Mussen in de tuin

Zo door het jaar heen zijn mussen nog altijd de meest voorkomende vogels in onze tuin. Het zijn niet de meest spectaculaire vogels, maar ze zijn meestal wel erg gezellig …

Ze kunnen echt zo gezellig met elkaar zitten kletsen in onze hazelaar en de hulstboom van de buurvrouw. Van daaruit duiken ze onze tuin vaak in, vooral de grote houten waterbak met de brede rand is populair …

Zodra ze zich bedreigd voelen, zoals deze hieronder lijkt te doen, duiken ze op zoek naar veiligheid vaak massaal in de hulstboom of de bamboe …

Tot zo ver de mus, de rest van de dag neem ik rust … Tjilp tjilp

42 gedachten over “Mussen in de tuin

 1. Iets wat veel voorkomt dat went al snel en dat geldt denk ik ook voor de huismus en de koolmees. Jullie en wij hebben de luxe dat ze bij ons nog veel voorkomen, maar ik begrijp uit vele reacties dat er in bepaalde tuinen en omgeving geen mus is te zien. Daar moet ik niet aandenken. Ik vind het zulke gezellige en sociale vogeltjes.
  Het verhaal van het tafelkleed herken ik wel en doet me gelijk aan mijn moeder denken. Wij moesten dat van onze moeder ook doen en dat is mijn moeder blijven doen toen ze alleen woonde. Zij had handtamme musjes in de tuin. 😇

  Geliked door 1 persoon

 2. Toch ook cuties hè, die musjes! Zo’n heerlijk brutale vogeltjes. Ik heb ze jaren niet gehoord in Sint-Amandsberg, alle luid kwetterende musjes waren verdwenen. De laatste jaren leken ze stilaan wat terug te komen.
  Ook hier in Waarschoot hoor ik ze gelukkig weer tekeergaan met z’n allen. Heerlijk. Musjes, een vink (zegt Birdnet), meesjes… blij ze hier te zien, en niet alleen die vadsige duiven 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier zijn er ook geen mussen meer te zien. Volgens mij zijn die weggejaagd door de merels die dan op hun beurt moesten vluchten voor de katten. Zo is er geen vogel meer te bespeuren in onze tuin behalve enkele duiven van een buur.

  Geliked door 1 persoon

 4. In onze tuin wel ringmussen, maar geen huismussen helaas. Onze dochter een dorp verderop heeft wel heel veel mussen in haar tuin, altijd gezellige boel met deze kwetterende vogels. Bij mijn dochter badderen ze vaak in een zandbakje, ook leuk om te zien. De ringmussen hier zie ik nooit badderen, wel kool en pimpelmezen. Maar goed, ze staan er bij jou mooi op!

  Geliked door 1 persoon

 5. Echt Jan, ik zou heel graag nog eens mussen zien hier maar al jaren is dat niet meer het geval. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de sterke verstedelijking en de erbij horende vervuiling en voedselgebrek. Enkel mezen, roodborstkes, merels, hout- en stadsduiven en kraaien krijgen we hier in Antwerpen te zien. Als kind was dat heel anders…. dan probeerde ik ze nog te lokken met wat voer op het gazon.

  Geliked door 1 persoon

  • Jammer, Rudy. Ik kan me de tijd ook herinneren dat er vrijwel meteen 10-15 mussen aan kwamen vliegen zodra je het tafelkleed met de boordkruimels had uitgeslagen. Zó goed gaat het hier ook niet meer, maar ik ben wel blij dat we nog dagelijks een handjevol mussen in de tuin hebben.

   Like

   • Als de raven en eksters krassende ruzie maken met mekaar, dat is een hels lawaai hoor…
    Als daar dan nog wat duiven tussen vliegen, dan zie je de pluimen nogal in het rond stuiven.
    Geef mij dan ook maar liever wat koolmeesjes, mussen of merels. die hun fluitspel is heel aangenaam vind ik

    Geliked door 1 persoon

 6. Hier zie je ze ook steeds minder. Het komt schijnt het doordat iedereen zijn huis isoleert en alle gaten en kieren worden dichtgestopt. Maar mussen horen gewoon bij het bestaan in Nederland vind ik. Gelukkig heb jij ze nog volop in de tuin én maak je er mooie foto’s van.

  Geliked door 1 persoon

 7. Vroeger had ik hier alle dagen veel mussen .Sinds 2 jaar zie ik ze hier nier meer.. las op vogeltelling dat ze hier afnemen. Wel grote lastige vogels zoals tortels, kraaien, eksters, bosduiven. Maar heel veel soorten meesjes, enkele merels, een roodborstje, een winterkoninkje en veel vinken

  Geliked door 1 persoon

 8. Erg mooie foto’s van dat gezellige kwetteraartje – bij ons zit ook de hele winter zo’n groep musjes te babbelen in de struikjes.
  De mus is wel “gewoner” dan de ijsvogeltjes uit je vorige reportages, maar daarom niet minder leuk!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Zem, ik ben blij met de mussen in en rond onze tuin, altijd gezellig.
   Maar ik geef toe dat ik de mussen deze week wat minder aandacht heb gegeven dan de ijsvogels die ik dankzij mijn fotomaatje vorige week heb ontdekt. Die vind ik toch ook wel erg mooi. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.