te gaan om een onderdeel van wat ik echt een machtig mooi grafmonument vind. Anne blijft op deze manier de voorbijgangers ongetwijfeld nog lang groeten …

Voordat we onze weg kloksgewijs vervolgen, doen we morgen eerst nog even een stapje terug om een stille groet aan Albert te brengen …

38 gedachten over “Bij de Kleastertsjerke (4)

 1. Goeie!
  Dat is een fijne groet, Afanja… Goeie!
  Kan altijd…

  Mooi, dat kerkhof. Ik mag ook altijd graag over kerkhoven zwerven. Kijken hoe oud iemand is geworden en zo…

  Goeie!
  En prettig weekend, Marlou

  Like

 2. De sfeervolle oude grafmonumenten raken mij meer als de modernere exemplaren, maar smaken verschillen natuurlijk. De mooi gekleurde ramen zijn ook prachtig, en tegelijk ogen ze erg modern. Heerlijk om zo even rond te lopen bij dit kerkje.

  Geliked door 1 persoon

 3. De twee kleine vensters van acrylaatglas vind ik schitterend.
  Het grafmonument waarvan “Goeie” een onderdeel is, vind ik ook echt mooi en indrukwekkend. Ik mag ook graag dwalen over een kerkhof. In alle rust, lezend, overdenkend, meelevend…

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een prachtige glasramen. Het geheel is zo sfeervol… vreemd om te zeggen van een kerk en een kerkhof, maar ik vind het echt stemmig.
  Benieuwd wat er volgt. Je hebt het ‘doek’ al een beetje opgelicht, maar ik heb verder geen idee…

  Geliked door 1 persoon

 5. Met grafstenen heb ik niets, met kerkhoven eigenlijk ook niet, al ga ik een enkele keer nog weleens bij mijn opa en oma langs, maar dat is het dan ook. Graven worden vaak verwaarloosd. De ramen van de kerk zijn prachtig!

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vind het niet echt droevig. De dood hoort nu eenmaal bij het leven. En als je na je dood op zo’n mooi oud en rustig kerkhof mag liggen, dan vind ik dat niet droevig. Het is alleen te hopen dat de dood je niet te snel in de kraag grijpt.
   Fijne avond.

   Like

 6. Er zijn graven van 2004 bij… ik dacht aan een eeuwenoud kerkhof maar er worden nog steeds mensen begraven. Het is echt prachtig en meer dan een bezoek waard. Denk dat iedereen een “goeie” terug zegt. Mooi Jan. Het brengt mij terug naar kleine kerkhoven in Engeland en Schotland. Die doeken iets te maken met Albert?

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, er wordt nog steeds begraven. De meeste graven hier zijn bestemd voor mensen die al generaties lang graven in hun bezit hebben en daar ook altijd nog voor betalen. Er zijn nog wel enkele vrije graven, maar deze zijn in principe bedoeld voor mensen die inwoner zijn (of zijn geweest) van het dorp of die via de kerk betrokken zijn bij het dorp of buurdorp Boornbergum. Dit gaat in overleg met de beheerder en de kerkrentmeesters.
   De oudste begraafplaatsen zijn de mooiste, dat zal in Engeland en Schotland vast niet anders zijn.
   Die ‘doeken’ hebben inderdaad iets met Albert te maken, morgen zal ik het onthullen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.