De Jeugdsoos Oudega

In mijn werkzame leven ben ik vooral actief geweest in het jeugd- en jongerenwerk. Eerst op vrijwillige basis, sinds 1985 beroepsmatig als sociaal-cultureel werker. Mijn belangrijkste taak was het ondersteunen van vrijwilligers(organisaties) die activiteiten organiseerden voor kinderen, tieners en jongeren in een aantal dorpen rond Drachten …

Eén van de organisaties waarmee ik vanaf het begin contact had, was de Jeugdsoos Oudega. Bij gebrek aan een eigen accommodatie organiseerden zij op maandelijkse basis – nu eens hier, dan weer daar – een activiteit op een middag of avond voor de Oudegaster jeugd. Omstreeks 1990 vroegen zij om ondersteuning bij het krijgen van een eigen onderkomen. Daartoe heb ik eerst met een collega opbouwwerker gewerkt aan de bestuurlijke versterking van de club met een aantal doorgewinterde volwassenen in het dorp …

Een lang subsidie- en bouwtraject resulteerde enkele jaren later in de oplevering van de Jeugdsoos Oudega op een mooi plekje aan de haven van Oudega. Ook de peuterspeelzaal vond er onderdak, maar dat bleek al snel niet een erg goeie combinatie, zodat daar al snel weer afscheid van genomen werd. In de jaren daarna heb ik tot 1998 met veel plezier gewerkt met bestuur en activiteitencommissie van de soos …

Na mijn vertrek uit het sociaal-cultureel werk raakte ik het zicht op het gebeuren rond de jeugdsoos kwijt. Wat ik wel weet, is dat het pand na verloop van tijd een kleurtje kreeg. Uiteindelijk is het geheel helaas in de versukkeling geraakt, waarschijnlijk als gevolg van bestuurlijke malaise en een gebrek aan vrijwilligers en/of beroepsmatige ondersteuning. De jeugdsoos schijnt tegenwoordig haar activiteiten in het nieuwe multifunctioneel centrum van het dorp te organiseren …

Op de wal bij de vernieuwde haven is het sinds de sloop van de jeugdsoos rustig, daar wordt gewacht op nieuw vertier. Maar zo ver is het nog niet. Behalve dat het nieuwe appartementencomplex nog gebouwd moet worden, staan er meer grootschalig werkzaamheden op stapel rond Oudega …

 • wordt vervolgd

36 gedachten over “De Jeugdsoos Oudega

  • De soos was in dit geval een plekje waar de jeugd elkaar kon ontmoeten om muziek te luisteren, een video te kijken, een spelletje te spelen, etc. Kortom : allerlei activiteiten die in trek waren bij de jeugd, totdat de iPhone, etc. verschenen en de nieuwe media opkwamen.
   Dankjewel, Willy, jij ook een prettige dag verder.

   Like

 1. Wel jammer dat na al het werk en de energie die jullie er in staken, dit alles na jaren in de verkommering raakte. Vaak staat of valt iets dank zij de juiste mensen die het in handen hebben…. en ja, vrijwilligers vinden is ook regelmatig een probleem. Zo, nu weten we ook wat die brokstukken waren in deel 1 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, zo lopen de dingen nu eenmaal na verloop van tijd. Het gebouwtje was in de eerste jaren een aanwinst voor de jeugd van het dorp. Maar het staat uiteindelijk wel met een aantal mensen die de kar willen en blijven trekken om activiteiten te organiseren, nieuwe vrijwilligers te werven, etc.
   Het leek me wel aardig om in deze drie logjes het verhaal eens achterstevoren te vertellen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat is daar schitterend herinnering geweest voor jou in jeugd. Jammer deze pandje niet meer is. Aan de waterkant ziet nog goed uit om te varen. Mooie foto’s heb je van gemaakt uit deze herinnering! Fijne dag Jan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een stukje nostalgie. Naar mijn gevoel is het toch jammer dat er geen of weinig jeugdhuizen meer zijn. In mijn jonge jaren ging ik ook graag naar het plaatselijke ‘jeugdhuis’ zoals wij de jeugdsoos in Vlaanderen noemen. Je kon er in de kelder rustig chillen, praten, biljarten of tafelvoetbal spelen. En boven was er een zaal waar wekelijks een fuif doorging.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat is inderdaad een stukje nostalgie, we kennen dat hier ook nog heel goed uit onze jongere jaren. Maar dat was wel vóór introductie van de iPhone e.d. en het enorme aanbod aan media dat sindsdien is ontstaan. De tijden zijn veranderd, en daarmee ook de wensen en behoeften van een deel van de jeugd, denk ik.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.