Bij herberg de Pater

Het portret van deze pater, kwamen we gisteren al tegen terwijl we langs de sluizen omhoog liepen. De afbeelding staat op een zijmuur van Restaurant Herberg de Pater in Dokkumer Nieuwe Zijlen (Google Maps)


De herberg werd gelijktijdig met de oude zeesluis in 1729 gebouwd naast het sluiscomplex. Met een weids uitzicht over de oude zeedijk en het ingepolderde land richting het Lauwersmeer biedt de herberg rust en ruimte in een sfeervolle setting …

Nadat we de N358 waren overgestoken om de herberg ook nog even van die te bekijken, kwam ineens ook de obelisk of gedenknaald in beeld die ook in 1729 is opgericht om de afsluiting van het Dokkumerdiep en de bouw van de sluis te gedenken …


Wat ik wel bijzonder vind, is dat de beide gedeputeerden Vegelin en Schwartzenberg wel op het monument staan, maar de naam Willem Loré vinden we hier niet terug. Het zal om die reden zijn, dat de ca. 150 m verderop gelegen nieuwe sluis in 1969 naar hem is genoemd …

Met zicht op de gedenknaald en het achterliggende polderlandschap sluit ik deze korte serie af …

42 gedachten over “Bij herberg de Pater

 1. We hebben nog heel even overwogen om daar te gaan eten, maar de prijslijst hield ons tegen. Op zich waren het prima prijzen als ik kijk waar hun producten vandaan komen. Met elkaar BBQ was toch een stuk voordeliger. 😉
  Ik vind de foto van de obelisk met het restaurant op de achtergrond ook heel mooi. Slim om een laag standpunt te kiezen, zo valt de weg die ertussen loopt uit beeld.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik was daar 2 jaar geleden en ik herinner me de naam Lorjé wel. Die stond op de het infopaneel van het waterschapserfgoed. Ik heb het gefotografeerd maar ik herinner het me zo goed omdat die ene sluis van Lorjé 24 andere sluizen overbodig maakte. Dat vond ik toen zo bijzonder. Sowieso een interessante site om te bekijken. De pater was toen dicht helaas. Mooie foto’s. https://waterschapserfgoed.nl/

  Geliked door 1 persoon

 3. De laatste foto in dit logje is best wal indrukwekkend. Dat heerlijk weidse landschap van Nederland, nooit krijg ik er genoeg van !
  Het portret van de pater doet me ergens denken aan de geniaal absurde NL strip : “Dirk Jan” 😁

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Dirk. Volgende week wat meer weidse landschappen, want na het bezoek aan Dokkumer Nieuwe Zijlen zijn we nog even een stukje het nationaal park Lauwersoog in gereden.
   Leuke associatie naar Dirk Jan! 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.