Een verrassend bloemetje

Zo af en toe verschijnt er een plantje of een bloemetje in de tuin, waarvan de herkomst niet direct duidelijk is. Meestal gaat het dan om pluisje dat aan is komen waaien of om een door een vogel uitgepoept zaadje …

We hadden elkaar al eens aangekeken, toen er een paar weken geleden plotseling een plant met harige stelen omhoog kwam in een plantenbak op het terras. Een komkommerplant, een augurkenplant of een tomatenplant, gokte ik, Vorige week verschenen er mooie gele bloemetjes aan, die we evenmin thuis konden brengen als de plant zelf. Gelukkig bracht Obsidentify weer uitkomst. Het zou gaan om een tomatenplant. ’t is alleen wat jammer dat hij nu pas gaat bloeien, want tomaten zullen er wel niet aan rijpen dit jaar …

44 gedachten over “Een verrassend bloemetje

 1. Jammer dat dit spontane tomatenplantje zo laat van start is gegaan, zo zul je niet weten wat voor tomaatjes eraan gaan komen – óf het moet warm blijven. Een kerstomaatje? Hebben jullie wel eens tomaatjes buiten tot je genomen?
  Of zo’n stout oertomaatje, waarvan ik melding maakte in mijn laatste blog.
  Maar je hebt een hele mooie foto van het bloempje gemaakt, mooi is die toch.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is een lust voor het oog zoals hij bloeit. Ik heb net even geteld, er hangen intussen 12 – deels uitgebloeide – bloemetjes te pronken. Of er iets van en tomaat aan zal groeien, waag ik te betwijfelen. Ik offer een eventuele oogst graag op voor wat minder warmte, want het is me ook vandaag met intussen 26,9°C alweer te warm. Maar we wachten het rustig af.
   – warme groet uit Drachten

   Like

   • Mijn vader liet vroeger zijn tomatenscheutjes overwinteren in piepschuimen bakjes gevuld met gewone potgrond (voo in de bloempotten enzo). Het geheel ging onder een doorzichtig plastieken stolp of bakje. In de lente verplante hij de scheutjes in zijn glazen serre. We hadden elk jaar een overvloed van die lekkere Italiaanse tomaten, die je zelfs groen kan eten 🙂

    Geliked door 1 persoon

 2. Wat een wonderlijke tuin heb jij toch Jan ! in ons kleine vlaanderen zal dat ook wel gebeuren hier en daar, alleen mogen we er dan niet van eten wegens Pfos van 3M. Eergisteren zag ik een opgenomen aflevering van Pano, en daar hadden ze het over hoe vervuild onze vlaamse grond wel is, lood, zink, koper, chroom, zelfs uranium !

  Geliked door 1 persoon

  • Of we een wonderlijke tuin hebben, weet ik niet. Het is in ieder geval een tuin waar we geen gif gebruiken en waar in principe alles wat aan komt waaien, kruipen of waaien mag blijven. In en rond de tuin leven de laatste jaren niet al;leen wat vissen, maar voor zo’n klein stadstuintje ook veel kikkers en salamanders. Druiven en aardbeien uit eigen tuin hebben we altijd met smaak gegeten. Dat zou ik zeker niet overal in Nederland doen. Maar je moet niet vergeten dat wij in het nog relatief landelijke Fryslân wonen, waar het ’s nachts ook nog flink donder is bijvoorbeeld.

   Met name over de Schelde-streek lees en hoor ik hier ook wel eens verontrustende verhalen. Wij mensen maken op grootschalige wijze veel meer kapot dan mij lief is, Marc. Ik zou wat woonplaats betreft toch niet graag willen ruilen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat een verrassing in jullie tuin. Jammer dat het tomaatje niet meer zal groeien, maar van het bloempje kon je in ieder geval genieten. De foto is ook zo intens mooi in beeld gebracht. Zelfs de fijne haartjes staan er haarscherp op.

  Geliked door 1 persoon

 4. K denk meer aan tomaten plant. Jammer dat zo laat is gaan groeien. Dan had je al mooie tomaten gekregen. Prachtig foto’s. Raar nu in deze tijd. Maar het kwam gewoon uit grond groeien. Fijne dag gewenst. Benauwd brr…. Wij kunnen slecht tegen.

  Geliked door 1 persoon

   • Een volle grond tomatenteelt heeft geen invloed op de Klimaat verandering.
    Mijn eerste plantenstappen in mijn jeugd: het opkweken van 6 ingekochte tomatenplanten.
    De hele straat is door mij voorzien van verse tomaten.

    Wanneer de Nederlandse glastuinbouw zou stoppen met de winterkweek van tomaten.
    En de supermarkten zouden stoppen met het jaarrond invliegen van tomaten uit de hele wereld.

    In dat geval zal de klimaat verandering een beetje gestopt worden.

    Voor jou lijkt mij het fotografisch volgen van de tomatenbloem een mooi blog onderwerp.

    Zonodig wil ik jou later van recepten voorzien.

    Zonnige groet,

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.