De Kempense heidelibel?

Nadat ik het geaderd witje had gefotografeerd, ging ik net als Jetske op zoek naar de de Kempense heidelibel. Dit is een zeer zeldzame libel, die als ernstig bedreigd op de Rode Lijst staat. In ons land komt hij eigenlijk alleen voor in de Kempen en hier in de Weerribben. Al snel zag ik op een paar plaatsen een rode libel op het gemaaide gras zitten. Of er op de eerste foto ook echt een Kempense heidelibel staat, weet ik niet zeker. Het zou met zijn zwarte poten ook een Bloedrode heidelibel kunnen zijn. Wie het weet, mag het zeggen …

Mooier dan op de eerste foto lukte het me niet om libellen vast te leggen op het gemaaide gras. Daarom besloot ik naar de bosrand te lopen. Met wat geluk zou ik op ooghoogte een Kempense Heidelibel kunnen vinden tegen een wat rustiger achtergrond …

Ik was weer niet ongelukkig die dag. Al snel kon ik niet ver van elkaar verwijderd heidelibellen op een takje fotograferen. Ik had weliswaar al een foto van de Kempense heidelibel in mijn archief, maar vooral de laatste twee foto’s waren toch wel een stukje mooier. Nu maar hopen dat het Kempense heidelibellen waren, dan kon ik die alvast afvinken, daarmee was mijn dag al geslaagd. Maar de dag was nog niet voorbij, nog lang niet …

 • wordt vervolgd

28 gedachten over “De Kempense heidelibel?

 1. Ik denk dat je in je reacties mij teveel eer geeft. Ik heb ook niet alle wijsheid in pacht hoor. 😉

  Ik zag daar ter plekke zelf geen Kempense heidelibel, maar ik had gehoopt dat jij er wel eentje had gefotografeerd.

  Geen van de bovenstaande libellen is een Kempense heidelibel. De Kempense heidelibel is wat kleiner dan de andere heidelibellen en kenmerken zich door de ´traantjes´ op de zijkant van hun lijf. Op de eerste foto is het w.s. de bloedrode heidelibel en op de andere twee foto´s is het w.s. een steenrode heidelibel (met hangsnor).

  Geliked door 1 persoon

 2. Je weet er wel de spanning in te houden Jan 😉
  Er zijn zoveel soorten libellen, zelfs in eigen familie durven ze andere kleuren te dragen,
  zodat je echt een prof moet zijn om ze te determineren.
  Ik geniet van de fotojacht van vandaag, maar er komt meer libellen moois …
  Dat voel ik aan mijn dikke teen 😋

  Geliked door 1 persoon

  • Waarschijnlijk heb ik zelf nog net iets meer heb genoten van die fotojacht, Dirk. Voor mij was het één van de mooiere dagen van de zomer, lekker zonnig met een windje en net niet te warm voor mij. En ik was ook zeer tevreden en heel blij met de resultaten. Er komt zeker meer moois, maar dan met neefjes van de libellen. Maar zoals gebruikelijk volgt er morgen eerst weer een tussenspel. 😀

   Like

  • Gelukkig had ik Jetske aan mijn zijde, anders had ik ook niet geweten dat dit de zeldzame Kempense heidelibel is. Het verschil tussen de diverse waterjuffers en libellen zit vaak in zulke fijne details, dat ik het vaak ook niet zie.

   Like

Reacties zijn gesloten.