Vakwerk in het rietland

Erg lang duurde de lunchpauze niet. Daar gunden zowel Klaas Jan als Jetske en ik ons de tijd niet voor, de omstandigheden waren te mooi om zo maar door onze vingers te laten glippen …

Klaas Jan nam zijn snit weer ter hand om zijn werk te hervatten. Dat ‘snit’ is het gereedschap op de foto hierboven. Aan een korte steel is een krom mes bevestigd. Hiermee snijdt de rietsnijder het touwtje door waarmee het gemaaide riet tot bosjes bijeen is gebonden. Daarna worden de bosjes één voor één m.b.v. een machine gekamd om het afval, de zogenaamde ‘ruigte’ uit het riet te kammen …

De laatste restjes ruigte worden er vervolgens met behulp van het snit zorgvuldig uit gehaald. Daarna kan het riet tot grote transportbossen bijeen worden gebonden, zodat de rietsnijder de oogst later thuis verder kan verwerken …

Voordat de mechanisering zijn intrede deed in de rietteelt, werd het riet met de hand gesneden, en ook dat werd toen gedaan met het snit. In het kader van een ca. 45 minuten durende documentairevideo heb ik in 2011 van rietsnijder Klaas en mijn fotomaatje Jetske een demonstratie gekregen van dat voor de rug funeste werk …

28 gedachten over “Vakwerk in het rietland

 1. Ik heb nooit geweten dat de snit bij het rietsnijden hoort, ik dacht altijd dat het iets van de kleermaker was. Een goede snit immers zegt iets over de kwaliteit van je kleding. Leuk dat je dat even in deze reportage naar voren hebt gebracht.

  Geliked door 1 persoon

  • Die snit ligt aan de basis van het riet snijden, dus daar kon ik even niet omheen. Maar je hebt gelijk, in deze betekenis van een soort korte en kromme zeis is het woord nauwelijks bekend. Wat dan ook weer niet zo gek is, want maar weinig mensen hebben tegenwoordig rietsnijders is hun omgeving of gaan er mee in gesprek.

   Like

  • De meeste villabewoners met een rieten dak hebben waarschijnlijk geen idee hoe bewerkelijk dat riet is. Dit is nog maar het begin van het proces. Het is niet alleen een mooie omgeving met dit weer, het is er ook zo heerlijk rustig. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.